Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › Problem sa napajanjem
- This topic has 30 odgovora, 10 glasova, and was last updated 18 years, 6 months ranije by
BRANKKO.
-
AutorČlanci
-
18. januar 2008. u 12:57 pm #66744
nowave
UčesnikEvo kako izgleda jedno atx napajanje od 200W.
http://www.pavouk.org/hw/en_atxps.html18. januar 2008. u 1:08 pm #66745worky
UčesnikOvde je samo praktična stvar u pitanju, kondenzator C u ispravljaču ima 1000uF i taj kapacitet
je dovoljan da zadrži struju par sekundi pri kratkom prekidu. U ispravljaču napajanja
ima dva kondenzatora ukupnog kapaciteta od oko 200uF.
Ne radi se o novom principu fizike 🙂18. januar 2008. u 1:17 pm #66746nowave
UčesnikIskreno sumnjam da bi i tako veliki kondezator mogao da da napon toliko dugo za danasnje racunare koji trose 400W pa i vise… 😉
18. januar 2008. u 1:19 pm #66747worky
UčesnikOk, malo sam brzopleto ovo objavio, jeftinije je kupiti neki UPS ili kvalitetnije napajanje
nego sam nešto brčkati. Možda ako već imaš sve ove delove,tako da ne mora
da kupuje nove, neko može da isproba dodatnu filtraciju, što je u osnovi ideje.18. januar 2008. u 1:34 pm #66748nowave
UčesnikMa nije frka, bilo je u najboljoj nameri…. 🙂
18. januar 2008. u 3:27 pm #66749dukenukem_4d
UčesnikOvo jeste grecov spoj ispravlja ga na 380v.
možda mu ovaj kond ima neki uticaj ali nije sigurno
jer kompj. vuče 2A pa bi se kondenzator brzo ispraznioe ako neko ipak hoće da lemi neka obrati pažnju
da treba da se dimenzionišu žice pažljivo ili da ide na deblji pertinaks
jer ovo nije kao trafo za zvonce . znači [red] BOLjE NE lemiti sami [/red].
ovo je opasno ako nije izlemljeno kako treba!!!za one prenapone može da se izlemi pi-filter sa varistorima (odgovarajućim za 220v)
[code]
f———–kalem———–f
| |
| |
v1 v2
| |
| |
0——————————0
[/code]
v1 prema mreži jači kalem sa police za 2 ili 3 ampera (teško se nalazi)
ali opet ako nestane struja na 3 sec ovo ne pomaže 🙁24. januar 2008. u 8:19 am #66750Sioux
UčesnikKome je frka :
Bolje UPS nego uuups!29. januar 2008. u 4:17 pm #66751BRANKKO
ModeratorBas sam pricao sa nekim ljudima oko pravljenja UPSa i kazu da je problem napraviti ‘peglac napona’ za sve jace od 200W. Isto tako kazu da se ne isplati praviti UPS (ili bilo sta sl.) i da je mnoooogooo jeftinije kupiti gotov UPS.
Ozbiljniji (APC) je reda 130-150e, mada bolje ikakav nego nikakav, a Mustek je oko 50e (pitanje koliko je dobar, no daj sta das…)
29. januar 2008. u 8:44 pm #66752marelli
UčesnikAjde da pitam kad se vec pricao o UPS-ovima,da li su bucni?
Mislim,polomim se da namestim da masina bude tiha,a ovamo neki UPS ga raspali sa jedno 45dB-a.
Do sada nisam imao prilike da se susretnem uzivo ni sa jednim ….30. januar 2008. u 1:23 pm #66753worky
UčesnikBas sam pricao sa nekim ljudima oko pravljenja UPSa i kazu da je problem napraviti ‘peglac napona’ za sve jace od 200W. Isto tako kazu da se ne isplati praviti UPS (ili bilo sta sl.) i da je mnoooogooo jeftinije kupiti gotov UPS.
Postoji mogućnost da se nabave svi važniji delovi za UPS kao Free Sample.Neki proizvođači šalju
besplatno potpuno i bez poštanskih troškova, doduše neki ne šalju na ove naše prostore ovde
ali neki šaljun naprimer ST Microelectronic , ako imaš projekt poslaće ti sve od mikrokontrolera do
tranzistora, samo ako te ne mrzi da radiš 🙂Mislim da je jedna od prednosti što se može po svojoj volji napraviti neki “Monster” UPS za svoje
potrebe . naravno ko ume i ima volje 😉 -
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.