Početak › Forumi › Linuks distribucije › OpenSuSE › problem posle instalacije, pri pokretanju suse 10
- This topic has 7 odgovora, 3 glasa, and was last updated 20 years, 4 months ranije by
Bastard.
-
AutorČlanci
-
15. april 2006. u 2:36 am #7263
stefi
UčesnikDrugovi pomagajte,
Instalirao sam suse 10 uspesno, medjutim kada ga podignem dolazi do greske u rezoluciji. Prepoznajem samo nesto sto lici na ikonice ali ne vidim dovoljno da bi mogao da uradim bilo sta. Masina na kojoj sam ga instalirao je:
Intel Pentium D 2.66
1GB RAM
Graficka GeForce NX6600GT
monitor Samsung SyncMaster 920n
Kako da prevazidjem ovaj problem???Posto nikada ranije nisam radio ni na jednom operativnom sistemu sem windows-a i dos-a, ne bi bilo lose ako moze neko step-by-step objasnjenje.15. april 2006. u 3:21 am #4322215. april 2006. u 12:36 pm #43223stefi
UčesnikDobro recimo da skinem najnoviji drajver za graficku, kako da ga prebacim na linux i pokrenem? (da napomenem jos jedanput, kad se ulogujem u suse rezolucija je toliko losa da bukvalno nista ne moze da se uradi)
15. april 2006. u 4:19 pm #43224DVSoftware
Učesnikiz terminala recimo?
na linuxu nije sve shto postoji “Ikonica”, “Meni”, “Prozor”… vetj mora malo i mozak da se ukljuchi i da se upotrebe prstitji i tastatura 😉15. april 2006. u 4:43 pm #43225stefi
UčesnikPa dobro kapiram ja to, ali dzaba meni terminal kada ne znam to da uradim iz njega, zato i pitam kako to da uradim
15. april 2006. u 9:18 pm #43226stefi
UčesnikShvatio sam u cemu je problem. Suse ne prepoznaje moj monitor (samsung syncmaster 920N)
Medjutim i dalje ne znam kako da resim ovaj problem. Jel moze molim vas neko da mi pomogne?15. april 2006. u 11:59 pm #43227Bastard
UčesnikKoliko sam razumeo kada pokrenes x nevidis nista jer je sve razmazano
Onda kada ti je takva slika stisni ctrl+alt+f1 pa posle logovanja kao root idi u init 3
Zatim pokreni sax2 i promeni rezoluciju i boje (stavi 16m a ne 24 bita)
Obaveznao stisni test pre nego sto izadjes iz sax-aJos nesto
Kod mene je gf6600 le i na predhodnoj instalaciji nisam imao ovaj problem
Razlika izmedju prethodne i ove instalacije je sto je ona pre bila kompletna
Mislim da je rec o nekom paketu koji je pre bio instaliran a sada ne16. april 2006. u 3:34 am #43228Bastard
UčesnikMa jok kakav fajl.Nisam kuco lepo komandu za sax2
sax2 -m 0=nvidia (ovo u slucaju da je instaliran drajver)
Kod tebe kucaj sax2 ili sax2 -m 0=vesa
Promeni 24 bita u 16 M
Drajver skini sa sajta nvidia za tvoj sistem (x86 ili 64) pa ga stavi u /home/tvojkorisnik
Pokreni ga sa sh komandom iz init 3
Evo ukratko
stisnes ctrl+alt+f1
enter
napiser root
das password
init 3
cd /home/user
sh NVIDIA-Linux-xxxxx-xxxx-pkgX.run
Prihvatis accept pa onda no za ftp server
Da bi ti kompilovao modul moras imati kernel surs i jos neke stvari iz kernel development-a (prethodno instaliras)
Na pitanje dali da ti edituje conf stavis yes
Zatim po izlasku iz instalera pokreni sax2 komandom
sax2 -m 0=nvidia (0 je nula)
Stisnes esc da bi promenio opcije
Radice 24 bitne boje
Znam da xorg neprepoznaje samsung crt monitore ali mislim da ce sigurno raditi -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.