Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Slackware › Shutdown and Reboot
- This topic has 18 одговора, 6 гласова, and was last updated 15 years, 11 months раније by AngelFromHell.
-
АуторЧланци
-
11. јануар 2009. у 10:57 pm #10675AngelFromHellУчесник
Imam Slackware 12.2…sistem mi se podize pomocu startx i zeleo bi da tako ostane (/etc/inittab/runlevel mi je 3)…Zato nemam u kmeniu kada idem na logout ‘reboot’ i ‘shutdown’…Hteo bi da napravim dve skripte na desktopu da mi stoje ,jedna za restart a druga za gasenje racunara,da stalno ne bi moram da kucam u konzolu ‘shutdown -h now’ i ‘reboot’ kao root….Da li moze neko da mi objasni kako se to radi ?
Unapred hvala…11. јануар 2009. у 11:06 pm #74953dukenukem_4dУчесникmislim da samo postaviš tekst datoteku
[code]
#!/bin/shshutdown -h now
[/code]
i slično za ovo drugo
[code]
#!/bin/shreboot
[/code]
snimiš ih pod nekim imenom ,pa na desni klik
pa čekiraš ‘is executable’ali nisam siguran da li ide tako ,jer ako mora pass da se kuca onda je drugačije?
edit
moze da ide poweroff umesto shutdown ‘h now11. јануар 2009. у 11:06 pm #74954RiSKУчесникHeh… Pa to je skripta od jednog reda. To nema smisla praviti.
Jednako ti je dobro da umesto naziva skripte skripte ukucas `reboot` ili `halt`.
Stvarno ne vidim poentu ovakve skripte.
11. јануар 2009. у 11:11 pm #74955AngelFromHellУчесникDrug mi je pravio skriptu za to,nije bila duza od 2 reda,isto ovako nesto kratko,al kad sam prelazio na 12.2 verziju to se obrisalo….Ima li nekog ko zna ovo da uradi ?
11. јануар 2009. у 11:35 pm #74956atomicУчесникUradi kako kaže dukenukem, samo ispred komande napišeš sudo.
[code]#!/bin/sh
sudo shutdown -h now[/code]
Ali pre svega moraš da odradiš ovo:
kao root:[code]visudo[/code]
odeš na kraj teksta, pritisneš slovo ‘ i ‘ pa ubaciš redove
[code]
tvoj user ALL=(ALL) NOPASSWD: /sbin/shutdown, /sbin/reboot[/code]
kada si to ukucao, pritisneš Esc, onda Shift+. , upišeš wq i udariš Enter.ako koristiš suspend onda dodaš na istu formu [code]/usr/sbin/pm-suspend[/code] u novi red
12. јануар 2009. у 9:04 pm #74957AngelFromHellУчесникOtvorio sam sa visudo i dodao sebe kao usera
[code]
# Host alias specification# User alias specification
# Cmnd alias specification
# Defaults specification
# Runas alias specification
# User privilege specification
root ALL=(ALL) ALL# Uncomment to allow people in group wheel to run all commands
# %wheel ALL=(ALL) ALL
# Same thing without a password
# %wheel ALL=(ALL) NOPASSWD: ALL# Samples
# %users ALL=/sbin/mount /cdrom,/sbin/umount /cdrom
# %users localhost=/sbin/shutdown -h now
# nebojsa ALL=(ALL) NOPASSWD: /sbin/shutdown, /sbin/reboot
29,1 Command
[/code]
Takodje sam u kwrite napravio skripte ove gore,ali ne funkcionisu…da li treba da uradim jos nesto ???12. јануар 2009. у 9:10 pm #74958RiSKУчесникAko si ovo pastovao svoj /etc/sudoers trebas maknuti tarabu ispred reda [code]# nebojsa ALL=(ALL) NOPASSWD: /sbin/shutdown, /sbin/reboot[/code]
da izgleda ovako [code]nebojsa ALL=(ALL) NOPASSWD: /sbin/shutdown, /sbin/reboot[/code]Sve sto pocinje sa # je komantar u fajlu.
12. јануар 2009. у 9:19 pm #74959AngelFromHellУчесникEvo ga radi…
Hvala na pomoci svima !
13. јануар 2009. у 10:40 pm #74960NekyУчесникA zašto ne prebaciš runlevel na 4, omogućiš autologin iz Control Centra i uživaš?
13. јануар 2009. у 11:04 pm #74961AngelFromHellУчесникA zašto ne prebaciš runlevel na 4, omogućiš autologin iz Control Centra i uživaš?
Stavio bi ja na runlevel 4,ali onda mi ne radi kwrite,tj. ne mogu da otvaram fajlove sa njim,dok sa runlevel 3 mogu…
To je jedini razlog… -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.