Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › Slack, root password i lilo
- This topic has 4 одговора, 3 гласа, and was last updated 19 years, 10 months раније by LYb.
-
АуторЧланци
-
24. новембар 2004. у 1:02 am #4495LYbУчесник
Sutra skidam MDK 10.1 i vracam slack, samo ovaj put 10 umesto 9.1. Zanima me sledece…
Sa 9.1 sam imao probleme pri instalaciji. Od recimo 6-7 instalacija kod mene, na istoj masini (ne pitajte sto sam to radio 🙂 ), po instalaciji paketa, kada pita da promenim password za root prijavi da ne moze da ga promeni, uglavnom zato sto ne moze da uradi lockfile, posle toga, prilikom pokusaja da instalira lilo u MBR prijavi error, jednostavno kaze da ne moze da upise lilo u MBR i to je to. To se desilo u neke 3-4 od tih 6-7 instalacija, dakle sanse su 50% da ne prodje kako treba. Prilikom pokusaja bootovanja tako instaliranog sistema sa flopija, prijavi da ne moze da nadje /boot/vmlinuz
Zna li neko o cemu se tu radi?Jos nesto… MDK je imao particije /, /usr, /var, /home, /tmp i /swap. Da ih ne diram, samo preformatiram, odredim mountopointe pri instalaciji i to je to? Sad, mogu li da ostavim /home nedirnut, bez formatiranja, ne bih li sacuvao usere i lokalna podesavanja? Kako ce to kasnije podneti addusr program kada pokusam da dodam ISTE usere u sistem?
Voleo bih da neko ako zna onaj deo o instalaciji odgovori sto hitnije, ostalo je manje od 18 sati do instalacije slacka 🙂
24. новембар 2004. у 9:58 am #22700АнонимниГостOvo za instalaciju ne znam, moze da bude svasta, od baga u Slack-ovom kernelu do loseg IDE kabla na hardu. Nadam se da ce ti iskustvo sa 10 biti bezbolnije.
Jos nesto… MDK je imao particije /, /usr, /var, /home, /tmp i /swap. Da ih ne diram, samo preformatiram, odredim mountopointe pri instalaciji i to je to? Sad, mogu li da ostavim /home nedirnut, bez formatiranja, ne bih li sacuvao usere i lokalna podesavanja? Kako ce to kasnije podneti addusr program kada pokusam da dodam ISTE usere u sistem?
Da, sve ovo moze (ali ne mora 🙂 ), kako ti hoces… Pogledaj man adduser, nema tu nekih vecih problema, samo navedi isti home direktorijum. Jedino sto ces posle mozda morati da promenis vlasnika korisnickog direktorijuma, jer Slack mozda dodeljuje drugaciji UID,GID kada kreira korisnike. Znaci samo posle tog adduser-a odradis [code]# chown -r UID:GID /home/korisnik[/code] s tim da prvo pogledas koji UID i GID odgovaraju tom korisniku u /etc/passwd.
Jedino sto moze da ti pravi probleme je ako su verzije aplikacija (KDE itd.) u Slacku starije od onih u MDK-u pa podesavanja nisu bas ista?
24. новембар 2004. у 12:23 pm #22701srdanУчесникKoliko sam ja do sada instalirao slack 10 nikada nasam imao problema sa tim što pomenuo. Probaj da instaliraš 10 pa ako ti opet bude pravio probleme onda treba da proveriš druge moućnosti
loseg IDE kabla na hardu.
Pozdrav 😉
24. новембар 2004. у 3:52 pm #22702pedjamanУчесникNa kojim pločama si instalirao MDK?
Postoje tri čipseta sa kojima se javljaju problemi pri instalaciji MDK10.
Jedan je intelov, jedan je mislim nForce2 a za treći ne znam. Problem je u distribuciji jezgra.25. новембар 2004. у 4:26 am #22703LYbУчесникMa nije u pitanju MDK 🙂 Inace, ako nekog zanima, ploca je A7V600
Nista, instalacija je prosla savrseno, sve je islo glatko, cak i drajver za ATI-ja instaliran za minut.
Jednino je bilo muke sa 536E pmodemom, naravno, posto install skripta ne prepoznaje Slack, iako tvrdi suprotno, pa rucno pravljenje skripte koja ce da ucita drajver pri bootu i da ga aktivira… sve je sredjeno na kraju.Jedno me zeza firefox 1.0, a ja ne znam u cemu je kvaka… Naime, root ga najnormalnije startuje, ali ako pokusa bilo koji user, nista… sam umpre posle 30 sekundi bezuspesnog pokusavanja.
Kada sam probao da ga startujem iz konzole, video sam da ima muke sa:*** Loading the extensions datatasource
Ima li ko ideju?
Dalje… da… hmmm… sta da ubacim u fstab da bi dozvolio da i ostali useri mogu da pisu i citaju po win particijama, a ne samo root? Znam da je nesto trivijalno, ali me vec izludjuje…
Hvala.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.