Početak›Форуми›Linuks›Opšte Linuks diskusije›ProtOS Linux
- This topic has 17 odgovora, 8 glasova, and was last updated 18 years, 10 months ranije by
bp21000.
-
AutorČlanci
-
31. maja 2004. u 11:53 pm #19124
BRANKKO
ModeratorImam utisak da ce uskoro ProtOS biti dovoljno rasprostranjen tako da ovakvih pitanja nece biti. 🙂
Ja ga inace nisam probao jer nisam mogao da ga nabavim (a malo mi je skup da ga kupim – Da je Mandrake dao bih 1000din)Stvarno bi bilo lepo da se ProtOS malo profura za dz.
Mozda da se izda posebna FREE distribucija, ali otom potom.
(Jos ga nisam nabavio, ali nadam se da necu jos dugo biti bez njega u svojoj kolekciji…)
Sto se tice ‘pomoci’ Linuxu:
Ja sam za (negde na forumu vec pomenutu) ideju da se prevedu HOWTO tekstovi, da se napisu (i dopisu) novi, da se odradetutorijali i sl…. Evo ja sam voljan da pomognem (4free) i ne planiram da ostanem po strani, vec da sve zesce krenem u
‘promociju’ Linux-a.
Mnogim drugovima sam ga vec preporucio (i nabedio ih da probaju) Linux, posle cega su poceli da ga koriste (U DualBoot rezimu
– za sada 😉 )
Ovi tekstovi bi trebalo da se objavljuju i u Linux Magazinu (sto ce nadam se i da se dogodi), tako da ce da stignu u siroke
narodne mase…
btw, jeste li razmisljali o XPDe grafickom okruzenju… ja sam bih predlozio da se skupimo i da pomognemo momcima koji ga
razvijaju, kako bi sto pre bilo gotovo (Ja sam ga pobao i odusevljen sam idejom).
1. juna 2004. u 1:47 pm #19125vladeck
Učesnikmy brain is erupting: ok, znam kako… stay tuned 8)
1. juna 2004. u 3:23 pm #19126Anonimni
GostU magazinu ce ga i vise nego biti
1. juna 2004. u 5:37 pm #19127sKELEton
UčesnikPa kad će više taj magazin ❓ ❓ ❓ 😆
1. juna 2004. u 6:41 pm #19128BRANKKO
ModeratorDa se vratinmo temi tj ProtOS Linux-u:
Kakve su sanse da se pojavi FREE DOWNLOAD ProtOS-a?
Kakve su sanse da ga neko pusti u javnost po manjoj ceni (kao sto MDK moze da se naruci sa ovog sajta…)
Mislim da bi to bio pravi korak, jer je ProtOS na pocetku svog postojanja i potrebna mu je ‘publika’…
…a nadam se da ce dugo istrajati, uz nasu pomoc… ukoliko je potrebna… i koliko je potrebna…
1. juna 2004. u 7:31 pm #19129ZivicAleksandar
UčesnikHej, nisu svi pakosni i ne prolazi samo pakost, ljudi su jednostavno ne organizovani, ne inspirisani, jedva se ganjaju sa PTT-om i ostalim monopolistima, za razvoj i Magazina i Protosa trebali bi besplatne ili razumne (kvalitetne) komunikacije, sastanci, blejanja po Lin-clubovima, toga svega ovde nema, a kad ce i taj linux-fest, da vidimo sta ima, da se manje iskusni upute i da se jrdnostavno nadgradjujemo, svi zajedno.
Ako neko ima prostor i masine se mogu iskopati, i to bi bio centar, minicom i vozi misko, ko kad moze i koliko, ali zajednicki, ebiga nVideo i ja ispali smo iz seme za Magazin,
a i ja odoh offtopic.1. juna 2004. u 8:07 pm #19130vladeck
Učesnikima nade, pogledaj temu o solution centru 8)
3. juna 2004. u 1:22 am #19131bp21000
UčesnikTo jeste RH9 (mator kernel 2.4.20), samo ima integrisanu podrsku za MP3 i Divx (Mplayer 0.90). Nespretno zbudzena cirilica na KDE 3.1 (iskroscena baza GNOME tima prevod.org i uz pomoc nekih konvertora prevod KDE-a pretvoren iz latinice u cirilicu) i nesto bolje uradjen GNOME (kao podrazumevano okruzenje) i cirilicni TTF fontovi.
Licno – ne svidja mi se onoliko koliko sam ocekivao. A posto volim MDK jedva cekam da vidim Linuxo Live distro (uz nadu da ce on ubrzo lepo moci da se instalira i na HD). Samo sto zbog zdravstvenih razloga i cinjenice da mi treba dosta novca za lecenje diskove necu moci da kupujem do septembra meseca. A do tada jos svasta moze da se razvije. Mada, po mom misljenju preciznije je uradjena srpska lokalizacija na MDK 10.0 nego na Protosu, a i kernel je znatno noviji. Jedino Mandraku nedostaju TTF fontovi, ali i to moze lako da se resi.
Trenutno MDK 10.0 zadovoljava moje potrebe za lepo lokalizovanom distribucijom na srpski jezik i uspeo sam da ga plasiram i u odredjenim crkvenio-upravnim ustanovama, gde se koristi WinXP kao “jedini lokalizovani sistem na cirilicu” (tako bar neki ljudi misle, a i dobili su veci broj primeraka kao donaciju od majkroskota 😉 ). Ali gledajuci sta ja radim, ima ih svakim danom sve vise koji menjaju misljenje. Siguran sam da ce mi Linuxo live jos vise pomoci u marketingu tamo gde treba i zato cu ga prvom zgodnom prilikom svakako pokusati da nabavim i svojim zapazanjima doprinesem njegovom razvoju u pozitivnom pravcu. A razvoj Protosa sam prestao da pratim, jer mi je ubrzo postalo jasno da to nikada nece biti moj osnovni operativni sistem. Mandrake ipak nudi mnogo elegantnija resenja.
A osim svega ostalog, Protos i po svojoj ceni mnogo lici na Red Hat i njegovu cenovnu politiku. On nije toliko pravljan zbog ljubavi i entuzijazma koliko iz zelje da se na njemu zaradi (ne mnogo, ali ipak dovoljno). Mislim da je opravdan gnev ljudi iz tima “prevod.org”, jer ono sto su oni radili iz cistog entuzijazma Protosovci koriste da bi na tome zaradjivali pare i ne pada im napamet da ponude free download ljudima koji za to imaju mogucnosti.
E zato je mnogo vise cenim ono sto linuxo.com radi, jer ljudima koji su ovde okupljeni nije cilj nikakva zarada, vec jednostavno – popularizacija Linuxa u Srbiji. Licno sam se vise pota uverio u opravdanost i istinitos takve tvrdnje Tome Jankovica i njegovih saradnika, mada sam i ja nekada sumnjao u vezi cilja i svrhe postojanja ovog sajta. No, vremenom mi je kroz iskustvo postalo sve jasno.
P.S. Izvinte ako sam promasio Topic :). Imam utisak da poslednji pasus moze da se smesti i u onaj pokrenut povodom nagradne igre. Ali morao sam to da kazem, jer iskreno tako osecam.
-
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.