Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › provera memorije
- This topic has 8 odgovora, 6 glasova, and was last updated 20 years, 9 months ranije by
LYb.
-
AutorČlanci
-
13. novembar 2005. u 9:53 pm #6501
burga
Učesnikimam 2*256MB rama i graficku sa 64mb, nvidia. Vec sam ranije imao problem sa jednom karticom rama: resetovao mi se windows cim instaliram driver za graficku, pa sam provalio i sta je i koja je od te dve. Skoro mi se javio slican problem, samo mi je i linux pucao, pa sam skinuo drajver za graficku i u linuxu (mdk 10.1), a instalirao sam najsveziji koji sam naso na nvidijinom sajtu.
E sad, posto nisam suguran da l’ je neka na ramu ili na grafickoj, zanima me moze li se nekim programom procesljati memorija i proveriti sta je u redu a sta nije (nesto kao scandisc)?
13. novembar 2005. u 9:59 pm #37309jovir
Učesnik13. novembar 2005. u 10:00 pm #37310Red_Zmaja
UčesnikJa sam nekad davno imao sličan problem sa memorijom i wondowsom samo što je kod mene izleto plavi ekran mada isto je to…jednostavno isključi quick power test u biosu ili tako nešto…kod mene je memorija prolazila testove nekih programa ali taj nije…ako tu izbaci grešku onda znaš šta ti je činiti 😀
14. novembar 2005. u 1:06 pm #37311Doole
UčesnikZnam da suse ima memory test na prvom disku.Trebalo bi i mdk to da ima.Ako ima ubaci disk,restartuj komp i kada stigne ekran za boot izaberi memory test i to je to.
14. novembar 2005. u 4:23 pm #37312Sioux
UčesnikU menadžeru za instalaciju paketa ukucaj u polje za pretragu mem i dobićeš ga.Samo potvrdi da ga instalira.
15. novembar 2005. u 9:02 pm #37313burga
UčesnikNaso, instalirao ➡ smorio se!
Prvo sam ukljucio proveru memorije iz biosa, tu provrti nekoliko puta i ide dalje. mem se pojavio u grubu, startijem ga i ostavio sam ga da drlja jedno 2 i po sata, nasao desetak gresaka, javio gre su, mada nisam siguran da sam sve razumeo. Greske su na adresama od (priblizno) 110 do 510 MB. Znaci li to da obe memorije ne valjaju? Takodje, ive lokaciju su imale od 1 do 4 “pass”ova. Sta bi to trebalo da bude, znaci li to da nisu podjednako kvarne? Sta dalje da mu radim?
15. novembar 2005. u 9:28 pm #37314jovir
UčesnikSta dalje da mu radim?
Nema tu mnogo filozofije. Zameniš…
Greške si pronašao, srećna okolnost je ako su u garanciji, a ako nisu…
Nauk za ubuduće, kupiš memoriju, ispitaš je i ako je OK, vozi.
Btw, primećujem da kod nas sve više dolazi problematične memorije, tako da je naivno ne prekontrolisati kupljeno.15. novembar 2005. u 9:46 pm #37315burga
UčesnikNaso, instalirao ➡ smorio se!
Prvo sam ukljucio proveru memorije iz biosa, tu provrti nekoliko puta i ide dalje. mem se pojavio u grubu, startijem ga i ostavio sam ga da drlja jedno 2 i po sata, nasao desetak gresaka, javio gre su, mada nisam siguran da sam sve razumeo. Greske su na adresama od (priblizno) 110 do 510 MB. Znaci li to da obe memorije ne valjaju? Takodje, ive lokaciju su imale od 1 do 4 “pass”ova. Sta bi to trebalo da bude, znaci li to da nisu podjednako kvarne? Sta dalje da mu radim?
15. novembar 2005. u 9:47 pm #37316LYb
UčesnikMemtest oce da prijavljuje greske i ako je memorija overklokovana, tj. ako su tajminzi snizeni, ako je forsiran i FSB na via880 plocama, a koristi se dual channel… ma postoji gomila stvari koja mogu da jave greske a da je memorija ispravna. Ako si siguran da sve komponente rade onako kako su deklarisane, ukljucujuci i memoriju, a memtest i dalje prijavljuje greske, e onda si siguran da je problem u memoriji.
Da bi odredio koji modul nevalja, testiraj ih jedan po jedan, ali ako prvi koji testiras prijavi gresku, ne podrazumevaj da je drugi ispravan.
Kad se setim kada sam na jednom celeronu 400 trazio neispravan modul, a imao je 4×64 mega. Pogadjate da je poslednji testirani bio neispravan 🙂
-
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.