Početak › Forumi › Linuks › Opšte Linuks diskusije › Problem sa instalacijom Mandrake Linux-a 9.0
- This topic has 12 odgovora, 4 glasa, and was last updated 21 years, 11 months ranije by
negovan.
-
AutorČlanci
-
25. septembar 2004. u 2:42 am #4247
MSmagic
UčesnikEvo par sati se mucim da instaliram Mandrake Linux 9.0 i na kraju cu slomiti disk
nece da se instalira, kao ne prepoznaje mi cd drajv
imam 3 particije na S-ATA disku ( c i d su NTFS a e na kojoj pokusavam da instaliram linuks je FAT32), na c je instaliran XP sa sp2
kad krene instalacija umesto da mi otvori prozor kao po uputstvu (biranje jezika i dr.) nakon detektovanja USB javlja mi da nije pronasao CD drajv i daje mi spisak nekih SCSI komponenti
Ako izadjem iz toga i izaberem HDD onda mi trazi poddirektorijum Mandrake/base
kad iz windowsa ubacim poddirektorijume pod tim nazivom i pokrenem ponovo instalaciju ni to mu ne valja i ponovo nece
ima li ko resenje za ovo ili da batalim linux???25. septembar 2004. u 3:41 am #21447Off-Topic
UčesnikZnas sta, jesi li video nekad babu od 70 god , a da joj tange dobro stoje, ha??
Ili jos bolje, pokusavas da nateras Ferarija da radi na spiritus???Za te SATA, PATA itd. perverzije nadji nesto mladji Linux, onaj sa vecom brojkom i koj ce ti Linux na FAT32 particiji, kad je ona dobra samo zato sto je eventualno jedina veza izmedju Lin i $Winj u RW modu, a mozes da biras izmedju toliko vrsta Linux file system-a, to da na FAT-u, kazu da bi trebalo da radi, a ko je tome stvarno pribegao, ne znam.
Dakle naruci lepo MDK10.1,koji tek sto je ispod cekica izasao, i taj disk E pretvori u jednu prelepu ReiserFS i vozi Linux do kraja sveta i veka…..
(vozi Ferarija i to na vodu, veruj mi radi ko na nitro)25. septembar 2004. u 12:11 pm #21448MSmagic
UčesnikZnas sta, jesi li video nekad babu od 70 god , a da joj tange dobro stoje, ha??
Ili jos bolje, pokusavas da nateras Ferarija da radi na spiritus???Za te SATA, PATA itd. perverzije nadji nesto mladji Linux, onaj sa vecom brojkom i koj ce ti Linux na FAT32 particiji, kad je ona dobra samo zato sto je eventualno jedina veza izmedju Lin i $Winj u RW modu, a mozes da biras izmedju toliko vrsta Linux file system-a, to da na FAT-u, kazu da bi trebalo da radi, a ko je tome stvarno pribegao, ne znam.
Dakle naruci lepo MDK10.1,koji tek sto je ispod cekica izasao, i taj disk E pretvori u jednu prelepu ReiserFS i vozi Linux do kraja sveta i veka…..
(vozi Ferarija i to na vodu, veruj mi radi ko na nitro)hvala ti na savetu ali mi sustinski nista nisi odgovorio
probao sam naravno na NTFS particiji ( E: particija je prvo bila NTFS) i nije hteo da se intstalira ni na jednoj particiji. Kad sam formatirao E: na FAT32 onda je kao prepoznao i poceo instalaciju ali je tu i stao
inace, nisam imao pojma koju cu verziju linuksa da kupim i nisam znao da ce biti toliko problema. Proteklih par godina sam radio iskljucivo sa Win i Linux mi je potpuno nova stvar. U svakom slucaju hvala25. septembar 2004. u 1:50 pm #21449tomaja
Glavni majstorKoliko ja vidim ti pokusavas da instaliras Linux na Win (FAT32 ili NTFS) particiji. To nije moguce, jer Linux koristi druge fajl sisteme kao sto su ext2, ext3, rasierfs, itd.
Dakle, particiju moras da isformatiras npr. sa raiserfs fajl sistemom i da nastavis instalaciju. Isto bi vazilo da pokusas da instaliras WIndows na Linux particiji, tj. particiji koja je formatirana sa Linux fajl sistemom.
U svakom slucaju, preporuka za novi Linux ostaje, zbog novijih hard diskova koje imas u racunaru.
Mandrake 9.0 potice iz prve polovine 2002 godine kada jos uvek SATA i PATA diskovi nisu bili standardan hardver. Najnovija verzija Mandrake 10.1 je izasla pre 10-tak dana.linux4life
25. septembar 2004. u 8:12 pm #21450negovan
UčesnikKao prvo proveri dal ti je CD rom LG ako jeste baci ga. Kao drugo nabavi MDK 10.0 ili 10.1 i neces imati problema sa instalacijom. Kao trece prilikom instalacije MDK napravi njegove particije posebno od win-a najbolje pre same instalacije u win-u oslobodi prostor na hardu za onoliko GB memorije na koliko ces instalirati linux najbolje oko 5 za sistem i koliko ti treba za podatke i duplo od kolicine rama za svap ukupno min 5.
25. septembar 2004. u 8:15 pm #21451MSmagic
UčesnikKoliko ja vidim ti pokusavas da instaliras Linux na Win (FAT32 ili NTFS) particiji. To nije moguce, jer Linux koristi druge fajl sisteme kao sto su ext2, ext3, rasierfs, itd.
Dakle, particiju moras da isformatiras npr. sa raiserfs fajl sistemom i da nastavis instalaciju. Isto bi vazilo da pokusas da instaliras WIndows na Linux particiji, tj. particiji koja je formatirana sa Linux fajl sistemom.
