Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Fedora, Red Hat,… › Security Enhanced ili nema potrebe
- This topic has 13 одговора, 5 гласова, and was last updated 20 years, 1 month раније by
Marel.
-
АуторЧланци
-
14. јул 2006. у 4:43 am #45864
velial
УчесникAko sam dobro shvatio sa ext3 ne moram da brinem o defragmentaciji (mislim trba da brinem ali mnoooooogo manje nego na win-u). Odlicno, svidja mi se to.
15. јул 2006. у 1:52 am #45865LYb
Учесник@velial
pa da, tako nekako 🙂
ne samo da je mnogo manje nego na win-u, nego mnogo manje nego i sa izvikanim reiserom 🙂
Sad, zasto ja kod sebe forsiram XFS (osim na /tmp koji je ext2, a i /var uskoro mozda promeni fajlsistem)… pa gledao sam sta rade pametniji od mene i to na sistemima koji trpe mnogo, mnooogooo veci I/O stres od mog i dosao do logicnog zakljucka. Idelan je za velike fajlove, kazu da nije tako brz sa malim fajlovima, ali ja to nisam primetio, a i testovi koji postoje na netu pokazuju samo nekoliko procenata u korist reisera koji je navodno superultramegaturbo za fajlsistem sa mnogo malih fajlova. Stoji cinjenica – kod brisanja mnogo fajlova je sporiji od svih drugih i tu nema zbora.Lepo je i kada ti xfs_fsr stoji u crontabu pa se izvrasava jednom dnevno – za sve ce mu trebati jedno 5-10 minuta, osim prvih par puta kada mu treba puno vise dok sve odradi.
15. јул 2006. у 9:51 am #45866velial
УчесникJa sam sa ext3 zadovoljan. Imam dosta video zapisa preko 5GB i sasvim fino radi sa njima. Jedino se nekad desi da kad pustim nesto da obradjuje, a u isto vreme gledam neki film, taj film koji gledam secne neki frejm. Ali mislim da to nije do fajl sistema posto se desava jednom u 100 godina i kad zaustavis sve to pa ponovo pokrenes sve radi kako treba.
5. август 2006. у 8:10 am #45867Marel
УчесникXFS is a journaling filesystem developed in the early ’90s by Silicon Graphics for use in its high-end IRIX workstations. XFS is an ultra-high performance 64-bit filesystem, and it is extremely scalable, supporting files up to a theoretical limit of 8,388,608 terabytes. Is that big enough for you? In 1998, SGI decided that the inherent limitations of ext2 were a roadblock to its long-term Linux strategy, so SGI made the decision to release the source code to XFS to the Linux community under the GPL. http://www.antionline.com/history/topic.php/234268-1.html
Nisam znao ovo za fragmentaciju reiser-a, a skoro sam vršio neke testove radi izbora fajlsistema. Reiser sam izabrao jer se na njemu komanda “find” ubedljivo najbrže izvršava. Sa xfs-om sam imao problema oko korupcije fajlsistema koje su popravljene, ali je sistem morao da bude nekoliko minuta offline. A ext3 ako niste znali ostaviće vam 10% manje prostora na prarticiji nego drugi fajlsistemi.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.