Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › [rešeno] resolv.conf
- This topic has 9 odgovora, 6 glasova, and was last updated 18 years, 6 months ranije by
dukenukem_4d.
-
AutorČlanci
-
24. januar 2008. u 2:38 pm #9759
markelja
UčesnikPosle nadogradnje sistema deševa mi se da mi neka skripta briše ono što sam dodao u /etc/resolv.conf.
24. januar 2008. u 3:29 pm #66976Žarko Mihajlović
UčesnikSasvim normalna pojava. Ako ti ne smeta, ne obraćaj pažnju; ako ti smeta, moraš da postaviš jasno pitanje, sa što više detalja i konkretnim opisom problema uključujući, ali ne ograničavajući se na:
– Distribuciju,
– Softver,
– Koju veza ka internetu koristiš…Kako pametno postavljati pitanja: http://solair.eunet.yu/~fangorn/smart_questions/smart-questions.sr.html
24. januar 2008. u 5:59 pm #66977markelja
UčesnikOdkud to normalna pojava kada mi se to nije nikada pre dešavalo. Kačim se na net prekko drugog računara kod koga je deljena pppoe konekcija, bez podignutog dhpcd -a.
Sistem je Debian Sid.
24. januar 2008. u 11:59 pm #66978miodragz
Učesnik@Ladan ko Zmiče link je odlican ima tekst da iskopiram i da delim prijateljima :biggrin:
25. januar 2008. u 1:28 am #66979dukenukem_4d
Učesnikls -o /etc/resolv.conf
lrwxrwxrwx 1 root 20 Feb 14 2007 /etc/resolv.conf -> /etc/ppp/resolv.conf
pa je i ovo simbolički link na pravu datoteku
ovo je malo kao workaround..
kad nađeš pravu datoteku gde je ,zapamtiš joj permissions
pa je stavi na read-only.valjda tada ne može ništa da upisuje?
Samo, ako zaboraviš na ovo a kasnije se povezuješ na neki drugi
način onda će to da svara probleme neotvaranja stranica jer
dhcp klijent neće moći da upiše ništa u resolv.confpo ovom linku da li bi ovo bila budžotina ? 😀
25. januar 2008. u 3:31 pm #66980markelja
UčesnikNe može tako!
Neko (nešto-u ovom slučaju skript) ko ima pravo da upisuje u datoteku koja je pod vlasništvom root-a, naravno da može i da menja vlasništvo te datoteka.
Uzgred, sve što se radi sa simboličkim linkom reflektuje se i na datoteku na koji se link i odnosi.25. januar 2008. u 3:56 pm #66981burga
Učesnikchmod a=r resolv.conf
chattr +i resolv.confI tad ni bog otac koji ne postoji ne moze da je promeni, a on je ipak root nad rootovima!
26. januar 2008. u 1:57 pm #66982slackmaster
UčesnikAko pogledas man dhcpcd, videces opciju:
-R Prevents dhcpcd from replacing existing /resolv.conf
file.Verovatno bi trebalo da u nekom skriptu pogledas gde se poziva dhcpcd, i da dodas ovu opciju.
Mozda i sam skript nudi neki automatizovan nacin da se opcije dodaju, bez da editujes sam skript.
Pitanje je kako pronaci to na Debian-u. Ja zato i koristim Slackware, na njemu je sve tako jednostavno. “Keep It Simple, Stupid” princip se u ovom slucaju pokazuje kao dobar.
26. januar 2008. u 4:38 pm #66983markelja
Učesnik@slackmaster
U pravu si za slack. Kod njega je sve logično, skriptovi ne idu u dubinu po nekoliko nivoa, Elem debian koristim zbog nekih drugih razloga, jedan od njih je Gnom, apt-get itd.Prilikom nadgradnje sistema nešto se poremetilo tako da sem ovog imam i još neke sitnije probleme.
Problem sa za sada rešio seljački
dodao sam u rc.local
:
[code]
rm resolv.conf
cp resolv.conf.static resolv.conf
[/code]
Gde mi ovaj resolv.conf.static ima odgovarajuću liniju za nameserver. Ono što mi se brisalo26. januar 2008. u 6:08 pm #66984dukenukem_4d
Učesnikhttp://www.debian.org/doc/manuals/reference/ch-gateway.en.html
ifup ifdown ne bi trebale da se koriste sa ifconfig
/etc/network/interfacesOn boot the /etc/rcS.d/S40networking init script runs the command ifup -a. This brings up all physical interfaces listed in auto stanzas in /etc/network/interfaces.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.