Početak › Forumi › Linuks distribucije › Slackware › Slack 10 problemi-pomagajte!
- This topic has 38 odgovora, 5 glasova, and was last updated 21 years, 7 months ranije by
IgorPetrovic.
-
AutorČlanci
-
11. decembar 2004. u 11:56 pm #23056
LYb
UčesnikKada te je pitao sa li zelis da modifikujes modules.conf da li si rekao (Y)es?
11. decembar 2004. u 11:58 pm #23057srdan
UčesnikOK. Restartuj kompjuter i uloguj se kao root (pokreni KDE), znači nemaš zvuk i daj nam tvoj
# lsmod
onda pokreni alsaconf da dobiješ zvuk i opet isto daj nam tvoj
# lsmodMožda glupo pitanje ali da li si pokrenuo alsaconf kao root?
Pozdrav 😉
12. decembar 2004. u 12:06 pm #23058Moneo
UčesnikZdravo opet!
Pa alsaconf sam i pokrenuo kao root-ne moze kao user(pretpostavljam nema ovlascenja)
@Lyb Koliko se secam odgovorio sam sa “yes”
Probacu ovo sto je predlozio Srdan pa cu vam javiti!
Hvala jos jednom na strpljenju!
CU!
Heavy Metal rules!12. decembar 2004. u 2:31 pm #23059LYb
UčesnikProbaj pa javi 🙂
Inace, vecina problema na slacku potice od permission-a, tj. od nedostatka istih, mnogo su “sigurno” postavljeni. Ja znam da sam zbog toga kod sebe imao problema sa pristupom windows particijama kao i to da useri nisu mogli da startuju firefox. Onda sednes u MC ili Krusader ili sta vec volis da koristis pa gledas natenane.
Uglavnom se sveze instaliran slack kod mene “pripitomi” za dan-dva, ali procedura je takva da se uglavnom ne secam sta sam radio 🙂
12. decembar 2004. u 3:14 pm #23060Moneo
UčesnikEvo rezultata lsmod:
Module Size Used by Not tainted
snd-seq-oss 26048 0 (autoclean) (unused)
snd-seq-midi 3488 0 (autoclean) (unused)
snd-emu10k1-synth 3868 0 (autoclean) (unused)
snd-emux-synth 27516 0 (autoclean) [snd-emu10k1-synth]
snd-seq-midi-emul 4720 0 (autoclean) [snd-emux-synth]
snd-seq-virmidi 2920 0 (autoclean) [snd-emux-synth]
snd-seq-midi-event 3264 0 (autoclean) [snd-seq-oss snd-seq-midi snd-seq-virmidi]
snd-seq 33424 2 (autoclean) [snd-seq-oss snd-seq-midi snd-emux-synth snd-seq-midi-emul snd-seq-virmidi snd-seq-midi-event]
radeon 99936 1
snd-pcm-oss 37736 0 (unused)
snd-mixer-oss 12504 0 [snd-pcm-oss]
snd-emu10k1 62920 2 [snd-emu10k1-synth]
snd-pcm 56072 1 [snd-pcm-oss snd-emu10k1]
snd-timer 13604 0 [snd-seq snd-pcm]
snd-hwdep 4804 0 [snd-emux-synth snd-emu10k1]
snd-page-alloc 6328 0 [snd-emu10k1 snd-pcm]
snd-util-mem 1136 0 [snd-emux-synth snd-emu10k1]
snd-ac97-codec 49500 0 [snd-emu10k1]
snd-rawmidi 12740 0 [snd-seq-midi snd-seq-virmidi snd-emu10k1]
snd-seq-device 3888 0 [snd-seq-oss snd-seq-midi snd-emu10k1-synth snd-emux-synth snd-seq snd-emu10k1 snd-rawmidi]
snd 30852 1 [snd-seq-oss snd-seq-midi snd-emux-synth snd-seq-virmidi snd-seq-midi-event snd-seq snd-pcm-oss snd-mixer-oss snd-emu10k1 snd-pcm snd-timer snd-hwdep snd-util-mem snd-ac97-codec snd-rawmidi snd-seq-device]
soundcore 3396 10 [snd]
emu10k1-gp 1352 0 (unused)
gameport 1420 0 [emu10k1-gp]
uhci 24444 0 (unused)
usbcore 59308 1 [uhci]
ntfs 51424 4 (autoclean)
ide-scsi 9328 0
agpgart 43940 3Svestan sam da nece biti bas najcitljivije,prebaceno je copy/paste metodom iz editora i zauzima dosta prostora u odnosu na ovako mali prostor-ali sam se trudio da izleda sto preglednije!
Inace,lsmod izgleda isto i pre i posle alsaconf-a uradio sam po Srdanovom savetu-proverio sam vise puta i to su 2 identicna rezultata te komande,i to vidite ovde!
Inace,u Gnome-u zvuk radi OK,ali sam primetio da u mixeru stoje i OSS i Alsa(?)-trebalo bi da stoji samo jedno-ALSA ako sam nju izabrao-a jesam!Primetio sam da se i zvuk izgubi kad promenim da se startuje KDE preko xwmconfig-a komandom startx!Kada opet odradim alsaconf,u Gnome zvuk radi konstantno i bez problema!Ne zanam da li je to bitno….
