Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Promena veličine embedd-ovanih slika u OpenOfficeu
- This topic has 3 одговора, 3 гласа, and was last updated 14 years, 6 months раније by burga.
-
АуторЧланци
-
13. март 2010. у 3:13 pm #11801burgaУчесник
Elem, recimo da sam sve slike koje sam ubacio u .odt dokument prvo linkovao, a onda sam za potrebe slanja dokumenta nekome morao da raskinem linkove i embeddujem slike. Dobio sam fajl veličine ~10MB. Da li postoji neki alat kome bih mogao da kažem: sve slike koje su u dokumentu umanji na veličinu prikaza? (Pošto su slike prikazane manje nego što im je puna veličina.)
14. март 2010. у 2:13 pm #83557workyУчесникU Gimpu: File> Open> img > Image > Scale Image
I ukucas Width odnosno HeightA moze i u PS-u 🙂
15. март 2010. у 7:02 am #83558densУчесникHm, rekao bih da covek nije trazio uputstvo za izmenu slika u direktorijumu nego u fajlu.
Iskreno ne znam da li je to korektno, ali svakako moze proba da ih pre “ugradjivanja” u finalni dokument skalira na zeljenu velicinu.
Sto se tice skaliranja gomile slika u direktorijumu na zeljenu velicinu… licno, samo bih nekome koga ne volim bas mnogo preporucio metodu 6x klik to open opciju -> height -> resize i sl… pa tako 20-30 puta…
Ako je na linuxu, dovoljno je da ima instaliran paket imagemagick. Jedan od utility-ja iz tog paketa je “mogrify”.
Evo par primera na temu resize:
1. uraditi skaliranje svih jpg slika u tekucem folderu tako da nijedna od dimenzija (visina, sirina) ne prelazi 800 tacaka:
[code]
mogrify -resize 800×800 *.jpg
[/code]2. skalirati sliku tako da ukupan broj tacaka ne bude veci od 40000:
[code]
mogrify -resize @40000 *.jpg
[/code]3. skalirati sliku tako da joj sirina bude 800 (sacuvati odnos strana):
[code]
mogrify -resize 800 *.jpg
[/code]Ovo je samo par bazicnih primera.. a broj opcija je izuzetno veliki i ne odnosi se smao na skaliranje slike… ali to nije tema…
Pozdrav
21. март 2010. у 8:15 pm #83559burgaУчесникЈа иначе користим imagemagick, односно управо његову команду mogrify. Најчешће пре подизања на неки сервер. Оно што ме је конкретно занимало јесте управо ако сам се зезнуо и већ покидао линкове, да ли могу да утичем на величину слика?
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.