Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Shta u kernelu
- This topic has 5 одговора, 4 гласа, and was last updated 21 years, 1 month раније by
daniel1988.
-
АуторЧланци
-
6. јул 2005. у 3:50 pm #5690
daniel1988
УчесникPostoji li neshto shto moram da ukljuchim u kernel (a po defaultu nije) da bih morao da instaliram programe – danas sam probao da instaliram 2 programa i nisam uspeo; chini mi se da je ista greshka, pa mislim da u kernelu neshto nema.
I jos neshto: shta kompajlirati kao module, a shta ubaciti u kernel? (Juche sam kompajlirao kernel (2 puta) i kad sam ukucao lsmod bilo je prazno)Pozdrav svima,
Daniel7. јул 2005. у 1:51 am #30934LYb
УчесникKoje greske prijavljuje?
Sto se tice modula… ja radim otprilike ovako… u kernel ubacim modul za mreznu kartu, frambuffer podrsku za graficku, podrsku za usb i usbstorage, kao i reiserfs i ext2 filesisteme, posto njih koristim. Ima tu jos par stvari, ali to je otprilike to.
Netfilter i vecina drugih stvari koje mogu da zatrebaju su kao moduli.
7. јул 2005. у 8:57 am #30935daniel1988
УчесникGresheke cu da napishem kasnije – problem je kod Kopete-a i Downloader4X-a.
Ako posle make xconfig-a, dam komandu:
make bzImage && make modules && make modules_install
da li linux ovom poslednjom komandom (modules_install) sve module instalira u kernel (ovo pitam jer posle kompajliranja kernela ukucao sam lsmod i nije bilo nichega).
Inache u ono iz iskoshenog teksta je iz jednog howto-a.Pozdrav,
Daniel7. јул 2005. у 9:12 am #30936worky
Учесник[i]make bzImage && make modules && make modules_install[/i]
=>make install ❗
lsmod obično ispiše podugačku listu , možda si propustio da treba uraditi lsmod kao root,
inače nisam slacware user ,ovo pišem tek kao napomenu 😉7. јул 2005. у 9:38 am #30937jboban
Учесникda li linux ovom poslednjom komandom (modules_install) sve module instalira u kernel
Ne. U kernel se direktno ubacuje samo ono što tako i označiš. Ako je ispred imena modula (u xconfig) ostala tačka, ili slovo M u .config fajlu, ti moduli će biti na raspolaganju za opciono učitavanje, po potrebi.
ovo pitam jer posle kompajliranja kernela ukucao sam lsmod i nije bilo nichega.
Sa lsmod dobijaš listu trenutno učitanih (aktivnih) modula, a ne svih onih koje si označio kao opcione.
Ja sam sinoć, na sličan način, uspešno kompajlirao novi kernel 2.6.12.2 na SuSE 9.3 🙂8. јул 2005. у 11:44 pm #30938daniel1988
УчесникRekompajlirao sam kerel, radi k’o sat.
@LYb: evo greshe ovde, da ne postavljam na 2 mesta
pod brojem 4 je -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.