Primetio sam i da kada se izlogujem iz KDE izbacuje nesto tipa:
kmix:ERROR:Alsa mixer cannot be found
Please check that soundcard is installed and sound driver is loaded!
kmix
ALSA lib pcm_hw.c:549(snd_pcm_hw_start) SNDRV_PCM_IOCTL_START_failed:Broken pipe
Mozda vam ovo pomogne!Zvucna je SB Audigy 1 i ne verujem da je to problem!
Kao da sam nesto propustio,ali nikako da provalim sta!
Hvala jos jednom i unapred!
CU!
Heavy Metal rules!12. decembar 2004. u 5:13 pm #23061srdan
UčesnikHm. Probaj sledeće:
Pokreni kde, otvori konzolu i pokreni alsamixer, pronađi IEC 958 i mutiraj ga (ih) sa M. Kad je nešto mutirano treba da piše MM. Proveri da li je sve ostalo dobro, i pokreni kao root
#alsactl store
i
#alsactl restore
Onda u kontrolnom centru
Sound & Multimedia > Mixer isključi Load volumes on login
Resetuj KDE ili comp i javi kako je prošlo.Pozdrav 😉
12. decembar 2004. u 5:59 pm #23062IgorPetrovic
UčesnikA je l neće ni kao root ni kao user?
12. decembar 2004. u 8:35 pm #23063Moneo
UčesnikZdravo!
@Srdane-Nece pa nece-uradio sam ono sto si rekao,ali nista!Nesto sam sigurno sigurno sigurno propustio-kao da ga stalno zaobilazim,a ne znam sta je u pitanju!
@Igore-Isto se desava bilo da si se logovao kao root ili user-isti problem!
Anyway,nije upalio ni savet za fontove-izmenjao sam sve moguce putanje ali nece!Primetio sam da kad konfigurisem Xorg preko xorgconfig,i kada iskoristim njegov xorg.conf svi su fontovi ok-malo su krzavi,ali nije ulkjucen DRI-pokusao sam da napravim novi xorg.conf po uzoru na njega-menjajuci xorg.conf koji sam dobio sa xorgsetup-ali izgleda cim se startuje DRI koji je u njemu ukljucen fontovi postanu mali i odvratni-jezim se od njih!
Ne bih da se odreknem DRI-a,pa ako mozete da mi kazete kao da prepravim xorg.conf dobijen sa xorgconfig(kljuc za dobar izgled fontova je izgleda u njemu!) da bi dobio DRI-DRI je izlistan u njegovoj sekciji modules-load “dri”-ali nije ukljucen-proverio sam sa glxinfo!
Probao sam sve i svasta-ali nikako da nateram DRI preko njega!
Help!
CU!
Heavy Metal rules!12. decembar 2004. u 11:05 pm #23064IgorPetrovic
UčesnikEvo dela mog xorg.conf-a koji se odnosi na fontove, pa uporedi. Inau010de, imam 17″ monitor @ nVidia, 1024*768, i svi fontovi su prikazani perfektno i u KDE i gtk i gtk2 aplikacijama:
…
# If you don’t have a floating point coprocessor and emacs, Mosaic or other
# programs take long to start up, try moving the Type1 and Speedo directory
# to the end of this list (or comment them out).
#FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/:unscaled”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/100dpi/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/local/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/misc/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/:unscaled”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Speedo/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/Type1/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/TTF/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/cyrillic/”
FontPath “/usr/X11R6/lib/X11/fonts/75dpi/”A sad se setih jou0161 neu010deg: u Slacku 9.1, kada sam editovao inittab i stavio runlevel 4, svi fontovi bi bili prikazani u kurzivu. A kad ruu010dno startujem X sa init 4 ili startx, sve je bilo OK. BTW, kako startujeu0161 X? Probaj i jedan i drugi nau010din pa vidi je l ima neke razlike.
PozdraV
———-
‘Let the metal flow’- Chuck Shuldiner12. decembar 2004. u 11:43 pm #23065Moneo
UčesnikHello!
KDE startujem sa startx,’ajd probacu sa initab,mada ne verujem da ce upaliti!Probacu i da sekciju sa fontovima uradim po uzoru na tvoju,pa cemo videti!Ako ne nadjemo resenje za Alsu,onda mi bar recite kao da namestim OSS-ipak je to 2.4 kernel!By the way-necu da odustanem od Slack-a-najbrzi distro koji sam probao do sada-degustirao sam Red Hat i MDK-i spori su kao puzevi u odnosu na Salck,zatim Gentoo i BSD-brzi su nema sta,ali je ipak(bar kod mene)Slack brzi-izgleda da dobro barata resursima sistema!Takodje,za ovih nekoliko dana mi ni jednom nije pobrljavio ili se zakucao-na MDK se to bogami cesto dogadja-radi brzo i stabilno-to je ono sto ocekujem od linuxa!Jos da sredim ove probleme(nadam se!) i da instaliram drajvere za lucenta,pa ce biti ravno sve do Kosova!
Jeste da je(nesto)komplikovan za konfigurisanje(ne instalaciju!),ali se trud itekako isplati-moji utisci sa Slack-om 10 su odlicni!
CU!
Heavy Metal rules!
P.S. Ako se jos neko prepoznaje u ovim problemima,nek pomaze-zahvaljujem se Srdanu i Igoru Lyb-u na strpljenju i razumevanju-nadam se da cemo naci neko resenje! -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.