Почетак › Форуми › Линукс › Линукс умрежавање › Problem sa mrezom
- This topic has 3 одговора, 3 гласа, and was last updated 20 years, 2 months раније by dexter021.
-
АуторЧланци
-
27. јул 2004. у 3:17 pm #4010dexter021Учесник
U pitanju je Slackware 10!
Evo ovako : imam umrezena 2 racunara desktop i lap top! Sama mreza izmedju njih radi dobro!Medjutim ja bi kad se nakacim na intrenet preko modema sa desktop racunarom da mi i lap top bude online!Na desktopu sam pokrenuo ip_forwarding i dodao rout prema lap topu!Na lap top-u gateway adresu sam stavio kao IP desktop racunara (192.168.1.1)!
I naravno nece da radi 😥IP desktopa eth0 192.168.1.1
IP lap top eth0 192.168.1.2Ako neko moze da mi ukaze gde gresim ili sta sam izostavio bio bih mu veoma zahvalan!
Tek sad vidim da sam ovo postovao u Hardware , sorry , nadam se da nije velik problem , ako ima moderatora neka premeste!
27. јул 2004. у 4:06 pm #20494popeyeГлавни мајсторPošalji izlaze naredbi iptables -L, route, i cat /proc/sys/net/ipv4/ip_forward.
28. јул 2004. у 4:45 pm #20495arunachalaУчесникI jos rezultat [ifconfig] i [route] na desktop masini…
Nekoliko elemenata koji moraju da budu postavljeni da bi racunar mogao da se koristi kao gateway:
– IP forwarding
– main gateway treba da bude interface koji se koristi za povezivanje na Internet
– pravilo za NAT table u iptables mora da bude postavljeno da bi prevodilo lokalne adresse u javnu adressu koja se dobija od provajdera kada se uspostavi veza.Na notebook racunaru treba kontrolisati:
– main gateway
– DNS servereNekoliko stvari koje se mogu koristiti u dijagnosticke svrhe:
na desktop racunaru (dok je prikljucen na Internet):
…$ ifconfig
(dobije se lista aktivnih interface ppp0 bi trebao da bude onaj za Internet)
…$ ping -I eth0 [adresa ppp0 koja se dobila prethodnom komandom]
(ako nema odgovora kontrolisati routing table)
…$ route
(dobije se routing table kernela – ppp0 treba da bude main gateway)
…$ ping http://www.google.com
(treba da se dobije ip adressa nekog od google servera sa return time, ako nema odgovora, DNS server(i) nedostaju)na notebook racunaru (dok je desktop prikljucen na Internet):
…$ route
(u tvom slucaju main gateway 192.168.1.1)
…$ ping [ip adresa ppp0 interface koja se dobila sa ifconfig na desktop]
(ako ne radi, nije dobro postavljena routing table na jednom od racunara)
…$ iptables -L
(kontrolisati NAT table, ako nema pravila za ip masquerade, treba ga postaviti – za to su potrebni podaci koji su trazeni na pocetku)
…$ ping [ip adresa google servera koja se dobila prethodnim pingovanjem sa desktop masine]
(ako nema odgovora kontrolisati routing table na racunarima i NAT table u iptables)
…$ ping http://www.google.com
(treba da se dobije ip adressa nekog od google servera sa return time, ako nema odgovora, DNS server(i) nedostaju)…
28. јул 2004. у 8:55 pm #20496dexter021УчесникHvala vam momci za preteran HOWTO,sredi sam sve ,sve sljaka!
Imate pice ako dodjete u NS! 😆 -
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.