Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › QT vs. GTK+
- This topic has 11 odgovora, 8 glasova, and was last updated 19 years, 10 months ranije by
Milan Aksić.
-
AutorČlanci
-
27. septembar 2006. u 2:21 pm #7869
popac
UčesnikŠto se mene tiče, ja najviše volim GTK+2 aplikacije. Dođe mu kao najbolji odnos lepote i brzine. QT mi deluje nekako plastično. Fltk je za sada OK, a ostale nisu ni vredne pomena.
27. septembar 2006. u 3:26 pm #48233RiSK
UčesnikAko moze mali komentar na ovo:
GTK su biblioteke samo za UI, tj samo `graficke`. Pisane su u Cu, i postoje ‘wrapperi’ za GTK za mnoge jezike. Ako jos uzmes u obzir LGPL licencu, to ih cini dobrim izborom za programere koji razvijaju nesto. E, sad, ja ih volim u gtk– (iliti gtkmm) varijanti – OOP wrapper oko GTKa.
QT je ceo framework. Nisu samo graficke komponente. Portabilne su, kao i GTK, ali ta portabilnost ukljucuje i komponente za rad sa bazama podataka i komponente za mrezu, npr. Pisane u C++ i koriste se samo u jeziku C++. Imaju izvesne probelme sa licenciranjem – ili se ceo program pisan u QTu mora dati pod GPLom ili se mora platiti licenca Trolltechu. LGPL licenca omogucuje znatno vise slobode u distribuiranjua aplikacija, u ovom slucaju.
FLTK mi je ruznjikav, ali je mali i nenormalno brz. Staticki se linkuje, sto znaci da je ne mora da te boli glava od zavisnosti koje su potrbna za program.
Mislim da si ispustio wxWindows. To je takodje ceo frameworg za C++ sa sve finim grafickim komponentama. Doduse, u GNU/Linuxu koriste za iscrtavanje GTK2, tako da su ‘na oko’ iste. Poceo sam da ih obozavam. 😉
27. septembar 2006. u 4:06 pm #48234civan
UčesnikMeni je QT izbor (bez obzira na licencu) jer ima sve – od GUI-ja, do XML parsera i string klasa sa unicode podrskom. Cak donosi neka unapredjenja samom C++-u preko makroa (foreach, slotovi…).
Bolje je koncipiran (rekao bih dizajniran, ali izbegavam da neko ne pomisli na izgled) – zahvaljujuci cinjenici da je cist OO dizajn.
27. septembar 2006. u 5:33 pm #48235Milanche
UčesnikHM, mislio sam da će BrokeBody da otvori ovu temu na moj predlog… Iznenađen sam… Inače mi se najviše sviđa izgled programa pisanih sa GTK+2 mada ne znam da li je on najbolji…
27. septembar 2006. u 7:04 pm #48236samadhi
UčesnikKoliko sam ja mogao da primetim QT je veoma lak za programiranje, sto rece rilex tu je i drugchiji nacin lincenciranja a gtk je malo tezi za svariti al je i besplatan tako da je kod mene pobedio gtk
27. septembar 2006. u 7:08 pm #48237jboban
UčesnikPo meni QT je najbolji, a upravo dajem šansu i wxWindows biblioteci. GTK ne razmatram. Inače, nije sve u izgledu, a izgled je i relativna stvar. Treba uzeti u obzir kompletnu funkcionalnost biblioteke.
28. septembar 2006. u 12:57 am #48238kosmi
UčesnikP: Koje grafičke biblioteke više volite?
O: Podjednako volim GTK+2 i GTK, malo manje volim fltk i tk, a najmanje QT.
P: QT vs GTK?
O: I jedan i drugi su dobri na papiru, valjda. Prvi je tehničar, drugi je umetnik. Tehnika pokreće svet, umetnost ga čini lepšim. Alati za prozore… Majstori za prozore, umetnici za prozore.4. oktobar 2006. u 5:06 pm #48239popac
UčesnikJa govori kao koisnik kome je brzina i izgled a prvom mestu. Inace jos jedan + za GTKje Glade. E sad ne znam da li tako nesto postoj i i za QT.
5. oktobar 2006. u 12:21 am #48240jboban
UčesnikInace jos jedan + za GTKje Glade. E sad ne znam da li tako nesto postoj i i za QT.
Naravno, Qt Designer.
5. oktobar 2006. u 8:12 pm #48241Milan Aksić
UčesnikDa, u listi postoji razlika izmedju cisto grafickih prenosivih biblioteka i (skoro) kompletnih prenosivih biblioteka.
Skoro sam poceo da koristim FLTK, najvise zato jer je dobijeni program brz i mali cak i kada se staticki poveze, sto je posebno bitno jer ne zahteva da OS na kojem se izvrsava ima posebnu verziju neke biblioteke, a i biblioteka je jednostavna za koriscenje i pisanje programa 🙂 Mada, ne bi bilo lose da jos po nesto od objekata bude dostupno u gotovoj formi 😉
U listi iznad, bi takodje mogla da se doda i Fox Toolkit[/url] kao jos jedna kompletna prenosiva biblioteka.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.