Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Problem sa tastaturom u GTK programima [sređeno]
- This topic has 7 одговора, 2 гласа, and was last updated 18 years, 6 months раније by mmirilovic.
-
АуторЧланци
-
21. фебруар 2006. у 9:32 am #7021mmirilovicУчесник
Koristim Slackware i KDE.
Kada u KDE okruženju pokrenem neki GNOME program (znači zasnovan na GTK-u), imam problem sa tastaturom. Ukoliko kucam u tom GTK programu, obični tasteri se ponašaju kao da su pritisnuti u kombinaciji sa nekim kontrolnim.
Na primer, kada želim da otkucam slovo „e“, GTK aplikacija automatski otvara neki editor. Kao da sam taster „e“ pritisnuo u kombinaciji sa „ctrl“ ili „alt“. Ima još primera. U svim drugim aspektima, ti programi rade OK. Osim sa tastaturom.
Ovo se javlja samo u GTK aplikacijama pokrenutim u KDE okruženju.
Šta mi je činiti?
21. фебруар 2006. у 11:42 am #41117Časlav IlićУчесникOvo mi je poznat efekat, ali samo kada se koriste ne rasporedi koji stižu uz distribuciju, već oni iz paketa Dunav. Znači, pre dalje priče, da li su ti na sistemu podrazumevani ili dunavski rasporedi?
21. фебруар 2006. у 1:12 pm #41118mmirilovicУчесникDa, instaliran mi je Dunav raspored.
Sa rasporedom koji mi dolazi uz distribuciju, nisam imao @, „“, €, {}, i slične znakove, već sam morao stalno da se vraćam na „en“ raspored da bih ih otkucao. Što je zamorno i „time consuming“.
Može li se ovaj problem rešiti, a da ostanu Dunav i KDE?
21. фебруар 2006. у 1:30 pm #41119Časlav IlićУчесникMože delimično da se reši instaliranjem novog Dunava ( http://caslav.gmxhome.de/misc/dunav-d.3-x4.tar.gz ), koji u osnovnim varijantama ne koristi trikove koji zbunjuju GTK. „Delimično“ znači da se ktrl-kombinacije više ne oslanjaju na američki raspored, već na srpski (npr. ktrl-Z i ktrl-Y zamene mesta).
21. фебруар 2006. у 7:24 pm #41120mmirilovicУчесникProbaću, pa ću javiti.
22. фебруар 2006. у 11:42 am #41121mmirilovicУчесникNeće! Svaki taster koji pritisnem, GTK program tumači kao da sam ga pritisnuo u kombinaciji sa „ctrl“. Imaš li neku ideju?
22. фебруар 2006. у 11:49 am #41122Časlav IlićУчесникU ovoj novoj verziji, Dunav se instalira uporedo sa postojećim srpskim rasporedima na sistemu, umesto da ih pregazi. Tako da bi u podešavanjima rasporeda u KDEu trebalo da se vodi kao Serbian Latin (Danube). Drugim rečima, ako si instalirao novi Dunav i nisi ništa dirao u podešavanjima, i dalje ti je postavljen stari Dunav.
22. фебруар 2006. у 6:50 pm #41123mmirilovicУчесникRadi! Hvala!
-
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.