Početak › Forumi › Linuks distribucije › Arch,Manjaro,… › [riješeno] xf86-video-ati 6.8.0-2 – problemi
- This topic has 10 odgovora, 4 glasa, and was last updated 17 years, 8 months ranije by
Demon.
-
AutorČlanci
-
23. mart 2008. u 12:07 pm #9929
Demon
UčesnikPozdrav!
Nedavno sam ažurirao mesu, libgl, xorg itd. između ostalog, i ove nove ati drajvere. Sad imam problem: u konzolnom modu sav tekst je jako taman, jedva se može vidjeti. Kad podižem Arch, sve je super, ali kad ga gasim, isto tako sve je zatamnjeno. Je li ko naišao na sličan problem, i kako ga riješiti.
Znam da je baš do xf86 ati drajvera, jer mi se ista stvar dešava na Mandrivi 2008 (tu sam vratio stare drajvere i sve je bilo u redu).
Molim vas, nemojte mi savjetovati “proprietary” fglrx drajver.
Hvala unaprijed.
23. mart 2008. u 12:16 pm #68424foxbunny
UčesnikKoju karticu koristis? I zasto da ti ne savetujemo Catalyst?
Ako hoces da vratis stare drajvere, nadji paket u /var/cache/pacman/pkg i uradi ovo:
[code]# pacman -Af ime_paketa[/code]
23. mart 2008. u 12:20 pm #68425Demon
UčesnikMa taj catalyst me stvarno nervira, rekao sam sebi da neće na moj komp ni u kakvom obliku dok ga ne naprave kako treba. Uvijek skinem 50MB source sa atijevog sajta i uvijek se razočaram.
Razmišljao sam da vratim stare xf86 drajvere, ali ću to ostaviti “za kraj”.
Kartica 9600XT (u “originalu” Sapphire 9550).23. mart 2008. u 4:41 pm #68426foxbunny
UčesnikAuuu, blago tebi. To je bas dobra kartica. 😀 Imao sam istu takvu, pa sam zbog ploce morao da menjam u ovo smece od Radeona HD 2400 XT.
Nego, Catalyst su sredili skroz od pre neke verzije 8.2 (u originalu 8.02). Nemoj uopste da se petljas sa AMD/Ati sajtom, vec samo:
[code]# pacman -Sy catalyst[/code]
Konfiguracija za X je, za promenu, potpuno ista kao i sa opensource drajverom s tim sto umesto “radeon” pises “fglrx”. Ima full AIGLX podrsku i daleko bolje performanse u igrama. Sada radi i full screen 3D igra pod Compiz Fusionom. Sta da ti kazem, ali moram da ti preporucim to. 😀
23. mart 2008. u 4:49 pm #68427Demon
UčesnikAuuu, blago tebi. To je bas dobra kartica. 😀 Imao sam istu takvu, pa sam zbog ploce morao da menjam u ovo smece od Radeona HD 2400 XT.
Hehe, ne da je dobra: ima aktivno hlađenje GPU-a, ja joj nabacio male hladnjake na memoriju (tzv. “ježiće” :D), digao joj frekvencije na 390/250(500) MHz, i flešovao je XT biosom! 😀 Radi ko bombona, nikad problema (sem što sam joj 2 puta podmazivao ventilatorčić)…
Nego, Catalyst su sredili skroz od pre neke verzije 8.2 (u originalu 8.02). Nemoj uopste da se petljas sa AMD/Ati sajtom, vec samo:
[code]# pacman -Sy catalyst[/code]
Konfiguracija za X je, za promenu, potpuno ista kao i sa opensource drajverom s tim sto umesto “radeon” pises “fglrx”. Ima full AIGLX podrsku i daleko bolje performanse u igrama. Sada radi i full screen 3D igra pod Compiz Fusionom. Sta da ti kazem, ali moram da ti preporucim to. 😀
‘Ajd, probam i to… 😀 (Ali idući mjesec, ovaj sam “nabio” dodatnih 600MB protoka, biće finih 5-6 euta dodatno platiti.)
23. mart 2008. u 4:54 pm #68428foxbunny
UčesnikNeces se pokajati. 😉
23. mart 2008. u 5:12 pm #68429Vladimir
UčesnikA jel zna neko kad će za 3850 da izađu drajveri? 😡 Ne mogu da teram compiz 😡 >:(
6. avgust 2008. u 5:15 pm #68430Demon
UčesnikRiješeno! Instalirao nove drajvere (xf86-video-ati 6.9.0) i sad sve piči. Imam i direct rendering, nema više nestabilnosti kao kod glupog fglrx-a… >:D O0 😀
6. avgust 2008. u 5:22 pm #68431Demon
UčesnikI da, da kažem da sad tuxracer normalno piči! Ne blokira mi čitav komp kao sa ATIjevim drajverima.. ::)
Toliko o “catalyst-u”… 😀 🙁
6. avgust 2008. u 8:40 pm #68432atomic
UčesnikRiješeno! Instalirao nove drajvere (xf86-video-ati 6.9.0) i sad sve piči. Imam i direct rendering, nema više nestabilnosti kao kod glupog fglrx-a… >:D O0 😀
Jesi li to instalirao one sa AUR-a: xf86-video-ati-git? Ja sam imao problemčić sa sadašnjom 6.8.X verzijom drajvera oko horizontalne frekvencije. Nikako nisam mogao da je naštimam. Sa catalystom sve radi odlično, ali bih probao i ove nove, jer kod mene zauzimaju 50% manje memorije.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.