Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › [rešeno] Problem sa podizanjem sistema(Ubuntu)
- This topic has 5 одговора, 4 гласа, and was last updated 19 years, 1 month раније by
Анонимни.
-
АуторЧланци
-
6. август 2007. у 10:08 pm #8974
gandalf
Главни мајсторKada pocne podizanje sistema posle osnovnog ekrana,pojavi se u vrhu ekrana jedna horizontalna crtica koja blinka i to je sve nema nautilusa ni desktopa,nicega.Nema ni izvestaja o nekoj gresci ,a crtica koja blinka nije deo nekog terminala jer ne reaguje ni na jednu komandu(a i ne lici na normalnu konzolu).Problem je nastao mozda usled instalacije-deinstalacije drajvera za graficku.Postoji li neki nacin za restauraciju sistema?Imam instaliran Ubuntu na drugoj particiji tako da mogu da pristupim particiji na kojoj je Ubuntu koji ne reaguje.
6. август 2007. у 10:18 pm #59081BrokeBody
УчесникUkoliko si deinstalirao drajver za grafičku, digni Live sistem,
sudo dpkg-reconfigure xserver
7. август 2007. у 9:31 pm #59082Анонимни
ГостPosle rekonfiguracije X servera uspeo sam da povratim Ubuntu.Kao graficki drajver sam odabrao vesa drajver i uspeo da podignem X server.Medjutim kad odaberem nvidia drajvere ponovi se isti problem pri cemu dobijam izvestaj o gresci gde se kaze da nvidia kernel modul mora biti istovetan sa X modulom.U gresci pise da je:
nvidia kernel modul 1.0-9755
a X modul 1.0-9631
Medjutim proverivsi Synaptic tamo stoji da je nvidia kernel modul 1.0-9631 instaliran.
Nemam predstavu sta dalje.Kako npr. da saznam verziju i promenim X modul.
Inace problem je nastao kada sam hteo da zamenim drajvere nvidia-glx za nvidia-glx new.7. август 2007. у 9:52 pm #59083burga
УчесникProveri koju sliku kernela ti podiže grub.
8. август 2007. у 6:07 am #59084dukenukem_4d
УчесникKada podignes pclos u vesa modu,pusti synaptic,obrisi pakete dkms-nvidia_96xx i nvidia_96xx
pa zatim dodaj sledece pakete dkms-nvidia_97xx i nvidia_97xx (u attach slika)ups , prebacio sam se,jer sam gledao temu za pclos malopre ….
(i za ubuntu bi trebalo da je nesto slicno)za nvidia postoje i legacy paketi, ako imas stariju graficku
na kraju,mozes da probas da obrises rucno nvidia.ko negde u lib/modules velicine 2MB do 4MB
(najveci driver u linuxu?)pa onda opet install(NE nvidiafb.ko od 22kb)8. август 2007. у 11:03 am #59085Анонимни
ГостProblem sam resio na sledeci nacin:
Posle uvodnog Ubuntu splash-a pritisnuo sam kombinaciju ALT+F1 i dobio mogucnost da se ulogujem i ispisem lozinku.Potom sam dobio obicnu konzolu,komandom:
sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg ; prateci proceduru rekonfigurisao X server(pisao u predhodnom postu).Zatim je islo deinstaliranje svih linux restricted modul-a i nvidia glx modula(potpuno ciscenje “purge”),zatim njihovo ponovno instaliranje.
Moja graficka karta je: nVidia GeForce NX6200 128Mb i njoj odgovaraju nvidia-glx moduli za
ovu verziju X modul-a koji je kod mene instaliran.Ovde je znacajno da se obrati paznja da odredjena verzija X modula , zhteva odredjenu verziju nvidia kernel modula(na sta ja nisam obratio paznju i pogresio).Postoje tri vrste nvidia kernel modula: nvidia-glx legacy,nvidia-glx,nvidia-glx new.
Ovo nije strucno objasnjenje vec iskustveno(na greskama se najbolje uci,ako nisu skupe).
Hvala drugari svima na pomoci da ovo razcivijam! -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.