Почетак › Форуми › Линукс › Линукс форе & фазони › Raspored tastature (kako kucati š č đ ć )
- This topic has 22 одговора, 9 гласова, and was last updated 15 years, 2 months раније by burga.
-
АуторЧланци
-
18. јун 2009. у 11:10 am #11224dukenukem_4dУчесник
Palo mi je pre neki dan da stvarno na svakom forumu
fali nešto ovako bilo koji OS da je u pitanju 😀
(i za latinicu je isto u stvari ,valjda )Ovde je srpski čirilični raspored tastature
http://www.srpski.org/dunav/raspored-c.html
(ovde milošk originalni post sa informacijom O0
http://www.linuxo.org/forum/index.php/topic,8517.msg65237.html#msg65237
Hvala ! 😀 )u suštini samo nekoliko tastera moraju da se zapamte gde su ako je US tastatura,npr.
š [
đ ]
ć ‘
č ;————————————————————————————————————–
kako se postavlja za kde3:Kde controll centar –> Regional & accesibility –> keyboard layout
(ovde se selektuje zastavica na levoj strani pa idete na dugme Add )
(umesto serbian latin mislim da može i slovenian ili croatian da se izabere)posle toga Apply ili Ok :angel:
(razlog izmene : bbcode da bi se videle slike )
20. јун 2009. у 8:08 am #79479LimitManУчесникU cemu je ovde problem? 😀
To je klasika, i u poslednje vreme vecina ljudi ima YU tastature …
Elem … Zna li iko kako da se tacka na numerickoj tastaturi pretvara u TACKU NA VISTI.Naime, ko ima vistu sigurno je primetio da ukoliko ima YU raspored, ukoliko kuca tacku na numerickoj tastaturi, dobija ZAPETU. Sva sreca kuci nemam vistu, ali su mi na poslu dosta racunara pod vistom sa YU rasporedom, a kako ima dosta toga da se kuca sa tackama i brojevima ovo stvarno predstavlja problem…
20. јун 2009. у 8:22 am #79480dukenukem_4dУчесникvaljda je to default po onom nekom standardu ,bilo je negde na ubuntu-rs 😀
,,,,,,,,,, са сербијан је зарез
…….. sa us je tacka 😉
O020. јун 2009. у 9:10 am #79481madcamaУчесникDa, u Srbiji je pravilo da se decimale odvajaju zarezom iliti zapetom.
21. јун 2009. у 8:22 am #79482LimitManУчесникPa da … Ali to sto pojedini programi zahtevaju tacku to vec nema veze … Problem je sto ne moze da se promeni da bude onako kako mi odgovara!!!!
21. јун 2009. у 8:39 am #79483GoranSTXУчесникA tek što je nezgodno kucati IP adresu 😀 192,168,0,1 koliko sam se puta pitao što mi ping ne radi…
21. јун 2009. у 11:38 pm #79484LimitManУчесникBas tako!!! 😀
22. јун 2009. у 6:03 am #79485dare023УчесникPa da … Ali to sto pojedini programi zahtevaju tacku to vec nema veze … Problem je sto ne moze da se promeni da bude onako kako mi odgovara!!!!
A nešto kao control centar > keyboard > layout options > numpad delete key behaviour ?
22. јун 2009. у 2:12 pm #79486GoranSTXУчесник[quote=”LimitMan”]
Pa da … Ali to sto pojedini programi zahtevaju tacku to vec nema veze … Problem je sto ne moze da se promeni da bude onako kako mi odgovara!!!!A nešto kao control centar > keyboard > layout options > numpad delete key behaviour ?
[/quote]
A to ne može nešto u konzoli? Mora da se klika? 😀 😛
Šala, nego, pade mi na pamet još jedna frustracija. Ćirilični raspored u kome ne rade CTRL+C, CTRL+V i sl.22. јун 2009. у 6:35 pm #79487burgaУчесникТо је тачно да не раде, али зато ја не купујем тастатуре које менају инсерт дугме (не знам која је будала рекла да је то непотребно, али све је више таквих варијанти 🙂
Елем:
Ктрл + Инсерт → Копирај
Шифт+Инсерт → Налепи
Шифт+Дел → ИсециТако да нема много проблема
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.