Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › repartitioning
- This topic has 11 одговора, 9 гласова, and was last updated 18 years, 1 months раније by kmilos.
-
АуторЧланци
-
31. јул 2006. у 9:49 pm #7654gaussУчесник
Pozdrav linux-znalci, profesionalci!
Jedno pitanje za iskusne. Imam external 120Giga USB disk sa jednom NTFS particijom.
E ja bih da ga prepolovim na dve ali da budu u FAT-u tako da mogu i sa linux-om i sa windowsom da im prilazim i pisem i brisem po njima 🙂 ! Naravno na njemu imam informacije koje ne bih zeleo da izgubim u medju procesu. Sa Partition Magic-om to mogu da izvedem lako, ali ja bih to isto samo u Linux-u pa vas molim za savet!
Hvala! O031. јул 2006. у 11:38 pm #46336MladenIsakovicУчесникIskoristi QT Parted, ali pažljivo.
1. август 2006. у 12:39 am #46337kosmiУчесникUzmes neki program za particionisanje, tipa g(q)parted, fdisk, cfdisk, itd., procitas man, help
i how-to, izaberes koji ti se vise svidja, ‘prerendas’ disk, podesis distro da cita i pise.
Il’ mu udri s Magic-om kad ga gleda Win, tj. nek mu fat pravi onaj kome je i namenjen.1. август 2006. у 10:12 pm #46338linuxoidУчесникnema šansona da se on snađe sa fdisk, cfdisk, ako je početnik.
Ima sve da izbriše. Reci nam ti dječače, koju ti distibuciju voziš?1. август 2006. у 10:42 pm #46339kosmiУчесникNaucice nesto iz fdisk-a, a moze i da ga odnese u servis na particionisanje ukoliko ga bas
mrzi da se bakce sa pravim alatima!!!2. август 2006. у 5:58 am #46340racaУчесникNaucice nesto iz fdisk-a, a moze i da ga odnese u servis na particionisanje ukoliko ga bas
mrzi da se bakce sa pravim alatima!!!E tako se nista ne da nauciti! 🙂
Sve u svoje ruke: da bi osigurao podatke, kloniraj disk (ghostuj ga na neki drugi) i onda udri sa fdiskom (ili nekim vec pomenutim alatom), citaj man i info, dokle ne postignes sve ono sto hoces. U ovom slucaju greske su dozvoljene, samo vratis iz ghosta. Ali kada jednom sve sam uradis, nikada vise neces pitati kako. O0 Ovo je 4-ti Njutnov zakon. :biggrin:2. август 2006. у 6:47 am #46341gaussУчесникHvala majstori! O0
ono sto mene najvise zanima je ovo: sa fdisk-om sam vec radio particionisanje ali da li je moguce da se sa fdisk-om uradi particionisanje a da se ne izgube podatci na disku (kao sa qtparted-om)? jer ako moze onda bih ja to vrlo rado pokusao jer se tako najbolje uci 🙂 pa onda neki malo hotwo ako postoji ne bi bio na odmet. ali posto nemam gde da prvo kopiram 120Giga informacija, moracu prvo sve to da sprzim na DVD-ove pa onda da pokusam. A distribucija je Ubuntu 5.10.12. август 2006. у 10:29 am #46342burgaУчесникНајбоље је бекапуј па се онда играј и учи.
6.06 Убунту има графички алат за партиционисање, а и 5.10 би требало да има нешто јер може да се игра са партицијама приликом инсталације, прочачкај мало по програмима.30. август 2006. у 5:34 pm #46343OmorjanУчесникNe znam sta se ovo desava (Marfijev zakon sta li?). Nekoliko puta sam koristio Partitiom Magic (dosta davno) i nikad mi se nije desilo kao danas da je u Windows-u OK (ima 4 particije – C-NTFS, D-FAT32, LinuxExt2, Linuxswap) i da se prve dve (naravno) vide u Windows-u a da se hard disk u Linuxu (SLAX, Knopix) uopste ne konstatuje (obicno je obrnuto).
fdisk, sfdisk, cfdisk prijavljuju da ga NEMA!
Ako ima neko bilo kakvu ideju “u kom zecu lezi grm”, nek mi javi.
31. август 2006. у 11:02 am #46344OmorjanУчесникIzgleda je u pitanju SAMSUNG HD080HJ SATA disk. Video sam da tu ima problema oko ovog diska.
Da li da batalim ili ima neko predlog sta se radi sa SATA diskovima? -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.