Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › problem sa GRUB-om
- This topic has 9 одговора, 5 гласова, and was last updated 21 years раније by
orsale.
-
АуторЧланци
-
9. август 2005. у 9:21 pm #5907
stefanjo
УчесникMolim vas da li neko ima vremena da mi detaljno objasni kako da se oslobodim GRUB-a posto sam formatirao sve Linux particije a on se jos uvek startuje na pri paljenju kompa sa izborom operativnog sistema.
9. август 2005. у 9:27 pm #32328MladenIsakovic
УчесникTo je zato što ti je bootloader instaliran na MBR (master boot record) diska, a ne na Linux particije. Ako ne želiš da reinstaliraš Linux, onda uzmi Windows XP CD, bootuj sa njega, odaberi popravku postojećeg sistema, pa kucaj fixboot zatim fixmbr
9. август 2005. у 9:31 pm #32329dejanium
Учесникpa i nije ti neki problem sa grubom.
ako vise nemas linux a imao si dual boot (win i lin zajedno), moras da vratis MBR u prvobitno stanje i to komandom:fdisk /mbr
a kako, e pa procesljaj forum, mozda i nadjes jos nesto korisno po tom pitanju.
10. август 2005. у 7:48 am #32330orsale
Учесникda ne otvoram novu temu sa istom naslovu.do sada sam instalirao samo LILO a sada sa novom distribucijom na Fedora 4 ide samo grub..aj to je Ok mada do sada sam ga nisam koristio…i kada sam instalirao novi kernel sve je bilo ok ali kada sam pokusao da ga pokrenem javio mi ovo….
VFS: canot open root device “LABEL=/” or unknown-block(0,0)
please append a correct “root=” boot option
kernel panic -not syncing: VFS unable to mount on unknown- block(0,0)a evo kako je konfigurisan GrUB …
# grub.conf generated by anaconda
#
# Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
# NOTICE: You do not have a /boot partition. This means that
# all kernel and initrd paths are relative to /, eg.
# kernel /boot/vmlinuz-version ro root=/dev/hda1
# initrd /boot/initrd-version.img
#boot=/dev/hda
default=0
timeout=5
splashimage=(hd0,0)/boot/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora Core (2.6.11-1.1369_FC4)
root (hd0,0)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.11-1.1369_FC4 ro root=LABEL=/
initrd /boot/initrd-2.6.11-1.1369_FC4.img
title new kernel
root (hd0,0)
kernel /boot/bzImageNew ro root=LABEL=/
initrd /boot/initrd-2.6.11-1.1369_FC4.img10. август 2005. у 8:35 am #32331kmilos
Учесникtitle new kernel
root (hd0,0)
kernel /boot/bzImageNew ro root=LABEL=/
initrd /boot/initrd-2.6.11-1.1369_FC4.imgMožeš da napraviš dve stvari u toj drugoj stavci za novi kernel:
– zameni root=LABEL=/ sa root=/dev/hda1 (ispravi ovo hda1 ako treba da odgovara tvojoj / particiji) — vidim da si kompilovao svoj kernel, pa možda negde nisi uključio opciju za prepoznavanje particija preko labela, ali nije bitno jer možeš direktno ovako da ih adresiraš
– takođe u novoj stavci moraš napraviti i dodati novi initrd za svoj kernel, onaj odgovara tačno Fedorinom 2.6.11-1.1369_FC4 kernelu i nijednom drugom
P.S. I dalje mi nije baš jasno zašto ljudi kompiluju svoje kernele na dobro integrisanim distroima kao što je Fedora, SUSE, itd. zašto odmah ne izaberu Gentoo ili Slack ako im se to stalno radi… ❓
10. август 2005. у 8:59 am #32332orsale
Учесник– zameni root=LABEL=/ sa root=/dev/hda1 – i ovo sam probao i opet nece…
a sto se tice distribucije i ja koristim slackware, ali znas kako je malo da smenim..kako stari kazu kod nas u makedonije : kad djavo nema posao jebe svoje dece…ili meri kurac u pesku…:):)10. август 2005. у 9:06 am #32333kmilos
Учесник@orsale
E da, istu promenu LABEL=/ u /dev/hda1 treba napraviti i u /etc/fstab-u…I ne zaboravi i da novi initrd napraviš i to promeniš u grub-u…
10. август 2005. у 9:25 am #32334orsale
Учесник@orsale
E da, istu promenu LABEL=/ u /dev/hda1 treba napraviti i u /etc/fstab-u…I ne zaboravi i da novi initrd napraviš i to promeniš u grub-u…
ok ovo za u fstab nisam znao…provericu posle kod kuce jer sam sada na posao…a kako da napravim novi initrd???takvo nesto nije imalo u LiLO???
10. август 2005. у 10:08 am #32335kmilos
Учесник@orsale
initrd nema nikakve veze sa lilo-m ili grub-om, a pravi se komandom mkinitrd (pročitaj man). Može da se desi da ti uopšte ni ne treba ako si ubacio potrebene module za pokretanje u svoj kernel, i u tom slučaju možeš tu liniju slobodno da izbaciš iz stavke za svoj kernel… Ti si kompilovao kernel, ti valjda treba da znaš šta ti treba a šta ne…10. август 2005. у 11:00 am #32336orsale
Учесник@orsale
initrd nema nikakve veze sa lilo-m ili grub-om, a pravi se komandom mkinitrd (pročitaj man). Može da se desi da ti uopšte ni ne treba ako si ubacio potrebene module za pokretanje u svoj kernel, i u tom slučaju možeš tu liniju slobodno da izbaciš iz stavke za svoj kernel… Ti si kompilovao kernel, ti valjda treba da znaš šta ti treba a šta ne…o ovo je picanje u prazno jer sam na posao. kada idem kod kuce probacu ovo sto mi kazs pa reci cu ti supra kako sam prosao…
ipak hvala
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.