Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Fedora, Red Hat,… › Scientific Linux, CentOS i ostale trice
- This topic has 22 одговора, 13 гласова, and was last updated 15 years, 10 months раније by miodragz.
-
АуторЧланци
-
28. јануар 2009. у 4:00 am #10714Oko_sa_BagdaleУчесник
Devojke i momci imam jedno pitanje za vas. Koji je razlog da koristite Fedoru a ne od
nekih stabinih verzija RedHat-a? Koliko je ta Fedora stabilna i upotrebljiva. Par puta sam je
u zivotu koristio i nesto mi je mnogo klimavo delovala.Drugo pitanje. Jer je jos moguce da nevesti korisnik uleti u RedHat Hell ili je to potpuno stvar proslosti?
Moze te li da mi postavite neki link do vasih paket.Koliko je tesko ocerupati RedHat od onog Gnoma i ostalih gluposti i koristiti ga samo sa X serverom i
normalnim window managerom.Puno Hvala,
OKO28. јануар 2009. у 5:08 am #75310crveni1УчесникFedora besplatna, RHEL košta kao HELL. Fedora je poligon za RHEL i toliko je i stabilna, ali na Fedori su noviji paketi nego na RHELu. Baš ako želiš imaš CentOS koji možda kasni za RHELom mesec dana (što se tiče izdavanja CD-a) ali to je u suštini 100% compatibilni RHEL samo što je besplatan.
Koliko znam svi fajlovi za RHEL na RedHat sajtu su zaštićeni, tako da postavljanje linka ti ništa neće pomoći. Čak i ako imaš neki CD/DVD sa RHELom, čini mi se da je neophodna registracija čak i za updateove. Opet ti upirem prstom na CentOS… Mnogo bolja varijanta, ako nisi spreman za nekoliko stotina do nekoliko hiljada eura za to da izdvojiš.
Uz svaku instalaciju osim Gnome-a ti stiže i KDE, a i “ostala” okruženja se mogu izmenuti preko repoa. U savakom slučaju, čini mi se da je taj “njihov” gnome samo jedna od tema i da veoma lako može da bude i bilo koji drugi gnome, ili kde ili štogođ…28. јануар 2009. у 5:27 am #75311paralizerУчесникApsolutno se slazem sa crveni1.
28. јануар 2009. у 7:48 am #75312LINUSERУчесникPre par dana sam instalirao scientificlinux 52 (~RHEL 5.2) i pokushao (kao nekad) da korishcenjem Dag i Atrpms repozitorijuma dodam multimedija pakete. Nisam uspeo. Dodao sam zatim EPEL i elvn repoe i na kraju je tu i tamo poneshto radilo. Da ne duzim – ni jedan od repoa nije se uredno azurirao; Ako se stanje ne popravi mozemo ochekivati da ce i Centos i Scientific linux doziveti sudbinu ostalih klonova RHEL-a.
28. јануар 2009. у 9:45 am #75313nebjakУчесникRHEL je predvidjen da bude server, sto zapravo i jeste. CentOS, veoma dosledno to prati, dok ScientificLinux ima sasvim drugu namenu: radna stanica, ne deskop.
RHEL kosta 0 $. Podrska kosta djavo i po (oko 350$ godisnje, imas popust ako uzmes na 3 godine).
RHEL mozes skinuti kao eval, imas neku minimalnu podrsku i updateove 30 dana, posle toga mozes nastaviti da koristis, ali gubis updateove i podrsku. Nece izleteti: “Your trial expired!”. I novi RHEL 5.3 mozes skinuti sa njihovog sajta http://www.redhat.com/rhel/details/eval/28. јануар 2009. у 10:00 am #75314LINUSERУчесникBez namere da se upustham u polemiku: Osnovni izbor paketa CentOS-a i ScientificLinuxa na instalacionim diskovima je gotovo identichan. Shto je jos vaznije, kod SL-a su integrisani i Dag i Atrpms repoi.
28. јануар 2009. у 10:32 am #75315tux666Учесник>:D
svasta se moze skinut s torrenta, hehe>:D28. јануар 2009. у 10:38 am #75316MoneoУчесникTreba da shvatite da CentOS nije bas distro koji je namenjen desktop korisnicima iako se uz nesto truda moze korisititi i tako 😉
CentOS je namenjen za production okruzenja i servere,sto ce reci enterprise-dakle instaliras distro i softver i miran si narednih nekoliko godina(svaki release CentOS-a ima podrsku kroz update 5 godina i jos pride 2 godine za security update),a u paketu dobijas istina nesto stariji ali zato provereni softver koji ti nece praviti gluposti i neprijatna iznenadjenja
Dakle gde se trazi stablinost i pouzdanost koji imaju i podrsku u vidu dugogodisnjeg update-a-CentOS je pravi izbor i zasto se najcesce koristi kao serverska varijanta 😉
RHEL je potpuno ista stvar(binarna compatibilnost je 100% i svi RHEL paketi rade bez problema na CentOS-u ;)) sem sto su kod CentOS-a izbaceni prepoznatljivi logoi crvenih sesira na koje postoji copyright i sa tom razlikom sto kod CentOS-a nemas mogucnost da uzmes placenu podrsku od samog RH-a 😉
Sto se tice repoa i nemogucnosti osvezavanja-treba da podesiti prioriet istih i sve to lepo pise na CentOS wikiju-fora je sto tako mozes razbiti sistem i zameniti default CentOS pakete paketima iz 3rd party repoa i izmesati ih cime se gubi poenta svega-stabilnost,provereni zvanicni paketi itd.
@Tux666
Misli legalno 😀28. јануар 2009. у 10:49 am #75317tux666УчесникDakle gde se trazi stablinost i pouzdanost koji imaju i podrsku u vidu dugogodisnjeg update-a-CentOS je pravi izbor i zasto se najcesce koristi kao serverska varijanta 😉
Sad cu vec sigurno isprobat, cisto da vidim da sta je to.
@Tux666
Misli legalno 😀Pa mislim 😀 ali tako hocu i to isprobat, cisto da vidim sta je to i onda vec bolje videt sve, na nacin koju mogu >:D
28. јануар 2009. у 11:12 am #75318kmilosУчесникmoonbeam_rider je apsolutno u pravu – ako vam treba serverski sistem stabilan kao stena, šta će vam kodeci, multimedija i ostale zezalice sa strane. Zna se čemu je CentOS (tj. RHEL) namenjen, a to nije za svakodnevan desktop rad (može i to, ali treba razumeti da je zbog te namene izbor i svežina softvera ograničena).
Što se tiče Fedore, stabilna je koliko i ostali popularni desktop distroi, ništa više, ništa manje. U svakom novom distrou postoje bagovi koji se kod Fedore relativno brzo ispeglaju, obično u prvih mesec-dva nakon izdanja. Npr. F10 je sada sjajan sistem.
P.S. Jer moguće…? -> Je l’ moguće…? 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.