Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Problemi sa Knoppixom
- This topic has 14 одговора, 3 гласа, and was last updated 20 years, 4 months раније by tarla.
-
АуторЧланци
-
13. април 2004. у 11:07 pm #3580MladenIsakovicУчесник
Imam malo iskustva sa Linuxom (imao sam Mandrake 9.0), a desetka mi nije stigla ni nakon treceg narucivanja, tako da sam digo ruke! Uzeo sam od drugara Knoppix, i sve je OK, podigne se on, prepozna mi cak i zvucnu (koju 9.0 nije mogao da vidi), medjutim, ne vidi mi HARD DISK!
Na desktopu imam ikonice za svaku particiju na disku, ali kad kliknem na bilo koju od njih, izadje mi sledece:Could not mount device.
The reprted error was:
/dev/hdb1: Input/output error
mount: I could not determine the filesystem type, and none was specifiedProbao sam sa programom “Partition Image” iz samog Knoppix-a verzija 3.3, i za svaki hdb je prikazivao unknown o bytes, a ja nisam znao nista da izmenim jer sam pocetnik. Particije na mom disku su sledece: c(NTFS) na njoj je WinXP, D (FAT32), WINME(FAT32), gde mi je Millenium, pa kad je aktivan XP, ova treca particija je hidden, i obrnuto. Pokusavao sam da u Biosu harddisk promenim sa AUTO na LBA, medjutim to nista ne menja u Knoppixu. Hteo bih da instaliram Knoppix na harddisk, ali ne znam kako to da izvedem, pa molim svakoga ko moze da mi pomogne da mi detaljno objasni sta da radim, jer sam pocetnik u Linuxu, a sto se rada u konzolnom modu tice, tu nemam veze sa zivotom. Pozdrav i pomagajte!
14. април 2004. у 5:55 am #18115braleУчесникstavi knoppix-a u cdrom, pritisni F2 (kada pocne da se podize) pa kucaj knoppix=hdinstall
trebalo bi da radi[/b]14. април 2004. у 1:52 pm #18116MladenIsakovicУчесникNe vredi, uradio sam kako si rekao, i izadje mi sledeca poruka:
Could not find kernel image: knoppix=.hdiOn ustvari meni nikako ne moze da vidi harddisk. Ne znam sta da radim…
14. април 2004. у 9:33 pm #18117braleУчесникOk izgleda da sam pogresio. Uradi ovako:
bootuj knoppix-a ,kada se pojavi boot prompt otkucaj knoppix 2, onda kada se podigne system u komandnoj liniji otkucaj knx-hdinstall enter posle sve ide normalno kao kod svih linuxa.
Javi da li si uspeo. Neznam koji knopix imas, ovo je radilo na nekom starom. probaj pa vidi. i da umalo da zaboravim, moras imati 2.2Gb slobodnog i neparticionisanog prostora za “/” i nesto malo za swap. Oni ce biti kreirani u toku instalacije , naravno uz tvoju pomoc.15. април 2004. у 12:13 am #18118MladenIsakovicУчесникOk, uradio sam sve kako si naveo, on mi je izbacio da odaberem harddisk, na kome je procitao da ima 0 MB, ja sam ga selektovao, i onda je izasla poruka “cannt read disk drive, exit cfdisk”. Dakle, i dalje ne vidi harddisk. I kad koristim Knoppix sa CD-a, on se digne, i sve radi, ima po ikonica za na desktpu za svaku mju particiju na disku (hdb1, hdb5, hdb6), medjutim, kada na bilo koju kliknem, on ne mze da je otvori, izadje poruka sto sam je vec pisao. Medjutim, nisam napisao da, na samom pocetku dizanja Knoppixa sa CD-a, izadje nekih 6 linija “error reading superblock”. NJemu je problem harddisk. Ovaj Knoppix je verzija 3.3, izasao je u septembru 2003. sa kernelom 2.4
Mandrake 9.0 mi je odlicno radila, nisam imao probleme sa harddiskom, sve je videla, moj HD je Maxtor 40 GB 7200 rpm. Imas li ideju kako da nateram Knoppix da vidi moj harddisk, jer sam siguran da je to jedini problem>15. април 2004. у 6:47 am #18119braleУчесникPa pazi ovako koliko sam zakljucio ti i dalje nemas neparticionisani prostor na tom disku? Jedan deo ti je po NTFS-om a jedan pod FAT32. Pokusaj da sa nekim partition magic-om resize-ujes taj fat 32 pod windowsom, odnosno da oslobodis nekih 2.5-3 Gb. i ostavi ga neparticionisanog. posle toga probaj ispocetka sa instalacijom.
15. април 2004. у 1:50 pm #18120MladenIsakovicУчесникImam, kada si mi to rekao, ostavio sam 3 GB neparticionisanog prostora, ali on uopste nicem ne moze da pridje, on vidi sve particije, ali su mu nepoznati fajl-sistemi (cak i ext2), i ne moze da im pristupi…
16. април 2004. у 10:51 am #18121braleУчесникPokusacu za vikend da ga instaliram ja , pa cu videti o cemu se radi. Kada sam ranije to probao, nije bilo problema. Nadam se da u verziji 3.3 nije nesto revolucionarno promnejeno, jer je na starijim to radilo normalno. Javicu ti .
20. април 2004. у 8:31 am #18122braleУчесникKod mene se instalirao bez problema, Stvarno nemam predstavu kako da ti pomognem. Da li si ti nesto uradio u medjuvremenu?
20. април 2004. у 1:19 pm #18123MladenIsakovicУчесникNe vredi, on radi Ok sa CD-a, a kod mog drugara koji ima istu masinu kao ja radi bez problema, medjutim on meni nece da cita hard disk. On je unmounted, svaka particija, i kad pokusam da pristupim harddisku, ne moze. Ne, nisam uspeo nista. 😳
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.