Početak › Forumi › Linuks distribucije › OpenSuSE › Sagem F@st 840 na SuSE 10.1
- This topic has 15 odgovora, 4 glasa, and was last updated 18 years, 10 months ranije by
dukenukem_4d.
-
AutorČlanci
-
19. oktobar 2007. u 11:10 pm #9430
misa555
UčesnikInstalirao sam SuSE 10.1 i sada se mucim da instaliram drajvere koje sam dobio uz modem sa sve uputstvom za instalaciju. Dodjem do dela kad treba da ukucam ‘make’ i onda mi izbaci neke greske u kompajliranju.
Ako neko moze da mi pomogne bio bih mu puno zahvalan.
A da i jos jedno pitanje, dali je normalno da mi seckaju OpenGL screensaver-i?
Konfiguracija: AMD Athlon 64 3000+, Radeon 9600SE, 512MB RAM-a20. oktobar 2007. u 1:20 am #64202psy_unix
UčesnikJel smem da znam zasto si instalirao SuSE 10.1 i zasto je u pitanju nesrecni Sagem F@st 840 ? >:D
Mislim ta verzija linux-a i taj USB modem na linuxu ?2. Ne , nije normalno jer Suse ti jede sve (vidi top u shell-u) a onda vidi GLXinfo da si se nesrecni SUSE snasao sa nesrecnim Radeon-onom .
Cenim da kaze “direct rendering: No” . O0
20. oktobar 2007. u 8:36 am #64203psy_unix
Učesnik1. Joojjjjjjjjjjjjj IZVINI , tek sada sam video da ti je prvi post i za pocetak dobro dosao
2. Ovaj gore post sam napisao zato sto se generalno USB modemi jos uvek ne ponasaju bas najsrecnije pod Linuxom a na svu srecu ni pod win . A posebna je prica da je taj Sagem ubedljivo najgori . Kupi TPlink router (u mreznu zabodi)ili zameni kod svog provajdera i videces koliko ce ti zivot biti lepsi , hehhehehe. Ne , ozbiljno
3. Sto se tice SUSE-a , mislio sam zato sto imaju novije verzije i bolji distro-i za pocetak al ajde da ne sugerisem , probaj vidi pa napisi kako je proslo .
Pozzzzzzz O0 O0 O0
20. oktobar 2007. u 12:52 pm #64204dukenukem_4d
Učesnikdali je normalno da mi seckaju OpenGL screensaver-i?
Radeon 9600SE treba mu 3d drajver za opengl
na 10.1 ne znam da li funkcionise ugradjen open-source , mozda da ,
ali onda treba da se vidi u yast-u za konfiguraciju x-servera,da se izabere
pravi drajver i da se omoguci 3d (ima check box negde ,koliko se secam)ako ne radi sa ovim ili noviji suse ili onaj ati-jev drajver odgovarajuci ,ne najnoviji
jer je 9600 valjda prebacen u legacy u najnovijem?ovde je Lep howto ,SuSE-ov u vezi ati-drajvera
20. oktobar 2007. u 4:23 pm #64205misa555
UčesnikHvala na savetima probacu da sredim grafiku posto mi linux i treba zbog OpenGL-a.
