Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › [rešeno] HPLaserJet 1020 – Hoće da štampa – neće da štampa
- This topic has 8 одговора, 4 гласа, and was last updated 17 years, 1 months раније by
GoranSTX.
-
АуторЧланци
-
30. децембар 2007. у 5:53 pm #9687
Владимир
УчесникEvo ovako. Instalirao sam na jednom sistemu novi Linux Mint, zvaću ga sistem A. Iisto to imam i kući, novo, tek instalirano takođe, zvaću ga sistem B. 🙂 Imam takođe i nov HP Laserjet 1020.
Na A sam probao jedno 3h da namestim štampač. Ubacim lepo kabl, Mint ga lepo prepozna, instalira drajvere, al neće da štampa. Lepo piše da je status ready, šalju se poslovi njemu normalno, al neće da štampa. OK, nov štampač, da probam ja dal’ on uopšte radi. Odnesem kući na sistem B :), probam XP, radi normalno. Upalim Mint, isti onaj sa sistema A, instaliram štampač isto samo “next,next,next,…” i stavim “print test page” i on radi! Odnesem opet štampač na sistem A, instaliram ponovo Mint, probam, ne radi! 😡 😡 :mad:!
Jel zna neko u čemu je problem, il’ da bacam.30. децембар 2007. у 6:40 pm #66407dukenukem_4d
Учесникpalo mi je nesto (najverovatnije nije to ,ali ko zna)
da li hp ide preko usb-a?
sad ne znam,verovatno imas usb 2.0 na ploci i ne znam da li je na hp-u usb 2.0
ali susretao sam se da usb 2.0 uredjaji nece da rade sa usb2.0 kontrolerimaizvuci sve usb uredjaje
pa probaj rmmod ehci_hcd
(ovo uklanja privremeno usb 2.0 drajver)
pa utakni stampac i probaj tako da li radi
objasnjenje:usb 1.1 ima vecu kompatibilnost (ali je sporiji)
a ponekad i interni kablovi u racunaru nisu sposobni za usb 2.0 transfer
obicno oni na prednjoj stani kucistaEDIT: sad sam pogledao HP Laserjet 1020 ima : 1 Hi-Speed USB = usb 2.0
specifikacije
pa nadole Connectivity,moguce da je ovo u pitanju3. јануар 2008. у 1:02 pm #66408Владимир
УчесникZnači, probao sam sve. I rmmod ehci_hcd (i odmah mi izbaci wizard za štampač) i u BIOS-u sam isključivao i uključivao i USB2.0 kontroler i legacy support i neki ehci blabla … i ništa. Prepozna lepo štampač(isto kao i kod mene kući) i piše status “spreman” i kad mu pošaljem da štampa piše da štampa a u stvari ne reaguje.. Šta se dešava? Blamira Linux, a i potreban je štampač u toj firmi.
3. јануар 2008. у 1:42 pm #66409Владимир
УчесникKoliko vidim za ovaj štampač treba firmware, koji se verovatno na sistemu B sam downloaduje(pošto imam Internet) a na A nema..
3. јануар 2008. у 9:20 pm #66410Владимир
УчесникRešeno, firmware je bio problem. Na sistemu B, koji ima Internet, sam se downloadovao bez ikakvog pitanja, a sistem A nema Internet O0
3. јануар 2008. у 10:04 pm #66411dukenukem_4d
Учесникu google upiše “LaserJet 1020 linux” i prvo što ispadne
http://www.linuxprinting.org/show_printer.cgi?recnum=HP-LaserJet_1020
gde se pominje firmware
3. јануар 2008. у 10:25 pm #66412Владимир
УчесникAham. Ne znam što sam postavio odmah ovde a nisam prvo tražio po Internetu.Izgleda da sam bio puno iznerviran, mada i simptomi problema su mi bili malo nadrealni 🙂
4. јануар 2008. у 12:54 am #66413Жарко Михајловић
УчесникУ суштини, позитивно је што си поставио – можда неко од форумаша буде имао исти/сличан проблем, па ће прочитати овде решење (могао си само информативнији наслов теми да ставиш ради претраге форума).
O0
4. јануар 2008. у 7:49 am #66414GoranSTX
УчесникDone and done…
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.