Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › problemi sa UID i GID
- This topic has 5 одговора, 3 гласа, and was last updated 19 years, 9 months раније by kmilos.
-
АуторЧланци
-
15. децембар 2004. у 9:40 pm #4569MarkominusУчесник
Danas sam dobio ideju da promenim UID i ličnu grupu za jednog običnog korisnika na linuxu.
Do sada je taj obican korisnik, tj. dusko imao UID 500 i ličnu grupu sa istim imenom i GID-om 500 (dakle standardno).
E ja sam se logovao kao root i sa:
#usermod -u 504
promenio UID na 504.
Međutim kada sam pokušao da se logujem na kde kao dusko dobio sam sledeću poruku od strane arts servera:
Sound server fatal error
/tmp/mcop-dusko is not owned by userOnda sam se napravio pametan pa sam se ponovo logovao kao root i kompletno obrisao navedenog običnog korisnika i ponovo ga kreirao (i iz konzole i iz grafičkog moda) ali i dalje pri logovanju mi javlja istu grešku.
Moja pitanja su:
1) Kako i kojom komandom ili programom mogu da promenim UID ili GID, ali da sistem vodi računa o dozvolama tj. da izmeni sve dozvole u skladu sa mojim željama (u principu ovo što mi se danas desilo me neprijatno iznenadilo jer sam smatrao da je linux baš u tome dobar, dakle u višekorisničkom radu)?
Da li čak i za ovaj jednostavan zadatak treba pisati neku skriptu?!2) Odakle navedena greška, koliko ja razumem organizaciju linux sistema u /tmp folderu su privremeni fajlovi i kakve veze ima vlasništvo nad privremenim fajlom sa funkcionisanjem sistema?
3) Zar se privremeni fajlovi ne kreiraju prilikom logovanja?
Ako je to tačno, kako je onda moguće da se kreiraju neki nad kojima nema vlasništvo korisnik koji se trenutno loguje?U principu kde radi više manje normalno, ali čim se pojavila ova greška pri logovanju možda ima još takvih grešaka širom sistema na koje nisam još naišao, ali će se primetiti tokom dužeg rada.
16. децембар 2004. у 6:10 pm #23144MarkominusУчесникPa jel niko ne zna odgovor ni na jedno od pitanja?
Da li treba da pojasnim nešto?16. децембар 2004. у 6:32 pm #23145kmilosУчесникStvarno ne znam sta ocekujes da ti ljudi odogovore, kada ocigledno imas dovoljno znanja da smislis sam – vec si na neka svoja pitanja i dao odgovor.
Linux jeste visekorisnicki sistem, ali nije vidoviti visekorisnicki sistem. 😉
Ili obrisi u /tmp sve datoteke koje imaju veze sa starim korisnikom dusko pa ce ih novi login napraviti sa odgovarajucim pristupom, ili im promeni privilegije sa chown, sto bi isto morao rucno da uradis (ili barem potvrdis) svuda po fajlsistemu.
Mada, moram priznati da bi i meni bilo logicno npr. da se po defaultu /tmp isprazni kada rebutujes masinu.
I na kraju:
biti dobar u visekorisnickom radu != laka administractija vise korisnika
17. децембар 2004. у 12:30 am #23146MarkominusУчесникU principu očekivao sam bar ovakav odgovor ako ništa drugo. 🙂
Uostalom pojavio mi se taj problem pre neki dan i pošto nikako nisam izašao na kraj s tim, odlučio sam da pitam.Nadam se da će i ovaj post pomoći nekom od posetilaca sajta i zato ima smisla pričati o tome svemu.
Ja odoh da probam predloženo pa pišem ponovo ako ne rešim uspešno to.
17. децембар 2004. у 2:23 am #23147goxonУчесникjest u pravu si linux jeste dobar u vise/jednokorisnickom sistemu,no ti otkuvaj iz knozole kao root
chown -R novi_korisnik: nova grupa /home/stari korisnik
i obrisi sve iz tmp a i tolko i plus iams korisni program man koji ce sve da ti kaze
ili ukoliko ti ne odgovar da iz bilo kog razloga brises tmp a ti promen vlasnistvo spomenutog filea/socketa tako da dusko bude vlasnik pa se okoristi rezultatima. a ovo pod 3 kako je moguce itd… to je bas moguce tako kao sto si ti ureadeeo. inace sto se tice vlasnistva nad fajlovima dusko upokojeni je verovatno imao vlasnistvo u /home /dusko i nigde vise sema ako ti nisi accidentally menjao permissions. ona gore komanda bi trebala da se za te permisije i pobrine. asto se tice za cleartmpateachboot ukoliko koristis mdk imas to u bootloader advanced opcijama te ce te razjasnismovaljda sve ove misterije.PS ta nepottrebna sitnica nemaje u fedori te se miloske zato cudi .
17. децембар 2004. у 10:17 am #23148kmilosУчесникPS ta nepottrebna sitnica nemaje u fedori te se miloske zato cudi .
Sta ti je moc navike, znam joj sve nedostatke pa mi nista nije tesko… ali drago mi je da mdk inovira sa ovakvim detaljima 😉
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.