Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › Slack prvi utisci
- This topic has 6 одговора, 5 гласова, and was last updated 19 years, 10 months раније by ostres.
-
АуторЧланци
-
14. март 2005. у 1:41 pm #4977ostresУчесник
Zahvljujuci uputstvu koje je postavio mtm76 instalacija je prosla bez problema iako mi je ovo prvi susret sa Slackom (10.1 u pitanju). Stanje je sledece:
-zvuk proradio odmah
-modem uz malo cackanja
-stampac nece da se instaliraju drajveri koje sam imao od Mandrake-a
-nije ubacio u fstab CDROM (imam i rezac koji je odmah ubacio) sredjeno rucnim upisivanjem u fstab potrebnih parametara
-sto se tice X-a problem nisam uspeo da resim. Naime
Naime, pri podesavanju preko xorgconfigure za monitor sam izabrao varijantu
Monitor that can do 1280×1024 60hz sto je slucaj sa mojim Samsungom 753s.
Sistem se onda podigao sa ovim parametrima, pa sam ja odmah smanjio rez
na 1024×768 (sto je i inace optimalna rez za ovaj monitor koju uvek koristim)
a sistem je sam podigao osvezavanje na 70 Hz. E tu je doslo do poremecaja slike tako da nije ceo ekran iskoriscen vec je u donjem i levom delu crna traka. Sa osvezavanjem od 60hz ceo ekran je iskoriscen ali je nemoguce tako raditi zbog treperenja. Ako bih razvukao sliku preko monitorovog menija poremetion bih na ostalim OS-ima. Inace ne rekoh nvidijini drajveri su se instalirali bez problema. Pokusavao sam da dignem osvezavanje na 75hz ali sistem to nikako ne dozvoljava za rezoluciju preko 800×600 mada monitor to moze da ostvari. Ne znam da li je ovo moguce resiti
ili da probam da reinstaliram sistem ali tako da podesim da se pri prvom dizanju X-a postavi 1024×768 70Hz. Mozda ce tada inicijalno da iskoristi celu povrsinu.A mozda i ne.
Svaka sugestija je dobrodosla. Inace sto se tice samog sistema zadovoljan sam brzinom rada, a za stabilnost i ostalo cemo videti sa vremenom.14. март 2005. у 4:18 pm #25765MoneoУчесникPokusaj ovako!
Probaj da u xorg.conf namestis HorizSync i VertRefresh za svoj monitor!
Potrazi inforamcije na netu ili,ako je imas,u dokumentaciji koju si dobio uz monitor!
Imao sam i ja slicnih problema sve dok to nisam sredio-vrednosti za moj 15″ IBM sam saznao preko odlicnog Knoppixa v3.7-on prlikom boot-a ispisuje vrednosti koje odgovaraju tvom monitoru!
Recimo kod mene je:
HorizSync 28.0-96.0
VertRefresh 50.0-75.0
Edituj rucno sekciju Monitor u xorg.conf da izgleda ovako!Section “Monitor”
Option “CalcAlgorithm” “CheckDesktopGeometry”
Identifier “Monitor0”
VendorName “Monitor Vendor”
ModelName “Monitor Model”
HorizSync ukucaj za svoj monitor
VertRefresh ukucaj za svoj monitor
Option “DPMS” “on”Probaj pa javi!
Vrlo je BITNO da uneses vrednosti koje odgovaraju tvom monitoru-ako preteras mozes komotno da sjebes monitor!Zato pazi,a ovo s Knoppixom provereno radi -probato kod mene!
CU!
Heavy Metal rules!14. март 2005. у 5:57 pm #25766densУчесникEvo jos jedne mogucnosti, dakle ne znam dolazi li to sa Slack-om ali zgodan utility je xvidtune. Startuje se iz komandne linije, sve se iz njega podesi i klikne na Show i u konzoli ce se prikazati vrednosti (tj linija) koju je potrebno uneti u odgovarajucu sekciju xorg konfiguracionom fajlu.
15. март 2005. у 4:10 pm #25767ostresУчесникProblem je bio horizontal sync gde je bila previse mala vrednost. Kada sam to izeditovao sve je bilo mnogo bolje i dozvolio je vece vrednosti za vert refresh.
Za idealno podesavanje sam ipak morao da iskoristim xvidtune.
Hvala na sugestijama.
Sledece pitanje:
primetio sam da hardware detekcija traje prilicno produzava potrebno vreme
za podizanje sistema. Nisam stigao da pregledam skript rc.hotplug koji se pri tome poziva i da li mozda nesto moze da se izbaci iz njega. Ako ga potpuno isklucim nemam zvucnu kartu :(.
Ako neko ima idelu kako da skratim skript moze da posalje.
Izgleda da heavy metal stvarno rules.16. март 2005. у 2:52 am #25768LYbУчесникSto se hotpluga tice, on traje samo 3-5 sekundi prilikom boota, tako da ne vidim zasto ti to predstavlja toliki problem. Sto se “ubrzavanja” tice, pregledaj log fajlove i vidi kod cega prijavljuje greske, pa to onda ubaci u /etc/hotplug/blacklist fajl – sa sam, na primer, tamo ubacio ‘pciehp’ i ‘shpchp’
17. март 2005. у 11:03 am #25769NemosУчесникOvo su parametri iz xorg.conf koji ti daju odlicnu sliku sa max 1024×768 na zacementiranih 85Hz
[code]HorizSync 30.0-70.0
VertRefresh 85.0[/code]A evo jos jednom parametara za scroll misa, ako ne radi 😥
[code]Section “InputDevice”
# Identifier and driver
Identifier “Mouse1”
Driver “mouse”
Option “Protocol” “IMPS/2”
Option “ZAxisMapping” “4 5”
Option “Buttons” “3”
Option “Device” “/dev/mouse”[/code]Pozdrav 😉
17. март 2005. у 3:19 pm #25770ostresУчесникHvala za mis, vec sam ranije nasao na postovima podesavanja-radi ko lud.
Sad cu malo da se prebacim na 2.6 kernel da vidim kako radi. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.