Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Preporucite koji Linux
- This topic has 10 одговора, 8 гласова, and was last updated 19 years, 10 months раније by JMateja.
-
АуторЧланци
-
7. март 2005. у 9:46 am #4939PaukУчесник
Posto sam odlucio da i ja udjem u ovaj vas svet Linuxa i zelim da mu posvetim ozbiljno paznje jer sam mu namenio ulogu WEB SERVERA.
a to sigurno znaci da mora biti stabilna i pouzdana distribucija. upravo iz tih razloga nisam to poverio Windowsu sa kojim sam veoma dobro upoznat i sluzim se sa njime od 1988 godine.
Zato molim iskusne korisnike Linuxa da mi pomognu da od pocetka krenem sa pravom distribucijom Linuxa.i ako moze neka konkretnija preporuka neke verzije distribucije Linuxa.
Racunar: IntelPentium4 2.4Ghz, 1GbRAM kingston, GF4 64mb 128bit Nvidia, win modem.
Pozdrav!7. март 2005. у 10:24 am #25507MoneoУчесникSlackware ili Debian-ako je stabilnost i pouzdanost ono sto trazis 🙂
Slack je u tome bez premca(objektivno) 🙂
CU!
Heavy Metal rules!7. март 2005. у 7:01 pm #25508АнонимниГостAko nisi imao iskustvo sa linuxom do sada preporucujem ti da instaliras SUSE ili MANDRAKE!!!Jeste da je Slack neuporedivo bolji ali je i neuporedivo tezi!
7. март 2005. у 7:57 pm #25509densУчесникU igri je i FreeBSD za takvu primenu. Naravno moze da se stavi bilo sta ako radi posao i ako je zasticen odgovarajucim merama.
Po meni za tu pricu moze da ide cak i Fedora (na internetu je hrpa servera koji rade na Fedori), a enterprajz “flejvor” se dobija koriscenjem Centos-a.
7. март 2005. у 8:21 pm #25510DooleУчесникMoj izbor bi ipak pao na Debian a mozes da probas i gentoo.
7. март 2005. у 9:31 pm #25511braleУчесникUzmi sta bilo, probaj da se snadjes, isprobaj nekoliko distroa , pa odluci sam.
ovo ovako ne ide. Svako ima svog favorita, ti sam odluci sta ti najvise odgovara. Sada ce ti jos po neko preporuciti i Red Hat, Ubuntu, Vector, BSD i ko zna sta sve. Moras malo da se ukljucis sam.15. март 2005. у 12:33 pm #25512slaksУчесникPROBAJ VISE NJIH PA SAM ODLUCI, TO TI JE NAJBOLJE RESENJE 😀 😀 😀
15. март 2005. у 6:02 pm #25513JMatejaУчесникEvo da se nadovežem na pitanje.
Koristim MDK 10.1 od kako je izašao i to kao jedini sistem na mašini. Naravno ima neke bagove i ovde na forumu su ga ocrnili. Sad bi ja da promenim distribuciju čisto da vidim da li mogu da koristim nešto drugo. 😈
Probao sam:
Gentoo, Feodora 3, Suse 9.1, Ubunto, LFS, Sun Java Desktop, Linuxo t2, Knoppix 3.7,…
Nisam probao, a možda treba jer ih hvalite na forumu:
Vector 5, Debian, Slackware, Arch,Problem je u sledećem:
– Nevolim Gnome, nek distribucija ima KDE (Ubuntu je zato ispao iz igre a i Feodora jer me smarala sa Gnomeom čak i kad ga nisam instalirao 😕 )
– Da ima kodeck-e za filmove po defaultu a ne da jurim po netu za to (kao kod Suse ili Feodore)
– Ako bi moglo da diže nVidia driver-e po defaultu kao Mandrake ili Linuxo
– Da bude stabilniji i pouzdaniji od Mandrake-a
– Da mogu da instaliram i rpm-ove (NeroLinux i slične aplikacije)
– Ako može da ima ulaz bez passworda kao Mandrake (ako ne namestiću default korisnika mada je onako lakše)
– Da mi prepozna skener Canon D660U (MDK 10.1 lepo radi sa njim)
– Da USBFlash-evi rade bolje nego na MDK-u (gde malo radi malo neradi i to isti uređaj)Pa sad mi molim vas recite šta je idealno za mene? Ako iko ima pojma!!! Već sam se umorio od testiranja a nikako da nađem nešto valjano. Najbolje za sad je MDK mada kažete da može i bolje.
BTW: Imam jednu mašinu samo za testiranje tako da MDK ne menjam dok ne nađem nešto zaista bolje.15. март 2005. у 6:08 pm #25514kmilosУчесник@JMateja
Samo si jos muzicku zelju zaboravio 😆Moj savet — nema savrsenog distroa (pogotovu ako se ogranicis na RPM bazirane), i ako ti je MDK najblizi do sada onda ostani na njemu i najbolje je da naucis da zivis sa njegovim problemima i resavas ih postepeno.
15. март 2005. у 6:12 pm #25515slaksУчесникJMateja 😀
Izgleda da si sam odgovorio na svoje pitanje. Ako ti je Mandrak 10.1 najbolji od svi koje si probao, zadrzi ga dok mozda ne izadje neka nova verzija, kao sto se najvaljuje za SuSe 9.3 pro uskoro. ❓ ❓ ❓
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.