Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › Samba i montiranje problem
- This topic has 10 одговора, 4 гласа, and was last updated 14 years раније by dejan-dexi.
-
АуторЧланци
-
29. август 2010. у 2:48 pm #12032dejan-dexiУчесник
Pozz , evo skoro predjoh na arch linux i za sada je sve ok , ali
prvi put poljubih zid i ne znam dalje
Probao sam sambu da podesim za najjednostavnije deljenje foldera i kasnjie stampaca.
Radio sam po arch wikiju, i sada kad hoocu da pristupim folderu koj delim izbaci mi
” unable to mount location ”
[/URL]
evo sa sam uradio :
# pacman -S smbclient ( vec je bio instaliran )
# pacman -S samba
fam vec je instaliran, idemo dalje
konfigurisemo sambu pre pokretanja demona
# cp /etc/samba/smb.conf.default /etc/samba/smb.conf
tu sam stavio da hocu share umesto user
i dodao , ustvari odkomentavo public , dodao putanju do foldera koj zelim da delim
[public]
comment = Public Share
path = /home/dejan/Ivana
available = yes
browsable = yes
public = yes
writable = no
ubacio sambu u /etc/rc.conf u deo daemons
restartovao racunar da bi se lepo ucitali fam i samba.Onda sam uspeo da podesim swat da moze da se da se iz browsera samba namesta:
# pacman -S xinetd ( vec instalirano ) samo sa ga dodao u /etc/rc.conf > daemons
u /etc/xinetd.d/swat dodam kao na wikiju kako pise
port = 901 i zamenim umesto yes pisace no
u /etc/hosts.allow dodajem swat:127.0.0.1
i ponovo pokrecem # /etc/rc.d/xinetd restart medjutim nece se startovati swat pa
sam pronasao da u /etc/services se dodaje
swat 901/tcp # swat
nakon ovog swat radi iz browsera
http://localhost:901/Posle sam dodao sebe u smbpasswd
# smbpasswd -a dejan
sa passwordom sa kojim se logujem na sistemi na kraju sam dodao da bi samba mogla iz naitilusa ( Places > Network )
# pacman -S gvfs-smb
i to je to pocetak moga kraja :))Sada kada odem u Places > Network vidim Windows Network i DEJAN-KANCELARIJA
kada kliknem bilo gde odvede me do foldera public u kome ne mogu nista da ipisem ili bilo sta drugo ” unable to mount location ”
Kasnije sam video da se mora mauntovati i dali su barem cetri opcije kako to napraviti ,smbnetfs; fusesmb; Autofs ….,
taj me deo jako muci probao sam skoro sve i nikako da uspem 🙁 , ima li ko iskustva sa sambom na archu da malo pripomogne?29. август 2010. у 5:22 pm #85266PobroГостprobaj da pristupis/montiras share iz konzole, daj da procitamo smb.conf i ako ima nekih greski u samba logu. Ima neki dobar razlog da koristis swat i security=share?
29. август 2010. у 7:29 pm #85269MatejicГостVidecu sutra u kancelariji ,
ako si mislo na cifs , i njega sam danas cackao 🙂
Zadnje sta sam probao je Manual share mounting:
$ smbclient -L -U%
mi izbacuje :Enter dejan’s password:
Domain=[MYGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 3.5.4]
Server requested LANMAN password (share-level security) but ‘client lanman auth’ is disabled
tree connect failed: NT_STATUS_ACCESS_DENIEDza ovo sam naso resenje na nekom ubuntu forumu , dodati
client lanman auth = Yes
lanman auth = Yes
u smb.conf , ja sam dodao ispod security = usertako da sada daje :
[dejan@dejan-kancelarija ~]$ smbclient -L dejan-kancelarija -U%
Domain=[MYGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 3.5.4]Sharename Type Comment
——— —- ——-
public Disk Public Share
IPC$ IPC IPC Service (SambaServer)
Domain=[MYGROUP] OS=[Unix] Server=[Samba 3.5.4]Server Comment
——— ——-
DEJAN-KANCELARIJ SambaServerWorkgroup Master
——— ——-
MYGROUP DEJAN-KANCELARIJA# mkdir /mnt/mountpoint
[root@dejan-kancelarija dejan]# mount -t cifs //DEJAN-KANCELARIJA/public /mnt/mountpoint -o user=dejan,password=ivana,workgroup=MYGROUP,ip=DEJAN-KANCELARIJA
mount error(22): Invalid argument
Refer to the mount.cifs 8 manual page (e.g. man mount.cifs)ali kao sto vidis n invald argument .
