Početak›Форуми›Linukso veb sajt›Pričaonica›Redovne neplatise!
- This topic has 18 odgovora, 14 glasova, and was last updated 17 years ranije by
popac.
-
AutorČlanci
-
8. maja 2006. u 9:28 am #7341
LimitMan
UčesnikPosvecujem ovu temu sledecim pitanjima:
1. Ima li mnogo ljudi koji vam nisu platili Vase usluge vezane iz oblasti racunara?
2. Kako je najbolje reagovati sa takvim ljudima?
3. Ima li mnogo ljudi kojima ste lepo i posteno odradili posao, a oni, kako bi izbegli placanje, prograsili vas lopovom, prevarantom i sl…?Postavljajuci ova pitanja nastavljam diskusiju sa http://www.linuxo.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=610 posto vec dugo godina radim u Zajecaru kao serviser racunara … Imao sam svoju firmu za prodaju i servis racunara i bas zbog ovakvih slucajeva sam je zatvorio. Trudio sam se da radim posteno, kvalitetno i jeftino, medjutim uvek su se nalazile osobe koje nisu bile voljne da plate. Cak sam naleteo na igraonicu, koju sam celu sredio, ubacio im i nove kompove, uradio BESPLATNO umrezavanje novih kompova, a vlasnik je pokusao da mi ostane duzan nekih (tadasnjih) 30.000,00 dinara jer jedan UTP kabli nije bio ispravan (pukla su mi klesta kod njega). Taj isti vlasnik me je nazvao lopovom, poceo da pusta price kako sam ja njegove radnike naucio da kradu tako sto ce da iskljucuju (samo neznam na koji nacin) program za igraonicu i sl …
Takodje imao sam slucajeva, gde coveku odem, namestim modem, naplatim 200 din (covek je jada i beda, pa nisam zeleo da naplacujem realne cene), odem, a covek me zove nakon 10 minuta i kaze da modem ponovo ne radi… Opet odem, opet sredim, i opet ista prica … Na kraju shvatim da ta osoba nesto radi sa racunarom i da u stvari on sam sjebe modem … Pre neki dan mi je komsija rekao da je poludevsi od tog coveka, ubacio istom neki screen catcher nakon sveze instalacije windowsa, i zakljucio da ovaj sam brise stavke iz registry-ja kako mu ne bi zauzimale mesto na hdd-u… Takodje mi je komsija rekao da taj lik siri price kako ja nemam pojma da namestim modem jer mu se uvek iskljuci …E sad da ne pricam o ostalim neplatisama koje pricaju “sutra, sutra, sutra…” ili uradim sajt (namerno ga ne zavrsim) a on mi kaze “pa ne svidja mi se slika!” … Na moju recenicu “Promenicemo nakon placanja” covek mi se vise ne javlja na telefon i nema ga nigde …
I tako u nedogled …
So?! Kako se izboriti sa ovakvim ljudima? Dok sam radio u Rumuniji, nije bilo coveka koji mi je ostao duzan … Zar je nas mentalitet takav?8. maja 2006. u 11:15 am #43963unknown
UčesnikPre neku godinu drug pazario od nekog lika (koji je prodavao polovne komponente) neku graficku, cini mi se GeForce 2. U stvari dao je svoju staru i doplatio za ovu. I sad da im ovaj pokaze razliku, startuje neku igru i dok su je malo testirali mladji brat od tog druga kaze “Pa ja ne vidim nikakvu razliku ovde”. “Aha, znaci ne vidis razkliku. Evo tebi tvoja stara graficka i tvoje pare, nista od trgovine”. 🙂
E sad to je ono, bolje i da ne uradis posao nego da te neznalice posle pljuju.8. maja 2006. u 11:55 am #43964dejanium
Učesnik“… zavidni, pakosni…” i jos po nesto sto je Jovan Skerlic nabrojao pred svoju smrt kao karakterne osobine svog naroda.
nema leka za taj problem, takav ti je horoskop 😉
8. maja 2006. u 12:04 pm #43965arm
UčesnikEvo jedne priče koja kaže kako se treba postaviti prema ljudima koji neznaju ništa a prave se da znaju i šire lažne priče ( nabeđeni hakeri i poslovni ljudi i njima slični)
Priča je sledeće sadržine ( vezana je za win zato izvinite ).
