Prvi put sam instalirao Mandrake (10, official powepack), i imam neke probleme sa monitorom, naime podesio sam svga rezoluciju 640x480x16@60 jer moj monitor nije plug&play i bukvalno ne postoji drajver (Philips BRILLIANCE 1409). Moj monitor najbolje radi u 800×600@55hz posto windows (barem xp, u 98-ici moram da se cimam) kao i linux ima listu mogucih rezolucija (samo… mnogo vecu :?), pa sam kasnije i nasao odgovarajuc drajver “Aamazing” kompanije, koji izgleda da je bas stvoren za moj monitor. E sada, problemi su sledeci:
1.) Linux ima malu listu rezolucija, i nema tu 800×500@55, pa sam odlucio otici na “custom” gde mi se trazi vertical i horisontal refresh rate! Sta je to i kako da podesim znaci tu moju frekvenciju od 55hz?
2.) Jel postoji neki sigurnosni sistem, tj. jel moze rezolucija da se povrati posle 15sec. ako nije “funkcionalna”, znaci nesto kao “click me if you can see me” :), posto nisam siguran da li ce taj Aamazing isto da radi kao i u windowsu (napominjem da to nije originalni drajver).
3.)Bojim se da ne posle necu moci da vratim rezoluciju, nista necu videti, a cujem da je “rucno” restartovanje racunara mnogo gadno u linuxu. Pa kako da udjem u linux u low VGA mod (640x480x8@60hz), ili u text mod?
Inace adapter je SiS 620, njega je automatski nasao…