Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Ubuntu,Mint,… › [rešeno] ADSL HITNO
- This topic has 14 одговора, 7 гласова, and was last updated 17 years, 9 months раније by
miodragz.
-
АуторЧланци
-
8. јул 2007. у 11:08 pm #8823
rodjak
Учесникimam sagem fast 800 e4 nasao sam neko upustvo na srpskom sa wiki-ja ali je samo za modeme e3 i nize klase. posto sam pocetnik moze li mi neko objasniti kako da poteram svoj sagem na ubuntu studio 7.04
9. јул 2007. у 3:38 pm #56815burga
УчесникНе значи ми много марка. Много је веће питање је ли у питању модем или рутер? Под претпоставком да је модем, питање је да ли је УСБ или иде у мрежну?
9. јул 2007. у 8:24 pm #56816rodjak
Учесникnije ruter u pitanju je adsl usb modem
9. јул 2007. у 8:54 pm #56817miodragz
УчесникKriticno i velika je muka da se pokrene usb modem moze li taj modem da se pokrene kroz mreznu karticu jer sam vido neke adsl modeme da moze da idu preko eth kartice
9. јул 2007. у 9:11 pm #56818rodjak
Учесникja stvarno ne znam kako bih to uradio posto moj modem ima line i usb ulaz
9. јул 2007. у 9:49 pm #56819buckobas
УчесникProbaj da modem nekako zamenis za ruter i neces imati nikakvih problema ja koristim ADSL sa ruterom i radi OK
9. јул 2007. у 9:53 pm #56820burga
УчесникОнда је одговор једноставан. http://www.justfuckinggoogleit.com па нађи драјвере за твој модем за Убунту. Има неких драјвера, то сам видео гледајући шта све има по репозиторијумима, али нисам обраћао пажњу на марку.
Постоји и елегантније решење: позовеш провајдера или ко ти је већ дао модем, и кажеш да ти Линукс не препознаје модем. Кад чују Линукс они ће да падну у несвест, али пре него што ти спусте слушалицу или те истерају напоље, ти им тражиш да ти замене УСБ модем за ethernet. Ако неће, тражи да ти врате паре или нађу драјвер за Убунту. Након ове магичне реченице у твојим се рукама ниоткуда материјализује жељени модем… Гарантовано! >:D 😎9. јул 2007. у 11:24 pm #56821sysctl
УчесникPozdrav!
Mozda bih ja mogao da pomognem! Imam isti modem Sagem F@st 800/840 E4 NovaTel (i da, dobio sam ga od Eunet-a) i mogu da kazem da je podrska uzasna (Eunet je nema za Linux). Ovaj modem nema Eagle III chipset, vec Eagle IV, tako da nije zvanicno podrzan. Mada resenje postoji i provereno radi. Kernel modul za modem jos nije usao u zvanicni upstream (2.6.21 ga ne poseduje), tako da se mora kompajlirati rucno.!!! Modem je USB (no router) !!!
Dalje, svi koji kazu “jednostavno je samo se kompajlira modul i instalira ueagle paket i to je to”, grese. Meni je trebalo dosta vremena da sve zavrsim, a ne smatram sebe n00b-om (mozda ipak jesam :))
Postoji odlican manual koji sam pronasao u google cache-u (oh, bless you g00gle) !!! Postovao ga je Slobodan Sredojevic sa Lugnosa. Fajl se vise ne nalazi na zvanicnom sajtu, ali ga mozete skinuti odavde http://www.filenanny.com/files/4692ba85daa213630/sageme4-eunet.pdf (fajl je na engleskom)
Iako je uputstvo prvenstveno namenjeno gentoo sistemu, manje vise vazi sa sve ostale.
Napomena: na debian-u je firmware direktorijum u /usr/lib/hotplug/firmware umesto u /lib/firmware
(za k-ubuntu i prijatelje ne znam, ali je valjda i to debian)Jedino sto je nejasno u ovom objasnjenju je kako doci do patch-a za kernel >= 2.6.20. Ja sam jedva uspeo da provalim (sajt je uzasno organizovan). Evo komandi za download firmware-a i checkout repoa driver-a (vazi za sve kernele > 2.16.6)
[tt]$ wget http://download.gna.org/ueagleatm/ueagle-atm4.tar.gz
$ tar zxvf ueagle-atm4.tar.gz
$ cd ueagle-atm4
$ rm -rf driver # driver u ovom dir-u je zastareo
$ svn co svn://svn.gna.org/svn/ueagleatm/branches/ueagle-atm4 driver[/tt]Eh, da, da ne zaboravim. Jos jedna mnogo cudna stvar! Protokol koji Eunet koristi je PPPoE, enkapsulacija je LLC, a VPI/VCI je 8/64 (to pise na flajeru koji se dobija uz modem). I ta specifikacija radi, ili ne ?! Naime, ovakva podesavanja su ispravna na mojoj centrali, medjutim na centrali mog ortaka VPI/VCI je 8/35 (isti provajder, isti modem, wtf). Tako da za svaki slucaj, ako si sve dobro uradio i instalirao probas i ovu opciju ako nema konekcije.
To bi bilo to. I guess 🙂
9. јул 2007. у 11:31 pm #56822BRANKKO
МодераторJa sam se isto zezao sa doticnim modemom pod linuxom i nisam uspreo da ga nateram da radi, tj drajveri nis uspeli da se kompajliraju. Postoje neki za (tj postojali su neki) SuSe koji bi trebalo da rade i na ostalim distro-ima.
Secam se da je bila fora da se nekali nija koda postavi kao komentar (sto je nekima radilo a nekima (ukljucujuci i mene) ne)Ali ne gubi nadu 😉
Ja nisam imao vremena da se zezam, pa sam odustao (a nije mi se davalo 2k din za ruter)
10. јул 2007. у 3:42 pm #56823Sioux
УчесникPredjite kod telekoma…iako mrzim monopol..trenutno imaju najbolju ponudu ADSL/a.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.