Lik kupi polovan računar za 250e sa instaliranim winom i posle 3-4 dana čačkanja po njemu on blokira i nemože da podigne sistem …Taj lik počne da kuka kako mu je crko računar i požali se mom drugu da li nešto može da uradi. Posle sveže instalacije sve lepo proradi još mu drugar i podesi raćunar da radi bolje nego kada ga je i kupio.Posle dva dana lik opet obriše nešto što nije smeo i ista priča samo kako je računar radio lepo dok nije instaliran win ponovo ( sada je drugar koji je pomogao ispao crna ovca) Ponovna instalacija i ponovno zezanje i opet ista priča…
Sada ide bolji deo!
Dosadilo drugaru da se bakće sa likom i kaže mu da je drugarstvo jedno a rad na računaru drugo ( tražio je 20e za instalaciju i podešavanje sistema), dođe malo do prepirke i na tome se završi.Lik sa sjebanim računarom je odneo računar kod drugog majstora i ovaj ga je oklepio 50e za instalaciju sistema i podešavanje!!!Već više od godinu dana računar mu lepo radi 🙂
Prvi drugar mu nije naplatio ništa a drugi ga je odrao i nećete verovati više ceni onog koji ga je odrao!
Naravoučenije ljudi kod nas samo cene kada ih udarite po džepu, tada dobro promisle pre nego nešto urade!8. maja 2006. u 1:12 pm #43966miodragz
UčesnikJa sam imao slicna iskustva sa drugovima,prijateljima ili ako su to vec.Pokusao nekima da resim probleme totalno besplatno sto kaze nas narod za dz ali ne vredi ispadao crna ovca.Zato sam okrenuo drugi list kad me neko nesto pita lepo kazem nemam pojma imas majstora pa plati.Samo jedan prijatelj je cenio sto sam mu instalirao Ubuntu ali mu je crko hard ali ne krivi mene.
8. maja 2006. u 1:57 pm #43967popac
UčesnikSad drugovima je najgore, desilo mi se par puta nešto slično, mnogo slično, onda su ih odrali majstori a ja im više ne pipam računar (obaveza manje što se mene tiče)…
E sad zajebala me i firma, a to je bilo jedan jedini put kad sam nekome nešto hteo da naplatim tako da…
Naravoučenije, može da se pomogne ali samo drugarski nekolicini osoba koje jako dobro poznaješ. Naravno ja prvi ovo ne poštujem, instalirao sam linux na preko 30 mašina do sada…
8. maja 2006. u 3:32 pm #43968zchira
UčesnikJa zivim u Grdelici, na jugu srbije. Malo mesto gde se svi znaju makar iz vidjenja.
I naravno puno me ljudi zove da im sredim racunar. E tu nastaju problemi jer ljudi radom smatraju samo fizicki rad, a rad na racunaru je zezanje. I verovatno svi misle da je meni zanimljivo da odem
– jer se ‘izbrisala sva muzika’ (ustvai iz winAmpa izbrisan play lista)
– jer ‘mi je se pre pojavljivala slika, a sad je nema’ (‘slika’ je ustvari splash screen za neki programcic koji dolazi uz neki besni soundBlaster, i koji se pokrece po startovanju windows-a).A kad sam vec tu, aj da ‘ubacim neke igre i da pokazem klincima kako da ih postaju/igraju/gase…A klinci igraju MAME i tom&jerry za DOS na masini od 1000e…
– da za chas pogledam nesto , pa to bude instalacija celog windowsa(98)na masini 200MHz sa 64mb rama koja moze da potraje i 2,5 sata…
Od placanja naravno nema nista i svodi se na:
– e HVAALAAA ti PUUUNOOO!!! (sa pogledom koji od mene ocekuje da se istopim od zadovoljstva sto mi zahvaljuju)
– e, pa ajde kad se vidimo sledeci put da popijemo nesto (od toga nema nista jer me vise ne poznaju…)
A desava mi se da posle jednog ‘za chas’ posla od 3 sata primetim da se ‘ljudi’ smaraju jer CEO DAN SEDIM TU !!!!!!!!!!!Najdrastichniji primer:
komshija preko puta moje zgrade otvara igraonicu. Kupi 5 racunara sa svom mreznom opremom i zove mene.
