Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › Problem sa yaourt-om
- This topic has 14 одговора, 6 гласова, and was last updated 13 years, 7 months раније by nidzola.
-
АуторЧланци
-
23. фебруар 2011. у 7:37 pm #86641nidzolaГост
@nidzola
Mali savet. Kada koristiš yaourt nema potrebe da kucaš ‘sudo’ ispred.predpostavio sam 🙂 polako uhodavam se u Arch linuxu.
24. фебруар 2011. у 1:01 am #86642KosavaГостPrešao sam skroz na packer i preporučujem njegovu upotrebu po meni je on mnogo efikasniji jer kada se ukuca ova komanda
packer -Syu
On automatski osveži pacman repozitorijume, a takođe i AUR pa ih zatim updetuje.
a kod yaourta je potrebno pistati neke “kobasice” da bi se uradilo isto ovo što se može sa pacmanom.
Inače još jedan trik kada installirate Arch ispočetka i kada imate mnogo paketa da updetujete za što bolje iskorišćenje brzina preporučujem da se to uradi sa powerpill-om jer se sa njim postižu najveće brzine jer koristi aria2 kao download manager (potrebno je više mirrora u /etc/pacman.d/mirrorlist osloboditi) znači samo ova komanda
powerpill -Syu
inače postoji i bauerbill ali ga ja nisam testirao pa nemogu ni reći njegovu upotrebljivost. no mogu preporučiti packer i powerpill jer su zaista odlični.
24. фебруар 2011. у 2:08 am #86643nidzolaГостDa ne otvaram temu novu, mada ima veze sa pacman-om i sl…
Interesuje me kako npr. kada izbrisem program tipa Tomboy
kucam
sudo pacman -R tomboy
potvrdim i to je to… e sada me interesuje kako da ocistim sve sto ima veze sa tim programom kojim brisem( ne konkretno za tomboy, to sam stavio kao primer), jer to pacman sam radi ili mora nesot rucno ili sta? Ujedno me interesuje kako je najbolje odrzavati sistem cistim, pod time podrazumevam ciscenje nepotrebnih fajlova,tmp foldera itd..Da li ima neki kliner ili sl? hvala 🙂
24. фебруар 2011. у 6:45 am #86644tomajaГостAko želiš da ukloniš određeni paket i sve njegove međuzavisne pakete komanda je
pacman -Rns package_name
Pogledaj https://wiki.archlinux.org/index.php/Pacman#Removing_packages
i mnoge stvari će ti se same “kasti” 😉24. фебруар 2011. у 10:20 am #86645nidzolaГостok hvala.
A da li je sigurno tipa evo sa tom komandom sam probao da izbrisem docky i dobijem ovo:
[nikola@archpc ~]$ sudo pacman -Rns docky
checking dependencies...Remove (16): docky-2.1.0-1 notify-sharp-svn-3032-3 ndesk-dbus-glib-0.4.1-2
mono-addins-0.5-1 gnome-keyring-sharp-1.0.2-2 ndesk-dbus-0.6.0-2
gnome-desktop-sharp-2.26.0-5 gnome-sharp-2.24.1-1
gio-sharp-0.2-2 gtk-sharp-2-2.12.10-1
dockmanager-0.1.0-0.20110211
libdesktop-agnostic-0.3.91-0.20101213 dbus-sharp-glib-0.5.0-3
dbus-sharp-0.7.0-3 mono-2.8.2-1 libgdiplus-2.8.1-1Total Removed Size: 158.46 MB
Do you want to remove these packages? [Y/n]
Malo mi je nesigurno da mi ne povuce jos neki paket koji nije vezan za docky, jer kad sam ga skidao bilo je tipa 3-4 mb, a sada hcoe da izbrise 158.46 MB, da li je to ok ili ne?
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.