Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › [SAVET] MKV format: kako pustiti
- This topic has 10 odgovora, 6 glasova, and was last updated 18 years, 11 months ranije by
popac.
-
AutorČlanci
-
19. septembar 2007. u 9:48 pm #9249
foxbunny
UčesnikKako pustiti film u mkv formatu na Linuxu?
U pitanju je Matroška format: http://www.matroska.org/
To je navodno media format budućnosti. Nekoliko zanimljivih karakteristika ga razdvaja od drugih popularnih kompresovanih a/v formata:
* Fast seeking in the file
* High error recovery
* Chapter entries
* Selectable subtitle streams
* Selectable audio streams
* Modularly Extendable
* Streamable over internet (HTTP and RTP audio & video streams)
* Menus (like DVDs have)Iako većina plejera podržava Matroška format na ovaj ili onaj način, VLC izgleda ima jednu od najkompletnijih podrški za njene egzotičnije formate.
Kaffeine/Xine, Totem/Xine
Za gledanje Matroške uz pomoć Kaffeine plejera potrebno je instalirati paket libmatroska.Kaffeine/Gstreamer, Totem/Gstreamer
Podržano uz pomoć “Good” grupe Gstreamer kodeka.VLC
VLC pušta ovaj format bez dodatne instalacije kodeka.MPlayer
Takođe ima internu podršku ovom formatu.Avidemux
Odskora ima internu podršku.19. septembar 2007. u 10:00 pm #62344dukenukem_4d
Učesnikbas sam se danas mlatio sa tim libmatroska 0.81 :'(
vlc player valjda pustaEDIT:matroska je sto bi se reklo ‘kontejner’ sa gore navedenim osobinama
ali su i dalje potrebni dekoderi,divx,xvid itdna primer onaj demo mewmew nema zvuk preko vlc dok
radi preko gmplayer-a ???
…zato sto mu je nedostajao ogg dekoder :-19. septembar 2007. u 10:52 pm #62345LYb
UčesnikOdakle ti da se zove “Matljuška” da mi je znati :))
Sta ga znam, ja ga gledam odavno, pa nisam ni mislio da ima nekih koji ne znaju za njega… Imam par epizoda BSG i South Parka u matroska formatu… Jos iz vremena kada je druga sezona BSG bila aktuelna, a format sam postoji ihaj-haj vec 🙂
20. septembar 2007. u 12:21 am #62346foxbunny
UčesnikOdakle ti da se zove “Matljuška” da mi je znati :))
Vidi ikonu na sajtu. Vrlo logično ime za format koji je kontejner. I pravilno čitanje je Matrjoška, a ne Matroska.
20. septembar 2007. u 12:52 am #62347LYb
UčesnikRetko kada koristim transkirpciju kada su takvi nazivi u pitanju. Nemam rusku tastaturu, tako da mi je takav “original” malo tezi sa pisanje. Kada komuniciram sa strancima, to je na engleskom jeziku, tako da mi odgovara kao sto su oni sami napisali, npr.:
Matroska aims to become THE standard of multimedia container formats.
20. septembar 2007. u 9:53 am #62348foxbunny
UčesnikPa ne moraš da pišeš u “originalu”, ako imaš srpsku verziju: “Matljuška” (što je odomaćena verzija reči a ne transkripcija). A pošto nas ovde stranaca ima veoma malo i svi čitamo i pištemo srpski, onda ne moraš ni da prilagođavaš nešto posebno engleskom “ukusu”. 😉
20. septembar 2007. u 10:48 am #62349velial
UčesnikNisam nikog čuo da koristi izraz “Matljuška”, uglavnom je “Matroška” ili ređe kako si već rekao “Matrjoška” (verovatno ljude mrzi da lome jezik sa onim “j”). To “Matljuška” prvi put čujem i nema mi baš neke veze sa pameću pošto je bar sa Ruskog lako reči prebaciti na naš jezik.
20. septembar 2007. u 5:28 pm #62350LYb
UčesnikUpavo, a i ucio sam ruski 9 godina u skoli, ono ne moze da bude Matljuška, pa da j* oca 🙂
20. septembar 2007. u 8:46 pm #62351foxbunny
UčesnikKako vi kažete. Mada imam neke rođake koji su rusi… očigledno se davno nismo videli. :p
21. septembar 2007. u 12:31 am #62352slip
UčesnikJoj sto volim ovo ispiranje mozga!
Slip
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.