Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Read only NTFS particije. Treba mi write access za usera.
- This topic has 6 odgovora, 5 glasova, and was last updated 21 years, 2 months ranije by
Minister.
-
AutorČlanci
-
12. jun 2005. u 1:27 pm #5540
Minister
UčesnikLinux mi je na malom hardu od 6.4. Imam i primarni HDD sa 2 NTFS particije. Hteo bih da na jednu od ove dve particije mogu da zapisujem fajlove. I to sve sa obicnog korisnika – ne root-a. A za drugu ne zelim write access, only-read.
Mozda bih uspeo i sam da se snadjem, ali, ne bih da cackam gde nisam siguran, a jos i nemam instalaciju ovog susea92 kod sebe (a imao sam dosta slucajeva da nesto cacnem i nikako ne uspem da podignem ponovo linux, …ne zna se…)
Pozdrav!12. jun 2005. u 1:46 pm #29609mtm76
Učesnikmali savjet: NEMOJ TO DA RADIŠ 🙂
ako baš moraš da pišeš po NTFS particijama, nađi na netu programičić po imenu captivate (čini mi se), koji koristi windows native dll-ove za pisanja po NTFS-u, ali provjera diska iz wuindowsa je obavezna opcija poslije svakog pisanja… ukratko rečeno: NEMOJ, mada to nije odgovor na tvoje pitanje… promjeni ovlasti u /etc/fstab, da bi postigao to što želiš, pod uslovom da si rekompajlirao kernel i uključio podršku za pisanje po NTFS-u…12. jun 2005. u 2:06 pm #29610Minister
UčesnikUf, uf, pa ja sam bio u pravu da to nije bas za***ancija! 😀 Pa sam zato jos pre instalacije, na ovom malom HDDu napravio jednu particiju na pocetku, za te inter-prenose podataka. Al’ je ona mala (pored page file-a od 384mb, ostaje jos oko 300 slobodno), pa mi dosadi sto ponekad moram da gasim linux, da bi podigao winblows i oslobodio podatke, za novi DL:)
Inace, linux koristim, bogami, 80% vremena. To je bas ok. Kad odem u win – smaram se nekako. I u stvari, koristim ga samo za to prebacivanje podataka i igranje LFS-a (evo jos jednom molim kako da taj LFS proradi u linuxu?) -polako se nadam sa koriscenje svedem na ispod 1%:)12. jun 2005. u 2:10 pm #29611brale
UčesnikKonvertuj jednu od te dve NTFS particije u FAT32 i neces se smarati vise sa time. Glupo ali istinito:-)
12. jun 2005. u 4:43 pm #29612kmilos
Učesnik@Minister
Molim te koristi pretraživanje foruma pre otvaranja nove teme jer možda već postoji slično pitanje.http://www.linuxo.org/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=4043
12. jun 2005. u 7:49 pm #29613AuReUs_ReCtoR
UčesnikMeni do sada lepo shljaka r/w na ntfs particiji …
Ali postujem “pravila” koja su napisana na site-u a to je da se ne shara mnogo po hardu sa azpisima i brisanjem, nego recimo sve da se radi u jednom dir-u kad se pise ili slicno. da ne seta mlogo glava i pri tome ne sjebe particiju …Inace isto koliko sam procitao na kernelu 2.6.11 je 90% podrzano pisanje po NTFS-u 😕
12. jun 2005. u 10:03 pm #29614Minister
UčesnikHvala, ipak cu da zadrzim trenutnu situaciju.
-
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.