Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Хардвер › Problem gasenja
- This topic has 2 одговора, 2 гласа, and was last updated 21 years, 11 months раније by
ljubapo.
-
АуторЧланци
-
10. октобар 2004. у 9:33 am #4305
ljubapo
УчесникNe mogu da ugasim racunar iz MDK 10.1, naime oz grafickog okruzenja izaberem turnof, sve lepo krene, vrati se na prvi ekran,crta dodje skoro do kraja i stane i tako stoji..Da bi iskljucio ctrl+alt+del pa u lilu winXP i onda normalan shutdown.
Imam problem i sa intel536-sweex modemom ali vidim da je to uobicajeno pa da se ne zalim.Ali ako neko zna kako podesiti drajvere za Audigu playerES da bar malko muzike poslusam.
Kako mim je ovo prva instalacija Linuxa nije toliko strasno(na kraju tu je uvek xp da zavrsi posao).Inace ne mojte mi preporucivari MDK 10.0 zato sto imam sata disk,bluetooth misa i tastaturu a to da ne verujete radi.Odnosno jos jedno pitanjce,ima li jos neka distribucija koja podrzava sata,bluetooth,intel interni modem,audigy playerES zvucnu karticu, odnosno noviji hardver.
Inace sve u svemu MDK je prilicno interesantan.10. октобар 2004. у 11:56 am #21762Li-nux
УчесникTo sto racunar nece da ti se iskljuci znaci da tvoj racunar najverovatnije nema APM BIOS vec samo ACPI za Power Management, posto je u pitanju nov racunar. Ovaj problem neces moci da resis masta ti neko drugi savetovao. Mogu da predpostavim da ce ti neko predloziti da menjas opciju acpi fajlu /etc/lilo.conf, ali ti to naj verovatnije nece pomoci. Jedino resenje je da, kad budes iskljucivao racunar pritisni ESC kad ti prikaze poruku “Press ESC …”, i kad vidis poruku “Power down” onda posle sekund ili dva pritisni dugme za Ukljucivanje/Iskljucivanje racunara. Mislim da ti je to jedino resenje.
Kad vec spominjes intel536-sweex, kakav problem imas sa njim ?
Sto se tice zvucne kartice, prvo pokreni KMix i podesi jacinu zvuka, ako ovo ne pomogne onda citaj dalje.U Linux-u nije bitno ime proizvodjaca kao u Windows-u, vec koji cipset ima tvoja muzicka kartica. Da bi video koji cipset ima tvoja muzicka kartica moras otvoriti terminal i pokreni komandu “lspci -v”. Na dobijenoj listi nadji “Multimedia audio controller”. Posle ovoga pokreni “Mandrake Control Center” odnosno “Configure your computer” kako pise u meniju, i pod Hardware nadji Soundcard i klikni na “Run config tool” pa izaberi drajver koji odgovara tvojoj kartici.
10. октобар 2004. у 10:19 pm #21763ljubapo
УчесникHvala na odgovoru,ovih dana bacam se na posao.Trenutno citam knjigu Linux za pocetnike i prijatno sam iznenadjen sadrzajem.Pohvala autorima.
Javicu sta sam uradio.Sve u svemu,kako sam ipak prvi put stavio Linux prijatno sam iznenadjen kvalitetom i jednostavnoscu instalacije.Steta sto se ne promovise ozbiljnije za poslovne primene.Radim u drzavnoj sluzbi i ove godine nam utrpavaju WinXp do besvesti.Ima para pa nikone pita.
Pozdrav 8) -
АуторЧланци
Форум ‘Хардвер’ је закључан за нове теме и одговоре.