Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Savet za umrezavanje
- This topic has 5 одговора, 4 гласа, and was last updated 21 years, 1 month раније by
daniel1988.
-
АуторЧланци
-
23. јун 2005. у 6:51 pm #5609
daniel1988
УчесникSutra idem za Suboticu i kupujem (polovan) laptop.
Treba mi savet kako da se umrezim – vec imam 2 kompa, od kojih jedan je na linux-u i deli internet konekciju. U njemu se nalazi wireless kartica (znachi nemam AP, nego antena ulazi u wlan karticu) i LAN kartica kroz koju se deli internet konekcija; da nazovemo ovaj komp linux box.
Drugi komp radi na WinXP-u.
Sutra stize na red i laptop. Pitanje je kako da ga umrezim
1. da kupim switch i sva tri kompa da prikljuchim: da li je moguce na ovaj nachin da jedan komp (linux box) podeli konekciju sa ostala 2 ako su ovako povezana
ili
2. da na linux box dodam jos jednu LAN karticu (eth?) i preko nje da povezem laptop (u ovom sluchaju ne bih morao da menjam UTP kabel, dok u sluchaju 1. moram – svom srecom nije skup)Shta je “pametnije” uraditi?
Pozdav,
Daniel23. јун 2005. у 9:01 pm #30249brale
Учесникkartica je jeftinija od switcha
ali je veci komfor sa njim , naravno i za kasnije je elegantno resenja jer mozes da dodajes jos racunara u mrezuIzbor je tvoj 😆
23. јун 2005. у 9:04 pm #30250kmilos
УчесникPo meni je bolje i fleksibilnije rešenje neki mali switch of 4 porta. Možda ni nećeš morati da menjaš kabl, većina switcheva ima prekidač koji može da zameni odgovarajuće pinove na jednom portu ako ga koristiš za uplink.
24. јун 2005. у 8:32 am #30251dens
Учесникpinove na jednom portu ako ga koristiš za uplink.
Mali update, vecina malih jeftinih switch-eva ima auto-mdix feature na svim portovima… sto u prevodu znaci da mozes da se povezes na switch bilo strejt bilo ukrstenim kablom…
Dakle ako kupujes switch, proveri da li ima auto-mdix…
24. јун 2005. у 8:47 pm #30252daniel1988
УчесникZnachi nece biti problema da linux preko switcha deli internet konekciju.
A da kupim ruter i na njega da nabodem sva tri? Shta mi jeftinije ispadne i za koliko?
2. јул 2005. у 3:32 pm #30253daniel1988
УчесникKupio sam D-Link DES-1005D i super radi, svaka preporuka.
Za IP forwarding nije bilo problema, samo sledeci redovi:
/bin/bash
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
iptables –flush
iptables –table nat –flush
iptables –delete-chain
iptables –table nat –delete-chain
iptables –table nat –append POSTROUTING –out-interface wlan0 -j MASQUERADE
iptables –append FORWARD –in-interface eth0 -j ACCEPT -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.