Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › raid1 i raid5?
- This topic has 12 odgovora, 5 glasova, and was last updated 20 years, 9 months ranije by
popeye.
-
AutorČlanci
-
16. jun 2005. u 4:33 pm #5562
orsale
Učesnikkao prvo sta je to raid1 i raid5? za cemu sluzi?i po sta se razlikuje?ako nego zna gde da nadejm neko uputsvo..ali onako prosto..ko za idiote..:)
16. jun 2005. u 5:36 pm #29842brale
UčesnikRAID=Redundant Array of Inexpensive Disks
disk mirroring
RAID 1
Ova podvrsta RAID strategije koristi se za izradu identicnog duplikata diska ili particije na disku. Ako glavni uredjaj otkaze, njegov duplikat preuzima ulogu i omogucava dalji rad serveraRAID 5
Metoda kombinovanja više disk uredjaja u jedan RAID niz, tako da se informacije rasprostiru na vise disk uredjaja. Ako jedan disk iz niza otkaze, podaci se mogu rekonstruisati pomocu informacija o parnosti, koje se nalaze na ostalim diskovima u nizu.16. jun 2005. u 5:39 pm #29843orsale
Učesnikok..hvala…kolko da mi bude jasno…jebem ti linux…nije tako los kao sto sam mislio…:))))pozdrav
16. jun 2005. u 5:40 pm #29844orsale
UčesnikRAID=Redundant Array of Inexpensive Disks
disk mirroring
RAID 1
Ova podvrsta RAID strategije koristi se za izradu identicnog duplikata diska ili particije na disku. Ako glavni uredjaj otkaze, njegov duplikat preuzima ulogu i omogucava dalji rad serveraRAID 5
Metoda kombinovanja više disk uredjaja u jedan RAID niz, tako da se informacije rasprostiru na vise disk uredjaja. Ako jedan disk iz niza otkaze, podaci se mogu rekonstruisati pomocu informacija o parnosti, koje se nalaze na ostalim diskovima u nizu.i jos samo ovo gde mogu da nadjem neke dokumentacije oko ovo? malo opsirnije?
16. jun 2005. u 5:47 pm #2984516. jun 2005. u 5:54 pm #29846kmilos
Učesniki jos samo ovo gde mogu da nadjem neke dokumentacije oko ovo?
Meni su Google i Wikipedia nezamenljivi alati za bilo kakvo istraživanje, svakako ti ih preporučujem.
Za RAID npr.: http://en.wikipedia.org/wiki/Redundant_array_of_independent_disks
16. jun 2005. u 6:03 pm #29847orsale
Učesnik[quote=”orsale”]i jos samo ovo gde mogu da nadjem neke dokumentacije oko ovo?
Meni su Google i Wikipedia nezamenljivi alati za bilo kakvo istraživanje, svakako ti ih preporučujem.
Za RAID npr.: http://en.wikipedia.org/wiki/Redundant_array_of_independent_disks%5B/quote%5D
ok hvala to mi je trebalo17. jun 2005. u 9:47 am #29848popeye
Glavni majstorAko se odlučiš za pravljenje RAID niza, dodao bih moju preporuku da treba koristii hardverski RAID, poželjno SCSI. Takođe, ako su ti podaci bitni ne bi trebao koristiti RAID 0 sigurno, a pametno bi bilo i da zaobiđeš i RAID 5. Najbolja opcija po meni je RAID 1+0, gde dobijaš i sigurnost i brzinu.
17. jun 2005. u 10:38 am #29849Off-Topic
UčesnikDa li neki RAID rezim omogucava recimo chetiri HDD-a koji rade nezavisno, po principu IDE-ATA diskova, dakle svaki vodi svoju politiku i ni nakoji nachin se ne oslanja na kolegu ???
17. jun 2005. u 10:48 am #29850kmilos
Učesnik@popeye
Zašto su hardverski RAID kontroleri toliko bolji? (Dobro, sem kada je brzina na nekim velikim i kritičnim serverima bitna.) Softverski, koliko sam ja čitao, nisu nešto sporiji, a prednost je što su nezavisni od hardverskog kontrolera, tako da ako prebaciš diskove u neku drugu mašinu sa drugačijim kontrolerom i dalje možeš da vidiš svoj RAID.
@Off-Topic
Hm? Da li postoji X gde se ne koristi X? ❓
Jednostavno brate, nemoj da ga koristiš… 😉 -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.