Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Putin Orders Russian Move to GNU/Linux
- This topic has 10 одговора, 7 гласова, and was last updated 15 years, 8 months раније by
micic1.
-
АуторЧланци
-
28. децембар 2010. у 6:46 am #12217
LINUSER
УчесникPutinova “naredba”- ruske vlasti prelaze na linux:
“Документ называется «План перехода федеральных органов власти и федеральных бюджетных учреждений на использование свободного программного обеспечения» и освещает период с 2011 до 2015 г.”
http://opendotdotdot.blogspot.com/2010/12/putin-orders-russian-move-to-gnulinux.html
28. децембар 2010. у 9:09 am #86088minix
ГостProcitao sam skoro kako Rusija nije imala svoju tehniku vec je dobila sa Zapada, no da ne duzim (antiglobalisticka knjiga). Pitanje je odakle su je i zapadnjaci dobili. Nedavno je objavljeno da Kina pokusava da napravi sopstveni OS. Krenula je rasprava kakav bi to OS mogao da bude: Da li samo prilagodjena Linux distribucija za nadzor ili su pak krenuli da “od nule” (na bazi nekog open source projekta naprave sopstveni OS). Obzirom da ovladavaju proizvodnjom cipova, ekonomija im je u usponu postoji verovatnoca da ovo moze biti i nesto originalno. (Mada ovo za sad neverovatno zvuci obzirom da je Kinin brend kopiranje 🙂 )No bilo kako bilo vreme ce pokazati. Cudi me samo kako Rusija, Kina ili Indija obzirom da imaju potencijal u strucnom kadru a i sredstva, se ne fokusiraju na informatiku. Da se vratim na temu: Ova vest ima znacaj jer se prebacuje fokus na sopstveni OS. Za pocetak je dobro sto je i linux, medjutim mozda bi bolje bilo na osnovu iskustva sa linuxom napraviti nesto sto nece imati mane koje linux vuce od nastanka i ne samo linux vec i drugi monolitni operativni sistemi. Kombinacija pouzdanijih operativnih sistema sa najboljim elementima iz linuxa moze da da dobre rezultate. Zivi bili pa videli. Dace Bog valjda i to.
28. децембар 2010. у 10:41 am #86089micic1
ГостPa Indija se fokusirala ( na informatiku ):
India’s Software Export Revenue to Grow by 13-14% in FY 2010-2011
Što se kernela tiče mogli bi da pomognu dalji razvoj npr. HaikuOS,28. децембар 2010. у 1:03 pm #86090LINUSER
ГостNadam se da ste obratili pažnju na ceo tekst. Ova vest je u paketu sa vešću da je ODF format prihvaćen kao nacionalni standard u Rusiji.
28. децембар 2010. у 2:51 pm #86091Kosava
ГостMeni se čini da rusi i kinezi mnogo pričaju a slabo ostvare što kažu 🙂
28. децембар 2010. у 4:00 pm #86092dukenukem_4d
Гостmislim da nemaju pare za word inače bi ga kupili 🙁
a moraju da se legalizuju :police:dok ostale zemlje trećeg sveta nemaju zakonodavstvenu
podršku i kod njih je legalno da teraju piratsko,
mada je to paradoks izrečen sam po sebi :tired:e da , gde smo tu mi :quest:
mi naravno imamo pare i za najskuplje…
ko je bre sirotinja ! daj 5 karte !
29. децембар 2010. у 12:31 am #86094nebjak
ГостVreme ce pokazati!
29. децембар 2010. у 12:31 pm #86096dukenukem_4d
Гост@minix
dobrodošo u *nix comjuniti 😀29. децембар 2010. у 8:26 pm #86107zokypoky
ГостLjubo jesi li ti to?
29. децембар 2010. у 9:44 pm #86110minix
ГостHvala drustvo, na toploj dobrodoslici, nadam se da ce mi vreme dozvoliti da budem aktivniji. Teme su interesantne, a pitanje koliko kod nas postoji mogucnost organizacije i nekih manjih projekata. Ne moze se reci da sam duboko u tim vodama, ali bavim se elektronikom izmedju ostalog i planiram da se koncentrisem na embedded systeme i programiranje mikrokontrolera i nekih manjih racunarskih sistema.Obzirom da ne mozemo da organizujemo neka okupljanja, razmena iskustava je jako dobrodosla.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.