Почетак › Форуми › Први пут на Линуксу? › pretraga/listanje datoteka sa odredjenim pravima pristupa
- This topic has 12 одговора, 5 гласова, and was last updated 16 years, 8 months раније by BRANKKO.
-
АуторЧланци
-
31. децембар 2007. у 2:50 am #9690BRANKKOМодератор
Kako bi mogao da pronadjem/izlistam datoteke u nekom direktorijumu (i njegovim poddiretorijumima) sa odredjenim pravima pristupa?
npr. Hocu sve datoteke u /var/ftp/ kojima su prava pristupa na 666
31. децембар 2007. у 8:14 am #66435DeadRingerУчесникJedan od nacina je:
ls -la | grep rwxrwxrwx
ali znas da na trecem mestu moze da stiji pored “x” i “-” pa zato prvo pogledaj samo sa ls -la kako to izgleda jer ako su razliciti po pitanju izvrsavanja uptrebi asteriks (nisam u linux-u da se podsetim ali mislim da je ovaj “?”, jer “*” zamenjuje svaki znak)31. децембар 2007. у 8:38 am #66436paralizerУчесникNije, jer 666 mod pocinje sa ‘-‘ karakterom (crtica) 666 = -rw-rw-rw-
Tacna sintaksa bi trebalo da bude ls -al /root/ | grep ^-rw-rw-rw-
Jer ako nema ‘^’ karaktera grep komanda misli da mu zadajes neki argument, jer pocinje sa ‘-‘.
Poz.
Jedan od nacina je:
ls -la | grep rwxrwxrwx31. децембар 2007. у 8:47 am #66437DeadRingerУчесникPa i ti iz Windowsa.
Napisao si :”Nije, jer 666 mod pocinje sa ‘-‘ karakterom (crtica) 666 = -rw-rw-rw-”
pa te pitam da li je “rwx” “sestica” ili “sedmica” da ljudima bude jasno drugi put. I “-” ispred ne mora da bude, moze i nesto drugo. 666 = *rw-rw-rw-31. децембар 2007. у 8:55 am #66438paralizerУчесникMoja greska, duboko se ispricavam. Prebaciom sam se na fajlove. Jer direktorijume pocinje sa D, tako da si apsolutno u pravu. Al ako neko hoce da trazi fajlove sa istom modom ondah… To je to. Sorry again. Al nisam spavao 24 casa. Jos malo i idem da spavam.
Poz….
31. децембар 2007. у 9:00 am #66439DeadRingerУчесникMa i ja sam “drogi’ od umora rwx je adekvatno 4+2+1=7, tako da treba da trazi rw-rw-rw- ne vodeci racuna sta mu je na prvom mestu
Lepo spavaj31. децембар 2007. у 9:10 am #66440paralizerУчесникE da, al treba na neko da mu tekne to. 🙂 Sve na sve malo sam zastranio od temu al poenta mi je bilo da neko ko ovo procita zna kako se ponasa grep kada treba da odvoi nesto sta pocinje sa ‘-‘
Jos jednom duboko se ispricavam.
Poz.
Ma i ja sam “drogi’ od umora rwx je adekvatno 4+2+1=7, tako da treba da trazi rw-rw-rw- ne vodeci racuna sta mu je na prvom mestu
Lepo spavaj1. јануар 2008. у 10:11 pm #66441BRANKKOМодераторHvala momci O0
(Ma ovo 666 sam dao samo onako bzvz, kao primer, sam ja mogu da biram dal cu -rw-rw-rw- ili nesto drugo po potrebi)
Znaci trebalo bi ovako da izgleda
$ ls -alr /var/ftp/ | grep ^-rw-rw-rw-
6. јануар 2008. у 1:15 pm #66442MarelУчесникman find
7. јануар 2008. у 4:01 pm #66443LYbУчесникUpravo. Mrzelo me je da kucam primere sa find, a bilo mi je bez veze da, kao vindovsaš, savetujem “man find” 🙂
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.