29. август 2010. у 7:34 pm #85270PobroГостNista bez smb.conf i loga posto neznam koji ti je sekjuriti jer cesto pominjes i share i user. Neznam koji mehanizam za prepoznavanje/browsing koristis hosts,wins,broadcast radi li ti nmbd uopste? Sto se tice cifs-a zamani ta imena sa IP adresama i izbaci sve ovo posle password=ivana413.
30. август 2010. у 8:43 am #85272MatejicГостJos nesto sam probao sa :
findsmb
hostname
smbclient -L dejan-kancelarija
smbclient //DEJAN-KANCELARIJ/publici evo saljem u sta je sve bilo i smb.conf i logove
i malo kasnije cu ponovo probati sa “cifs”-om
i vidim da je ovo dejan-kancelarija predugacko , pa sam skratio na samo dejan
u /etc/hosts i /etc/rc.confswat ne moram da koristim, bilo mi je ie nteresantno da ga prvi put vidim na mom racunaru a ne na slici :8)
security=share? valjda da ne pita stalno za lozinke , ili mozda gresim ,
ne znam , di sada nisam sa sambom ispeo da se izborim do kraja , ali sada sam zapeo sa proradi . 🙂30. август 2010. у 3:53 pm #85285PobroГостshare je dizajniran tako da trazi pasvord ali ga ne interesuje ko ga salje, tako vise razlicitih korisnika ako znaju pasvord mogu da se loguju na neki share. nmbd radi dobro samo skrati ime servera u smb.conf. Ovo ostalo je ok pa bi cifs trebao da radi. U samba_pokusaj.txt vidim pokusavas da kreiras DIR ali u smb.conf si skinuo writable sa shera.
31. август 2010. у 8:55 am #85288MatejicГостDa , nisam stavio yes za writable , skratio sam ime servera i , medjutim proradilo je sve tek kada sam u /mnt napravio folder kome sam promenio vlasnika (mene) i promenio sozvole na 777,
u smb.con-fu u path uneo putanju do njega . Tako da sada u Places –> Network kada dodjem do piblic foldera mogu sve da uradim .
Malo sam napravio probu , u VirtulBoxu sam insatlirao Ubuntu , jos jednog Archa , i win xp,
tako da je bilo puno racunara u mreezi 😀 😉 i sve je ok radilo .
Sada me muci kako napraviti , opciju da u propertis nekog foldera sa dobije sahare za njega .31. август 2010. у 9:19 am #85289na12ГостSada me muci kako napraviti , opciju da u propertis nekog foldera sa dobije sahare za njega .
A zasto ce ti to,ides u system-administration-shared folders i tu ubacis sve foldere koje zelis da delis.Ovo pod uslovom da si instalirao gnome-system-tools.
1. септембар 2010. у 8:10 am #85294MatejicГостDa u pravu si , system-administration-shared je ok , moze i desni klik na folder i u meniju ima opcija share folder.
Ok , kreiram na taj nacin share , pojavljuje se u Places –> Network ,ali kada hocu da ubacim neki faljl ili bilo sta , izbai mi “Unable to mount location” i “Failed to mount Windows share”
Znaci vracam se na pocetk price, ubacio sam smbnetfs kako u wikiju pise, ali nema promene . Sta sada dodati, oduzeti , podesiti2. септембар 2010. у 7:03 am #85308DrLove73ГостDa ni je u pitanju da tvoh user ne moze da mountuje samba shares? moze li root? mozda ti treba fuse?
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.