Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › problemi pri startu racunara
- This topic has 9 одговора, 7 гласова, and was last updated 20 years, 3 months раније by
burga.
-
АуторЧланци
-
1. мај 2006. у 9:42 am #7327
burga
Учесникkad pokrenem racunar, u proseku svaki treci put stane prilikom nalazenja diskova (dok se jos ni ne ucita boot loader), stane, a posle 10-ak sekundi ekran posasavi, izadju neki aski kodovi (paragrafi, i slicne gluposti sa vrednostima iza ‘z’). Resetujem racunar, i sve radi normalno.
Znam da mi ne valja RAM memorija, proverio sam memscan-om. Da li je ovo zbog toga, ili ima veze sa grafickom, ili necim trecim?
1. мај 2006. у 10:11 am #43702meka
УчесникMože biti da ti napajanje nije sjajno ili ploča. Meni barem smrducka da je to. Prvo bih probao sa nečijim napajanjem, lakše je i jeftinije. 🙂
1. мај 2006. у 1:53 pm #43703LimitMan
УчесникPre bih rekao da je ploca (tacnije bios) … Mada moze da bude hiljadu stvari … I naj obicniji ide kabli moze da ti pravi takve probleme
1. мај 2006. у 2:32 pm #43704LYb
Учесникsam kazes da ti ne valja ram… mozda i valja, ali si overklokovao. Ako je to u pitanju vrati na factory defaults. Ako zaista ne valja memorija, porbaj sa ispravnom.
Nasao si jedan moguci razlog, prvo eliminisi njega.
3. мај 2006. у 12:57 pm #43705velial
Учесникprobaj da zamenis “ata” kablove mozda neki gubi kontakt (kod mene je to bilo u pitanju).
4. мај 2006. у 11:19 pm #43706dcosin
УчесникMa ljudi ne mesajte babe i zabe. Ako ti ne valja memorija sto se onda uopste i cudis svemu tome. Takve stvari su mi se deshavale zbog loshih grafickih kartica uglavnom a cesto i zbog memorije. Ne mesajte napajanja i ata kablove u sve ovo.
Koliko si zapravo siguran da ti ne valja memorija?5. мај 2006. у 12:28 am #43707BrokeBody
УчесникNe mesaju oni nista. I meni ne valja memorija, pa mi masina radi odlicno! Jos odavno, dok je zezala masina, promenio sam “raspored kablova” i gotovo. Nisam znao u cemu je problem, ali sam znao da bi mozda moglo da bude i zbog toga i eto, slucajno ubo iz prve u cemu je bio problem. Tada sam jos koristio Mandrivu.
5. мај 2006. у 5:00 am #43708velial
УчесникMa ljudi ne mesajte babe i zabe. Ako ti ne valja memorija sto se onda uopste i cudis svemu tome. Takve stvari su mi se deshavale zbog loshih grafickih kartica uglavnom a cesto i zbog memorije. Ne mesajte napajanja i ata kablove u sve ovo.
Koliko si zapravo siguran da ti ne valja memorija?To sam i ja mislio dok mi se nije stvarno desilo. Racunar dodje do detekcije memorije i onda nekad stane a nekad nastavi. Nazovem ja telefonom servisera i kazem mu za to, a ovaj kao iz topa “promeni ata kablove”. Ja oso kupio nove promenio i to je to. Kaze mi posle da se desava da se zbog njakanja prilikom transporta ili u prodavnicama kablovi cesto ostete (niko bas ne vodi posebno racuna o kablovima) a ostecenja ne moraju da budu vidljiva.
Sto se tice kontakta (posebno za memoriju) ako “muski” i “zenski” nisu od istog materijala dolazi do nekih hemiskih reakcija, onda onih “toplo hladno” gluposti itd, pa kontakti vremenom oslabe. Nije lose da pre nego sto proglasite memoriju neispravnom prvo da malo ocistite kontakte pa onda probate.
5. мај 2006. у 12:05 pm #43709LimitMan
УчесникPa u mom dugom serviserskom stazu (preko 7 godina) ovakvi problemi su se najcesce desavali bas zbog ata kablova (naravno… ne i obavezno)
14. мај 2006. у 12:34 pm #43710burga
УчесникПроменићу ја каблове (кад будем поново на одсуству, сад сам у Војсци). Него, меморија ми одавно прави проблеме, а проверавао сам је и мемтестом. Сад, да л’ су контакти, то већ не знам. Прочачкаћу шрафцигером, па шта буде.
А ситуација је таква да се ХР ресетује на не више од 10 минута, са просеком од 3 минута. -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.