Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Debian › savet za debian [REŠENO]
- This topic has 5 одговора, 5 гласова, and was last updated 19 years раније by
rapha.
-
АуторЧланци
-
22. август 2007. у 2:18 pm #9075
rapha
УчесникNov sam u Linux-u, trnutno sam na PCLOS na kojem se lepo snalazim, ali bih vremenom hteo da pređem na Debian. Interesuje me da li je težak za početnike tj. da li bi mi preporučili da prelazim na njega ili da se držim PCLOS-a?
22. август 2007. у 2:24 pm #60522nowave
УчесникPCLOS nisam probao, ali trenutno sam na Debian-u. Nije preterano tezak za korisnike, ali mozda ipak bolje da jos malo ostanes na PCLOS, s’ obzirom da kazu da je jako dobar.
22. август 2007. у 2:43 pm #60523Guster
УчесникТренутно возим и Debian и PCLOS и могу да ти кажем да су одлични, сваки на свој начин. На PCLOS-у све ради без много муке и имаш новији софтвер. Debian није претежак, има исти алат за манипулацију пакетима – Synaptic, ако га инсталираш са KDE-ом снаћи ћеш се без проблема. Ја бих такође препоручио да сачекаш мало, јер је PCLOS одлична дистрибуција.
22. август 2007. у 5:25 pm #60524GoranSTX
УчесникSve zavisi od toga sta ti treba od distroa. Ako hoces jednostavan distro koji se lako administrira i koji je najbolji za desktop – ostani na PCLOS-u.
Sa druge strane, zelis li robustan i potpun distro koji zahteva relativno (m)ucenje i eventualno setanje po konzoli – debian je neprikosnoven… 3 x DVD softvera (ako ti najnovije verzije nisu prioritet) istaliras i vozis…
22. август 2007. у 8:36 pm #60525RiSK
УчесникE, vidiš… Sad si me naš’o. Ja obično ljudim preporučujem jednu od te dve distribucije 😉
Generalno:
PCLOS je sistem koji ima gomilu grafičkih alata za održavanje, lagan instaler, manji “release cycle” što će reći i svežiji softver. Prilagođen je desktopu.
Debian je distro koji ima stariji ali stabilnoji softver. Debian razvojni tim onosi veliki broj sigurnosnih ispravki kao i ispravki “bagova”. Zbog toga ima epitet najstabilnijeg i najsigurnijeg distroa opšte namene. Neke stvari ćeš morati da uradiš korišćenjem šela.Dakle, i jedan i drugi su odlični i imaju svoju ciljnu grupu korisnika, pa ti vidi gde se uklapaš.
Ako te zanima unix/linux, slobodno probaj da eksperimentišeš sa različitim sistemima/distribucijama. Samo pazi: zarano je!
Ako ti treba “sistem koji radi” a ne želiš da eksperimentišeš, možeš koristiti oba distroa: PCLOS prevashodno na desktopu ili maloj radnoj stanici, Debian prevashodno na mašini koja treba da bude besprekorna po pitanju stabilnosti/sigurnosti i da ima vliki “up time” (server, mašina koja obradjuje brdo podataka ili treba da uradi neki komplikovan račun poput simulacije…).
22. август 2007. у 10:27 pm #60526rapha
УчесникHvala vam svima na odgovorima.. Sigurno je da ću se još neko vreme zadržati na PCLOS-u, prva ljubav zaborava nema 🙂 a i baš mi se sviđa. Kao što rekoste, veoma je lagan za instalaciju i održavanje, pravi distro za prelaz sa wina na linux.
Debian mi se sviđa jer sam i od drugih ljudi čuo da je stabilan, siguran i da ima extra podršku što je meni kao početniku jako bitno.. Svakako da ću probati još dosta distroa jer mi je mnogo zanimljivo a i tako ću jedino pronaći “onaj pravi”..
Probao sam još i SuSe koji mi se nije dopao i Dreamlinux koji je ostavio odličan utisak ali ima lošu podršku što me je, pošto sam tada bio na samom početku linuxašenja, odbilo.. -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.