Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › resize linuxove particije
- This topic has 8 одговора, 6 гласова, and was last updated 19 years, 11 months раније by MladenIsakovic.
-
АуторЧланци
-
18. фебруар 2005. у 5:30 pm #4859withsnowУчесник
Zeleo bih da smanjim linuxovu particiju,ali partitioner mi napise da prvo moram unmountovati tu particiju.Kada to pokusam dobijem odgovor “device is busy”.Pored nje imam jos samo swap particiju,a sve ostale su ntfs.Molim za odgovor posto sam preterao u dodeljivanju velicine particije za linux(oko 30gb od cega mi je slobodno citavih 14gb).Zeleo bih da od tih 14 da naravim ntfs particiju od recimo 10gb.Inace ako nesto znaci u pitanju je suse9.2+pocetnik 😳 .
18. фебруар 2005. у 5:50 pm #25141popeyeГлавни мајсторOsnovnu (root) particiju ne možeš tek tako demontirati. Najbolje je da podigneš sistem sa instalacionog CD-a i sa njega smanjiš particiju.
18. фебруар 2005. у 6:17 pm #25142withsnowУчесникPokrenuo sam instalaciju sa cd-a i tamo imam opcije: new installation, repair, update,ali bilo sta da izaberem nemam opciju za menjanje velicine particije.
18. фебруар 2005. у 6:24 pm #25143sholastikУчесникmožda može da pomogne ova alatka: http://www.ultimatebootcd.com/
18. фебруар 2005. у 6:59 pm #25144withsnowУчесникZaboga pa program ima oko 100mb.Ja sam mucenik sa 56k.Hvala u svakom slucaju. 🙂
18. фебруар 2005. у 7:28 pm #25145LYbУчесникPazi, cak ako i imas fajlsistem koji postojeci alati mogu da resizeuju, problem je sto poarticije ne mozes da pomeras. Na primer
imas particiju ‘A’ od 20 giga i ‘B’ od 20 giga. Sad, smanjis ‘A’ na 10 – u tom slucaju ti izmedju A i B ostaje neiskoriscen prostor os 10 giga. Mozes ili da B particiji dodas tih 10 giga, ili da tu uglavis neku trecu ‘C’ particiju – ne postoji nacin da taj prostor prebacis na kraj, iza B particije. Makar ja ne znam za alat koji je to u stanju da uradi sa ext3 i reiser particijama.
19. фебруар 2005. у 4:11 am #25146withsnowУчесникJoj!Znaci reinstalacija linuxa. 😥 🙁 😡
19. фебруар 2005. у 10:07 am #25147kmilosУчесникDvaput meri, jednom seci 😆
20. фебруар 2005. у 4:14 pm #25148MladenIsakovicУчесникDvaput meri, jednom seci 😆
Sa ovim se potpuno slažem. Elem, ako nemaš mnogo iskustva sa Linuxom, moj bi ti savet bio da pripremiš particije iz Windowsa. Meni se lično dešavalo nekoliko puta (uvek sa 2.6.x kernelima) da mi Linux totalno s.ebe MBR sektor, pa su mi Windows Partition manageri prijavljivali “Invalid disk geometry”, i ništa nije pomagalo osim čudesnog programa “Acronis Partition Expert”, ja ga imam u verziji 2003, možda je izašla i novija, koji je jedini bio u stanju da sredi stanje sa particijama, plus podržava sve moguće diskove, varijante, itd., to je Windows program (oko 15 MB instalacioni fajl), i mislim da mu nema alternative. Dakle, pre instalacije Linuxa, napravi particije u Winu, zatim pokreni instalaciju Linuxa, i odredi već pripremljene particije. Ako voziš i Linux i Windows podjednako, onda (korišćenja disk prostora radi) možeš napraviti otprilike ovako: prva particia da bude za Win, recimo NTFS, druga za tvoje podatke, obavezno pod FAT32, da bi na tu particiju mogao da upisuješ i brišeš fajlove i iz Wina i iz Linuxa, i onda, recimo, tri Linux particije, logičke naravno, dakle, hda6 da bude ext3, pa swap, i home, koju i ne moraš praviti nešto mnogo veliku, ako već podatke čuvaš na D Fat32. U svakom slučaju, veličine particija odredi sam shodno sopstvenim potrebama. Nakon instalacije Linuxa, Win particije će ti biti dostupne bez problema za manipulaciju iz Windowsa, a Linuxove uvek sređuj iz Linuxa, i to je to. Pozdrav!
-
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.