Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Hardver › Problem sa napajanjem
- This topic has 30 odgovora, 10 glasova, and was last updated 18 years, 6 months ranije by
BRANKKO.
-
AutorČlanci
-
16. januar 2008. u 4:38 pm #66734
marelli
Učesnik[quote=”burga”]
Racunar se iskljuci, ali ostane ukljucena lampica koja svetli kad je racunar inace ukljucen.Jednom mi je struja u istoj sekundi nestala i dosla, ceo stan se sokirao. 🙂 Racunar se isto iskljucio, ali power lampica je i dalje davala znake zivota. Kod tebe mozda dolazi do pada napona.
[/quote]I meni se slicno desavalo,ali u istom trenutku kad se iskljucio racunar,TV je bio ukljucen i on nije reagovao na to.
E sad,mozda je napajanje racunara,osetljijivije od TV-a,na takva kolebanja napona,dugotrajna izlozenost takvom naponu sigurno steti pa na kraju dovede do toga da napajanje strada.16. januar 2008. u 6:53 pm #66735burga
Učesnik@marelli
Pre crkavanja, nekoliko dana par puta dnevno.I mada je i TV bio ukljucen, nije reagovao u tim trenucima, tj. nije pokazivao nikakve promene, kao ni drugi uredjaji u kuci. Pretpostavljam, kao i Broke, da je racunar prosto osetljiviji na kolebanja napona od ostalih uredjaja.
16. januar 2008. u 8:58 pm #66736BrokeBody
UčesnikI meni se slicno desavalo,ali u istom trenutku kad se iskljucio racunar,TV je bio ukljucen i on nije reagovao na to.
Ah, da, u stanu se sve ugasilo, osim TV-a i sto se racunar i dalje borio za zivot. 🙂 Posto je interval nestanka struje bio suvise kratak (bukvalno sve u sekundi), ostalo je dovoljno kineticke energije u preostalim elektronima da stignu do katode. Verovatno je TV uspeo da se izvuce (i on se sigurno malo sokirao), ali i ja bih rekao da je racunar ipak osteljiviji. 🙂
Burga, izgleda da ti treba UPS. :]
17. januar 2008. u 3:27 pm #66737marelli
UčesnikI ja mislim,kao i BrokeBody,da ti je potreban UPS,a i meni bogami.
Mozda je napajanje i otislo zbog loseg napona,ne secam se tacno u kom sam broju DIGITAL!-a procitao,gde kazu,da aparati koji “prljaju” struju (usisivac,el. mlin za kafu … ) harmonicima,stete hardu,ako su ukljuceni sa kompom u istoj uticnici i rade u isto vreme.
Mozda se to desi i sa napajanjem ako napon varira.17. januar 2008. u 6:08 pm #66738BrokeBody
UčesnikZato koristim posebnu uticnicu za komp. 🙂
EDIT:
Ma, treba praviti posebne osgurace za komp, kao sto ima posebnih za bojler i sporet. 🙂
17. januar 2008. u 7:05 pm #66739dukenukem_4d
UčesnikAko se često dešava da trepere obične sijalice (ove sa vlaknom .,ne neonke)
onda je u tom slučaju struja problematična.
Na jednom mestu je jedan veliki potrošač(kotao za parno grejanje)
pravio užasne fluktuacije napona.
Zavisi i od stanja električne instalacije u stanu(ako je zgrada
starije gradnje izlazne žice iz strujomera prema
električnoj mreži nisu po današnjim specifikacijama i normama
i kada se uključe jači potrošači – TA peč,bojleri puno pada napon.Sa druge strane i kvalitetna napajanja se teško nalaze ,a jeftinim
kinezima ova naša struja ne prija baš mnogo.UPS izgleda kao dobro rešenje.
postoje i samo prenaponski filteri ali oni samo štite
od ovih trenutnih fluktuacija (usisivač ili kad se pali zamrzivač)
ali ne i ako se napon smanji na duže staze od 220V na 190V recimoNapajanja su projektovana (ranijih godina?) da mogu da rade sa +- 10% promenjenim
naponom(ovo 10% je otprilike ,tačan podatak je u specifikaciji)18. januar 2008. u 9:48 am #66740worky
UčesnikMože se napraviti najjednostavniji ispravljač koji pegla nestabilnost napona,
i u slučajevima kratkotrajnog nestanka struje komp se neće isključiti,
u zavisnosti od veličine kondenzatora može da preživi i 5-6 sekundi
bez struje, za to vreme može da uleti neki pretvarač da nastavi
snabdevanje ako struja ne dođe ponovo.
Video sam negde na netu ovu shemu. Ko ume da barata lemilicom može
lako napraviti18. januar 2008. u 11:35 am #66741nowave
Učesnik@wroky
Ovo na slici je najobicniji ispravljac, klasican skolski primer, koji ne moze da se koristi za neko kvalitetnije peglanje napona. Takav ispravljac se vec nalazi unutar samog napajanja. To su cetri diode u Grecovom spoju, i koje na izlazu daju jednosmeran napon, a napajanje na ulazu ocekuje naizmenicni napon, tako da ne znam kako bi ovo moglo icemu da posluzi.
18. januar 2008. u 12:35 pm #66742worky
UčesnikPa napisao sam da pomaže kod kratkotrajnih nestanaka struje par sekundi, neće se isključiti
komp, što se tiče peglanja napona neznam koliko je efikasno, verovatno ima i tog efekta.
Stvar je u tome što je jednostavno i jeftino.
ATX napajanja rade na jednosmernu struju bez problema.18. januar 2008. u 12:48 pm #66743nowave
UčesnikNazalost, ne pomaze ni kod “kratkotrajnih” nestanaka. Kao sto rekoh, to se vec nalazi unutar napajanja. Za vise informacija o toj semi mozes pogledati sledeci link:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/Hbase/electronic/rectbr.html#c2 -
AutorČlanci
Forum ‘Hardver’ je zaključan za nove teme i odgovore.