U svakom slucaju, preporuka za novi Linux ostaje, zbog novijih hard diskova koje imas u racunaru.
Mandrake 9.0 potice iz prve polovine 2002 godine kada jos uvek SATA i PATA diskovi nisu bili standardan hardver. Najnovija verzija Mandrake 10.1 je izasla pre 10-tak dana.Sad mi je zao sto sam kupio 9.0 jer sam uz to kupio i knjigu za Linux 9.0 na sajmu ali sad sta je tu je 🙂
trebalo je pre toga da se informisem o onome sta hocu da kupim ali iskreno nisam ni planirao da kupim Linux pa je sve ispalo na brzinu
U toj knjizi sto sam kupio pise da se Linux moze instalirati i na particiji na kojoj je Windows pa sam ukapirao da mu nije bitno koji je sistem FAT32 ili NTFS.
Iskreno, radim sa racunarima vise od 7 god ali ne znam da formatiram disk po sistemima koje si naveo za Linux. Ako ti nije smorno objasni mi detaljnije.
Mene brine druga stvar, kad krene instalacija on umesto da mi pokaze ekran kakav je objasnjen u uputstvu (za biranje jezika), on prvo kao detektuje USB uredjaje a onda mi javi gresku da nije prepoznao CD (imam Asusov CD rezac i DVD od kojih je master CDRW) i tu nastaje problem . Na koji nacin moze da prepozna moj CD ili DVD uredjaj?25. septembar 2004. u 8:23 pm #21452negovan
UčesnikNajbolje bi ti bilo da narucis MDK 10.1 i mislim da neces imati bas nikakve probleme prilikom instalacije. Sa nekim programom za particije iz win-a oslobodi prostor za onoliko na koliko ces instalirati linux. I to je to. Mislim da za 2 dana ces dobiti diskove.
26. septembar 2004. u 12:26 am #21453MSmagic
UčesnikNajbolje bi ti bilo da narucis MDK 10.1 i mislim da neces imati bas nikakve probleme prilikom instalacije. Sa nekim programom za particije iz win-a oslobodi prostor za onoliko na koliko ces instalirati linux. I to je to. Mislim da za 2 dana ces dobiti diskove.
pa nista mi drugo i ne preostaje nego da sad bacim 9.0 i kupim 10.1
da sam znao da postoji 10.1 sigurno bih je kupio a ne staru 9.0kako moze da se naruci 10.1 i da li je ta verzija Linux-a ok posto citam neke postove gde velicaju neke druge verzije Linuxa dok Mandrake niko i ne pominje (citam postove na elitesecurity.org)?
ako imam na disku 3 particije, da li mogu E particiju (20 GB) da celu namenim Linux-u a da ne izdvajam prostora na C ?
Hvala na pomoci, sad su mi neke stvari jasnije[/i]
26. septembar 2004. u 12:39 am #21454Off-Topic
UčesnikPosto si vec uzeo neku knjigu, koliko mi se cini, (samo da nije neka slikovnica
tipa Linux za 24h), verovatno ces u njoj pronaci sta sve treba da pripremis za linux, a na ovom sajtu ima i stranicu sa kojekakvim uputstvima i tekstovima, gde imas manje-vise sve opisano, a i sami topic-i su puni odgovora na svakakva pitanja (imas neke detalje i u jednom od odgovora, malko PageUp).
To dali je i koji linux bolji, najvise zavisi od toga sta ti treba i scime si se do sad sretao, meni MDK valja vec 2 godine, ne kazem da je nabolji, ali eto mrzi me da narucim Slack ili nesto drugo.Dakle samo napred.
DOBRO DOŠO
26. septembar 2004. u 1:22 pm #21455MSmagic
UčesnikPosto si vec uzeo neku knjigu, koliko mi se cini, (samo da nije neka slikovnica
tipa Linux za 24h), verovatno ces u njoj pronaci sta sve treba da pripremis za linux, a na ovom sajtu ima i stranicu sa kojekakvim uputstvima i tekstovima, gde imas manje-vise sve opisano, a i sami topic-i su puni odgovora na svakakva pitanja (imas neke detalje i u jednom od odgovora, malko PageUp).
To dali je i koji linux bolji, najvise zavisi od toga sta ti treba i scime si se do sad sretao, meni MDK valja vec 2 godine, ne kazem da je nabolji, ali eto mrzi me da narucim Slack ili nesto drugo.Dakle samo napred.
DOBRO DOŠO
Hvala na dobrodoslici,
ovu knjigu koju sam kupio (Linux od pocetka prirucnik u 100 lekcija) je tako losa da je strasno. Kako i ime kaze nije knjiga nego prirucnik i govori o instalaciji Linux-a, Internetu i Open Office-u ali jako sturo i mlako.
Ja bih svakako zadrzao i svoj Windows XP Pro SP2 jer koliko sam stigao da procitam na ovom i drugim forumima, kod Linux-a ima dosta, cini mi se, decijih bolesti (iako i i nije tako mlad) a na racunaru provodim bar 5-7 sati dnevno tako da mi problemi sa radom nekog programa (bavim se obradom fotografije i video-montazom) zaista nisu potrebni.
I pored svega, naravno, zelja mi je da upoznam Linux (nadam se da je istina da je bezbedniji i stabilniji od Windows-a) i sad bih da nabavim Mandrake 10.01 ali vidim da ovde reklamiraju samo 10.00 pa mi nista ne preostaje nego da cekam.
Pozdrav i hvala jos jednom. -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.