Početak › Forumi › Linuks distribucije › Fedora, Red Hat,… › Sam sebi oduzeo privilegije
- This topic has 6 odgovora, 4 glasa, and was last updated 20 years, 5 months ranije by
kmilos.
-
AutorČlanci
-
19. mart 2006. u 6:50 am #7154
Zic
UčesnikJa sam svez “korisnik” Fedore C3 koji se igrao komandama vezanim za privilegije i tako sam sebi oduzeo iste. E sad, pojavi se login skrin, ukucam user i pass i – nema dalje. Sledi samo crn ekran, ne pomaze ni ctrl+al+f1. Probao sam sa rescue diskom ali ista prica. Postoji li neka caka da se sve vrati u predjasnje stanje ili mora da padne reinstalacija?
19. mart 2006. u 7:10 am #42409tomaja
Glavni majstorJa sam svez “korisnik” Fedore C3 koji se igrao komandama vezanim za privilegije i tako sam sebi oduzeo iste. E sad, pojavi se login skrin, ukucam user i pass i – nema dalje. Sledi samo crn ekran, ne pomaze ni ctrl+al+f1. Probao sam sa rescue diskom ali ista prica. Postoji li neka caka da se sve vrati u predjasnje stanje ili mora da padne reinstalacija?
Prijavi se kao root (administrator) i izmeni postavke korisnickog naloga ili napravi novi korisnicki nalog. Novi nalog mozes (kao i izmene) napraviti i iz konzole. Naredba za kreiranje novog korisnika je [code]adduser[/code]
linux4life
19. mart 2006. u 9:25 am #42410Zic
UčesnikNe mogu da se ulogujem ni kao root ni kao user a ni da pristupim konzoli. Jel moguce u nekom koraku prilikom startovanja rescue diska doci do konzole i ukucati naredbu?
19. mart 2006. u 9:56 am #42411kmilos
Učesnikkoji se igrao komandama vezanim za privilegije i tako sam sebi oduzeo iste
Ajde objasni ovo malo detaljnije, jesi se igrao SELinux-om ili nečim drugim…
Probaj možda da izmeniš boot parametre: kada pokreneš mašinu, na GRUB ekranu kod Fedorine stavke pritisni ‘e’, pa opet ‘e’ kod kernel linije, i onda dodaj ‘selinux=0 single’, prihvati sa enter, pa onda ‘b’ za pokretanje…
19. mart 2006. u 12:03 pm #42412Zic
UčesnikMilosk, probao sam da promenim parametre kako si mi objasnio ali se nista nije promenilo. Konkretno sam se “igrao” sa komandom “chmod” dok sam citao tekst o ovlascenjima. E sad, sta sam ukucao dok sam uporedo citao i kucao – nemam pojma. Dok sam kucao chmod bio sam ulogovan kao root.
19. mart 2006. u 12:39 pm #42413maddox
UčesnikMožda da boot-ujes rescue disk pa da probaš da edituješ /etc/passwd, odnosno da obrišeš pass i za root-a i za običnog usera?
[code]root:x:0:0:root:/root:/bin/bash[/code]
Samo obrišeš ovo “x”.
Probaj, možda će pomoći.19. mart 2006. u 4:25 pm #42414kmilos
UčesnikAko ne znaš šta se tačno promenilo na sistemu, možda je sada najlakše da pregaziš i instaliraš iz početka kako bi počeo sa sistemom u čistom i poznatom stanju.
Takođe možeš da sečakaš koji dan jer sutra izlazi Fedora Core 5 koju toplo preporučujem…
P.S. Zbog ovakvih stvari se u Linux-u (što je dobro pravilo u stvari za sve operativne sisteme) nikada ne preporučuje da se švrljaš i čačkas sistem sa administrativnim privilegijama.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.