Почетак › Форуми › Линукс дистрибуције › Mandriva › Софтвер › Preklapanje /home direktorijuma
- This topic has 9 одговора, 4 гласа, and was last updated 19 years, 2 months раније by Duffman.
-
АуторЧланци
-
3. јул 2005. у 11:54 am #5670DuffmanУчесник
Da li je moguce napraviti da bude jedan /home direktorijum za dve (ili vise) distribucije Linuxa (npr Debian i Mandrake preklapaju)?
Da li je barem moguce naparaviti particiju i na moji mount pint tako da se njoj moze pristupiti iz dva distroa?
Da li bi bilo razlike ako bih zelo da uglavim i neki BSD sistem?
Da li se ove operaciju mogu uraditi u DiskDraku jer je on jedan od najlaksih za koriscenje?Hvala unapred 😉
3. јул 2005. у 1:53 pm #30688kmilosУчесникNaravno da može, ali nije preporučljivo u slučaju da hoćeš da koristiš istog korisnika na svim sistemima (nemaju svi distroi baš sve verzije programa podudarne, tako da ne velja mešati konfiguracione fajlove). Ali možeš naravno da imaš za svaki distro posebnog korisnika i lični direktorijum, npr. na MDK-u korisnika duffman sa /home/duf-mdk a na Debian-u može isto korisničko ime, može čak i isti UID i GID, samo sa ličnim dirom /home/duf-deb.
A kako se radi sa particijama i tačkama montiranja ostaviću tebi da sam pročitaš i naučiš. 😉
3. јул 2005. у 4:10 pm #30689DuffmanУчесникHvala 🙂 ali moze li mi neko reci
Sta ako je BSD?
Cekaj Debianu trebaju /home /root i swap partricija minimalno 😕 Shta sa rootom jer se i on moze preklopiti ❓
3. јул 2005. у 5:43 pm #30690braleУчесникnaravno da ne
3. јул 2005. у 6:20 pm #30691Off-TopicУчесникPazi ovo UID i GID moze da bude opasno, jer se i jedno i drugo nalazi u i-nod-u, mozda moze da ti napravi problem, ali i nemora, ipak imash toliko cifara vecih od 501, da ti nece bash biti problem sa nedostatkom istih.
3. јул 2005. у 8:26 pm #30692DuffmanУчесникAu nisam strucnjak 😳 ali ukoliko sam razumeo treba da promenim UID i GID da ne budu isti kako ne bi bilo problema. Jer tako?
3. јул 2005. у 9:08 pm #30693Off-TopicУчесникBash tako, izbegavaj isti GID-UID
4. јул 2005. у 10:12 am #30694DuffmanУчесникSuper 😀
ali sta sa BSD da li ce i on moci da se “preklopi” po home direktorijumima (ovo pretpostavljam jer ne poznajem BSD arhitekturu) 😕4. јул 2005. у 11:18 am #30695Off-TopicУчесникAko u potpunosti sistemski i funkcionalno podrzava fajl sistem na kome ti je home particija, ne vidim zashto ne bi moglo. A sad drugo je pitanje kako se u toku instalacije (pripreme HDD-a) odnosi prema vec postojecim, da li moze da montira i korisisti ono shto nije sam formatirao???
4. јул 2005. у 2:20 pm #30696DuffmanУчесникJa mislim da ce biti u redu 🙂 jer se ne moraju formatirati sve particije (kao na primer ja sam preko neformatiranog 9.1 /home instalirao 10.0 sa istim userima i sve su mi aplikacije radile kad sam izbrisao sakrivene foldere 🙂 ). Naravno kreiranje drugog korisnika ce biti obavezno ovaj put.
Ja sam vise mislio koje particije koristi BSD i koji su mu mount pointovi root, home, swap.. ❓ -
АуторЧланци
Форум ‘Софтвер’ је закључан за нове теме и одговоре.