Mashine neotpakovane, diskovi neformatirani – znaci bas od nule. Instaliram ja sve, povezem u mrezu, ubacim igrice, a svo to vreme komsha me tapshe po ramenu uz komentar “brat je brat, al nema nista bez komshije”…
I dodje vreme za naplatu i ja mu kazem da ima 5 rachunara i da je realno 10e po racunaru, znaci 50 evra. “aaaa, mnogo jeeee!!!!” kaze on. “pa daj onda kolko mislis da treba” kazem ja……
i dobijem 600dinara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!———-
Naravno, moze da se kaze i da sam ja kriv zbog loseg pristupa, pa sam zato okrenuo drugi list.
———-
Izbegavam da radim bilo kome bilo sta. Izgovor je da nemam vremena zbog faxa. Pa ko hoce da plati moje vreme taj moze da dobije uslugu. Tako me ne smaraju vise svakavi likovi a oni kojima naplatim me poshtuju mnogo vishe nego oni kojima sam radio za dzabe…8. maja 2006. u 6:37 pm #43969popac
UčesnikKad je Linux u pitanju Hvala je dovoljno, M$ u poslednje vreme ni ne instaliram nikom, niti me više interesuje, kod mene to zna da uradi svaka budala tako da sam se ja dao na drugi biznis… 😆 Ako ima kinta onda i može!!!
9. maja 2006. u 2:18 am #43970LYb
UčesnikI dodje vreme za naplatu i ja mu kazem da ima 5 rachunara i da je realno 10e po racunaru, znaci 50 evra. “aaaa, mnogo jeeee!!!!” kaze on. “pa daj onda kolko mislis da treba” kazem ja……
i dobijem 600dinara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Sto nisi rekao “cek, nisam jos skroz zavrsio, platices posle turu pica”, seo za masine i sve lepo formatirao?
A i ti, kreces od nule i trazis 50 evrica, tako ti i treba 😛Ja se vise ne petljam, necu da ljudima namestam kojesta osim ako nisam bas dobar sa njima ili im dugujem neku uslugu. Ostalima kazem da donesu masinu kod mene ili na posao pa da radimo.
Imao sam i ja slucajeve da im ne radi ovo ili ono, ali me odusevio moj kum. Ja mu dam mog starog celerona na 333 MHz i monitorcic, kazem mu da je sve podeseno, namestim mu internet konekciju (dialup), postu i sta mu treba, postavim malo “opstija” podesavanja Kerio fajervola, objasnim mu kako da skida nove definicije za antivirus, spybot, adaware i spywareblaster, kako da cekira masinu i da NISTA drugo nedira. Ta masina je, sa tom istom instalacijom win-a 2000 kod mene srecno radila oko godinu i po dana, a kod njega veselo fercera skoro tri godine. Dobro, bio je jedan feler, ali je crkao memorijski modul, jedan od cetiri, tako da nije do njega.
Zna covek da se ne razume uopste, a dogovoreno je ako nesto zariba da cu da pogledam kad svratim. Normalnom coveku ne treba crtati.
Ako sam nesto naucio, kada je posao u pitanju, to je cenu ugovaras unapred. U slucaju da se dogovor neispostuje, jednostavno ne zavrsis posao. Samo vodis racuna da nije u stanju da ga dovrsi neko drugi, tj. da ih ostavis sa potpuno neupotrebljivom varijantom.
9. maja 2006. u 5:41 am #43971velial
UčesnikSto se tice placanja ne znam, ali bar iz mog iskustva nije tacno da ljudi ne cene ako im uradis nesto besplatno. Ovi koje ja znam su svesni da nemaju pojma o racunarima i da kad nesto sjebu ce majstor da ih odere. Onda im ja sredim racunar kazem sta smeju a sta ne i pridrzavaju se toga.
Pre par meseci neki moj prijatelj hteo da kupi “kompjuter” za oko 100EUR-a. Da i ja sam umro od smeha kad mi je to rekao, ali tip ima toliko i gotovo. Nadjem mu ja negde neku polovnu trojku kancalarijska varijanta, taj serviser sto je prodavao mu nainstalira sve programe i jos mu podesi XP da se ne tegli i da moze pristojno da radi, i uzme mu jos nesto sitno za to (samo da je makne iz radnje). Tip je i dan danas super zadovoljan sa tom masinom, jos je i mene i tog servisera deset puta castio posle toga, kao da smo mu ucinili bog zna kakvu uslugu. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.