Početak›Форуми›Linuks distribucije›Fedora, Red Hat,…›Scientific Linux “SL 5.3”
- This topic has 10 odgovora, 7 glasova, and was last updated 14 years, 2 months ranije by
dare023.
-
AutorČlanci
-
19. marta 2009. u 9:29 pm #10879
LINUSER
UčesnikIspod čekića
ftp://linux.fnal.gov/linux/scientific/53/i386/SL.releasenote
ftp://linux.fnal.gov/linux/scientific/53/x86_64/SL.releasenoteyum
Yum version 2.4 and above has the kernel-module plugin that let’s yum
understand how kernel-module rpm’s are related to kernels. Because of
this updates dealing with kernel-module rpm’s (such as afs) now workyum-conf
priorities have been set on the repositories. But you have to have
yum-priorities installed for them to take effect.
metadata_expire variable was set to 20 hours to allow for normal users
to be able to use yum for those commands they can run
yum-conf has the following repositories in it
sl-base (enabled)
sl-security (enabled)
sl-testing (not enabled)
sl-fastbugs (not enabled)
sl-bugfix-51 (not enabled)
atrpms (not enabled)
dag (not enabled)
flash (not enabled)
Not all repositories are enabled by default.
To enable them for one time use, use the –enablerepo command, such as
yum –enablerepo=atrpms list mplayer
yum –enablerepo=dag install xine
yum –enablerepo=flash install flash-player25. marta 2009. u 9:55 pm #76925kmet
Učesnikovo neki dodatak na linux ili ?
što je drugačije kad se njega stavi?25. marta 2009. u 10:25 pm #76926Oko_sa_Bagdale
Učesnikovo neki dodatak na linux ili ?
što je drugačije kad se njega stavi?To je besplatna verzija RedHat-a koju koriste u CERN-u i Fermi laboratorijama. Nisam nikad probao
ali mislim da ne ukljucuje nikakve posebne programe za Fiziku visoke energije. To se nahnadno
dodaje. Zvaka je da je distribucija tako uradjena da ako si sistem administrator i radis u CERN-u u
Svajcarskoj a ja u Rusiji mozemo da pokupimo kopiju i da nam racunske laboratorije izgledaju
identicno. Inace posto eksperimenti traju po par godina distribucija mora da bude jako stabilna jer
ima aplikacija koje ce toliko i raditi. Druga stvar je da su ljudi koji je pakuju placeni za to. Ima dva coveka
koji je pakuju. Jedina druga alternativa za RedHat ti je CentOS koji je dosta popularniji ali je prevashono
za servere.25. marta 2009. u 10:38 pm #76927LINUSER
UčesnikAko si mislio na yum-conf : tu su ” 3rd party repositories”. koji ne moraju da se unose ručno kao
ovde
http://www.xanda.org/index.php?page=add-a-new-yum-repository-to-install-software-under-centos-redhat-linux26. marta 2009. u 3:16 pm #76928marelli
UčesnikKoliko se secam, ranije je bilo na distrowatchu napisano da Scientific Linux ima i programe za naucna istrazivanja, tako nesto, ne secam se tacno, sada su to sklonili, ali kada sam ga probao od tih programa nije bilo nista!
A da je stabilan, stabilan je, nema da stucne!
26. marta 2009. u 5:31 pm #76929LINUSER
UčesnikQ. Where are all the ‘science’ programs?
Q. Is Scientific Linux better for scientific applications?A. This linux distribution is called Scientific Linux because it is made by scientific labs, for scientific labs and universities. It is not named Scientific Linux because it has the largest collection of scientific programs. It was named back when it was small, and only the scientific labs were using it.
26. marta 2009. u 5:41 pm #76930marelli
Učesnik]… It is not named Scientific Linux because it has the largest collection of scientific programs ….[/b]
Da, onda sam ja lose procitao, da imaju scientific programs .
Ala sam iscimao samog sebe!26. marta 2009. u 6:57 pm #76931LINUSER
UčesnikParafraziram jednu izjavu: Barcelona je lepša od Pariza, jer ima sve što i Pariz, a Pariz nema ono što ima Barcelona.
Slično poređenje bi važilo za SL i CentOS. Razlog za veću popularnost CentOS-a je samo zato što reč SCIENTIFIC unosi pometnju.27. marta 2009. u 12:19 am #76932nebjak
UčesnikAko nekome treba RHEL može da proba sa StartCom Linuxom. Aktuelna verzija je 5.0.3 što je isto što i RHEL 5.3.
29. marta 2009. u 7:10 pm #76933oko
UčesnikLepo mi radi SL5.3 64 bit kod kuce i 32b it na poslu. Ni na 5.2 ni sada ne uspevam da instaliram stampac HP Laserjet P1006. Bio sam na HP sajtu, skinuo najnoviji hpijs i ostalo sto je potrebno za manuelnu instalaciju na Redhat EL5 ali cups server nikako da prihvati stampac, a ni za usb URI ne moze da se dobije potreban podatak. Da li je ovo nekomme uspelo?
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.