Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Arch,Manjaro,… › Problem sa instalacijom
- This topic has 9 одговора, 3 гласа, and was last updated 16 years, 4 months раније by foxbunny.
-
АуторЧланци
-
5. мај 2008. у 6:45 pm #10053racaУчесник
Malo sam ponovio hardver – ploča, procesor. mem., i krenem da instaliram Arch. Čak sam kupio i novi hdd za ovu priliku ::) Ploča nije ništa specijalno, jeftina Foxconn sa ICH7 chipsetom, 4xSATA, 2XIDE od kojih je jedan Jmicron raid controller; CPU je C2D E4500, 2 GB DDR2 RAMa.
Instalacija prođe odlično (base paket), podešena mreža i prvo updateujem pacman, a zatim pada prvi “pacman -Syv”. Sve prođe bez problema, restart i nakon toga krenem da instaliram alsu, Xorg i to takođe prođe lepo.
Sada kreće zezanje: koje god okruženje da instaliram (pacman -S gnome, pacman -S xfce4, pacman -S kdemod), nakon restarta doživim totalni blackout i to kad sistem ispisuje “Loading udev uevents”. Nakon toga pomaže samo restart.
Zanimljivo da mi se slična stvar desila kada sam nakon toga probao instalaciju Debian Etch-a, sve lepo prođe, ulogujem se na sistem pod Gnometom, sledi mali update i nakon restarta sistem se zaglavi nakon poruke hda: lost synchronization
Čini mi se da zezaju kernel headeri, mada sam ja ručno odradio “pacman -S kernel-headers” i nakon toga restarujem sistem i sve radi normalno, dok ne instaliram okruženje.
U jednom trenutku sam pomislio da je krivac kombinacija pata/sata (hdd je sata a rezač pata) mada više nisam u to siguran.
Sada sam silom prilika na Ubuntu-u, koji sasvim normalno radi (7.04 i 8.04).
Što da činim?5. мај 2008. у 7:59 pm #69661foxbunnyУчесникa) Sa kog si instalacionog diska instalirao?
b) nemam iskustva sa RAIDom, ali ako treba neki modul (hwdetect ce ti pomoci), da li se nalazi u MODULES listi?
b1) sa lsmod mozes da vidis koji su moduli ucitani, ako ti to pomaze
c) precesljaj /var/log/pacman.log i utvrdi da li ima paketa koji su potencijalno mogli da uticu na udev
d) tu je uvek i /var/log/dmesg.log
e) I tu je najzad kolutanje ocima i ono “hm, bas imas srece” 🙂
Ovako na prvi pogled, jedino sto vidim razlicito od moje konfe je RAID. Proveri da li ti se dobro ucitavaju moduli. Mogao bi na ubuntuu da uradis lsmod i da to uporedis sa lsmodom na Archu.
5. мај 2008. у 8:38 pm #69662racaУчесникInstalirao sam sa Archlinux-i686-2007.08-2.core.iso diska, mada mislim da je to svejedno, ili možda i nije? 😀
Što se RAID-a tiče, ne koristim ga uopšte, samo sam naveo da je jedan IDE kontroler ujedno i RAID kontroler. Isti se dešava kada DVD rezač nakačim na onaj drugi obični IDE kontroler, a ovaj drugi sa RAID-om disableujem u BIOS-u, pa pretpostavljam da to nema nikakve veze.
Malo sam proguglao i naišao na sličan problem pa je sugerisano da se skine najnoviji vanila kernel i iskompajlira. Hmmm….Možda probam i to.5. мај 2008. у 8:59 pm #69663foxbunnyУчесникInstalirao sam sa Archlinux-i686-2007.08-2.core.iso diska, mada mislim da je to svejedno, ili možda i nije? 😀
Što se RAID-a tiče, ne koristim ga uopšte, samo sam naveo da je jedan IDE kontroler ujedno i RAID kontroler. Isti se dešava kada DVD rezač nakačim na onaj drugi obični IDE kontroler, a ovaj drugi sa RAID-om disableujem u BIOS-u, pa pretpostavljam da to nema nikakve veze.
Malo sam proguglao i naišao na sličan problem pa je sugerisano da se skine najnoviji vanila kernel i iskompajlira. Hmmm….Možda probam i to.Nije svejedno. Nektar.
Instaliraj ga sa novog isoa.
http://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=47133
Nemoj jos da kompajliras nista. Vidim da nije prijavljen bug za to, sto verovatno znaci da nije bug. Izmedju 2007.08 i sadasnjeg stanja je doslo do mnogih vecih izmena, pa bi valjalo instalirati sa sto svezijeg ISOa. Ako to ne pomogne, onda probaj to sa kernelom. Ali pre nego sto kompajliras kernel, pogledaj ovo:
http://wiki.archlinux.org/index.php/Kernel_Compilation_with_ABS
Imas u repou i -mm kernel, ako te to interesuje. On je poprilicno bleeding edge, sa eksperimentalne je grane. Ali ono, radi dosta stabilno. Ja trenutno koristim -ARCH kernel, posto mi radi posao, ali -mm je u principu nesto brzi.
5. мај 2008. у 9:11 pm #69664racaУчесникEvo skidam arch-core-install-2008.04-rc-i686.iso, pa ću probati da instaliram na jednom pomoćnom disku od 40GB da vidim kako će proći. Javljam rezultate. Ako ne prođe, probaću ovo drugo što si predložio. Hvala fox! O0
7. мај 2008. у 5:57 am #69665racaУчесникSve je prošlo glatko sa 2008.rc4 iso instalacionim diskom, and I’m rolling on Arch again 🙂
Znači, kao što je već konstatovano, izbegnite 2007 iso i sve će biti u redu.7. мај 2008. у 8:36 am #69666foxbunnyУчесникWoot! 🙂
16. мај 2008. у 9:54 pm #69667KosavaУчесникimam i ja problem sa installacijom sada cu da priložim sliku isto tako mi je na virtualnoj masini i kada bootujem
edit: ovu verziju pokušavam da installiram
arklinux-live-2008.1.iso
17. мај 2008. у 5:51 am #69668racaУчесникArklinux? Jel to neka podverzija Arch-a? (izvinjavam se ako sam neobavešten :eek:)
Odakle si skinuo taj iso?17. мај 2008. у 7:05 am #69669foxbunnyУчесникHahaha, Ark Linux nema veze sa Arch Linuxom osim sto ljudi cesto brkaju zasto sto Arch izgovaraju kao Ark umesto Arč.
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.