Ako moze i neka preporuka koju distribuciju da stavim, ja sam se kao raspitivao sta je najbolje al eto izgleda da su me prevarili :redface:
20. oktobar 2007. u 7:20 pm #64206dukenukem_4d
Učesnikpa ono ,ne mora da znaci ,ja sam sto se kaze odrastao uz suse(malo stariju verziju)
na suseu je svojevremeno bila vrlo lepa support database i u njoj je vrlo lepo
bilo objasnjeno koje 3d grafike sve rade na suse-u(i kiro i voodo i nvidia i ati)a ovi usb modemi negde rade negde nece,ima uputstvo za ovog sagema
uglavnom na nekim distribucijama je napravljeno da proradi iz-kutije
a na nekim se treba pomuciti
(ovde recimo pretrazi forum,ili na ubuntu-srbija wikiju je bilo valjda lep how-to za sagema
ukljucujuci i jedan najnoviji)20. oktobar 2007. u 7:46 pm #64207dukenukem_4d
Učesniknesto mi se izblokiralo dok sam pisao dodatak mislim da je kod mene,ali sam ga stavio
u txt pa nije nestao u magli interneta O0Eagle USB to je taj drajver za sagem ali za suse(10.1 10.2 ili 10.3) izgleda da nije ubacen u kernel
http://www.eagle-usb.org/
ili ovaj https://gna.org/projects/ueagleatm
ali mozes da proveris na dva nacina,ako otkucas,kao rootmodinfo ueagle-atm
ili
modinfo eagle-usb
(jer nisam siguran koji bi trebao da bude u kernelu)
ali osim drajvera su potrebni i jos neki user-space programi valjda
izgleda i na ubuntuo-u treba ono da se radi jos nesto ,za pclinux-os mislim da je ukljucen
taj drajver ali ne znam trenutno da li radi iz-kutije
i na mandrivi je bio ukljucen taj drajver,i tu je ponekad bilo problematicno
(nedavna tema cini mi se)NEGO sto mi odgovaramo a ne citamo pazljivo(bas smo za bijenje i ja i PSY)
potreban ti je kernel-source pre nego sto pocnes kompajliranje sa make
udjes u YAST i nadjes menadzer paketa i potrazis kernel ili source ili kernel source
i instaliras ga(sa cd-a/dvd-a, pretpostavljam da ima dosta toga)
ako javi opet greske,ispisi ovde listing konzole(ona moze da ide nagore)
ili prikaci kao .txt datoteku21. oktobar 2007. u 12:52 am #64208dukenukem_4d
Učesnikok ,posto sam trenutno na ubuntu 7.10(ne kubuntu)
za ovaj eagle-usb pronasao sam (slucajno) otprilike sta treba :
u synaptic najverovatnije da se instalira ova dva sa cd-a (ako ih ima na kubuntu cd-u)
a posle ko zna?21. oktobar 2007. u 10:17 am #64209psy_unix
Učesnikdukenukem4d
NEGO sto mi odgovaramo a ne citamo pazljivo(bas smo za bijenje i ja i PSY)
potreban ti je kernel-source pre nego sto pocnes kompajliranjePa nije ni objasnio zasto ne moze da instalira . Ja kapiram da svako ko braem instalira Linux zna za ovako nesto a ako ne Linux mu sam napise sta mu fali i dalje je sve jednostavnije >:D
21. oktobar 2007. u 6:33 pm #64210misa555
UčesnikE ovako uspeo sam da instaliram graficku sad radi bez problema (skace mi kravica po ekranu plakao sam od smeha :biggrin:)
Za modem sam pokusao sve sto sam nasao i rezultati su sledeci:
Kad probam ono uputstvo sa ubuntua dodjem do komande “sudo br2684ctl -c 0 -b -a 8.35”
i dobijem ovo:
[code]linux-SuSe:/lib/modules/2.6.16.13-4-smp # sudo br2684ctl -c 0 -b -a 8.35
sudo: br2684ctl: command not found
linux-SuSe:/lib/modules/2.6.16.13-4-smp #[/code]
Kapiram da to sluzi za pravljenje mreznog interfejsa al ne radi…Kad kucam “dmesg | grep ueagle-atm” dobijam:
[code]linux-SuSe:/etc # dmesg | grep ueagle-atm
[ueagle-atm] driver ueagle 1.2 loaded
usb 1-1: [ueagle-atm] ADSL device founded vid (0X1110) pid (0X9021) : Eagle II
usb 1-1: [ueagle-atm] using iso mode
usb 1-1: [ueagle-atm] (re)booting started
usbcore: registered new driver ueagle-atm
usb 1-1: [ueagle-atm] modem synchronization failed
usb 1-1: [ueagle-atm] (re)booting started
usb 1-1: [ueagle-atm] modem operational
usb 1-1: [ueagle-atm] ATU-R firmware version : 40e4be96
linux-SuSe:/etc # [/code]Pise modem operational pa cenim da samo treba nekako da napravim taj interfejs, zasta mi treba neka komanda koju neznam 🙁
Ako sam nesto pogresno skapiro molim vas ispravite me!!
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.