Почетак › Форуми › Линукс › Опште Линукс дискусије › Prečice za menjanje tastature
- This topic has 20 одговора, 9 гласова, and was last updated 18 years, 8 months раније by daniel1988.
-
АуторЧланци
-
31. октобар 2005. у 6:51 pm #36733Red_ZmajaУчесник
Ma radi sa yu ne treba popravljati ako nije pokvareno 😉
31. октобар 2005. у 6:56 pm #36734japanУчесникne radi baš sve, nema trećeg nivoa, što automatski izbacuje @,[,] i sl.
bar meni nije radilo. a mislim da te je zbunilo ovo sa više rasporeda – jedan pritisak na alt+shift menja raspored na sledeći, i tako u krug. nema potrebe da izbacuješ ćirilicu iz one opcije, samo još jednom pritisni alt+shift31. октобар 2005. у 7:34 pm #36735Red_ZmajaУчесникNe nije hteo promenio bi na ćirilicu jer je bila prva a latinicu ništa zato sam i izbriso.
E predlažem da se promeni naziv teme ili da se ovo podeli tj. da se premesti u posebnu temu dogovor za pisanje da se već jednom dogovorimo da ne ide više u off topic.31. октобар 2005. у 7:37 pm #36736densУчесникMeni je najzgodnije da imam jedan taster za izmenu tastature… Jedini koji ne koristim je scroll lock, te je on preuzeo tu finkciju… mada nije losa kombinacija ctrl+shift jer se moze jednim prstom aktivirati….
Sto se tice onih nazovi kodnih rasporeda cc ch sh i ostalih varijanti, nas nekoliko je ponudilo 3 legitimne varijante i nista van toga, nikakav kineski ili bilo sta drugo, Dakle:
1. osisana latinica
2. latinica sa našim slovima: šđčćž ŠčČĆŽ
3. ћирилица, шђчћж и тако даље…31. октобар 2005. у 8:00 pm #36737Red_ZmajaУчесникok ali bilo bi lepo da se to izdvoji iz ove teme i da stoji posebno. Šteta da se brišu svi ovi postovi ipak imaju neku poentu zar ne
1. новембар 2005. у 10:08 am #36738zAkiLiУчесникApsolutno podrzavam popeye-evu inicijativu. Licno pisem osisanom latinicom, navika, ali strasno ne volim da vidim ch,sh, zz, ili sta vec.
1. новембар 2005. у 12:36 pm #36739japanУчесникa ako još neko ima problema sa trećim nivoom na yu rasporedu, treba da doda [code]include “level3(ralt_switch_multikey)”[/code]
u /etc/X11/xkb/symbols/yu1. новембар 2005. у 1:37 pm #36740Časlav IlićУчесникPa ameri bi ubili za jednoznačnost naše abecede u kojoj nema šta da se razmišlja kako se piše ili čita.
Nisam siguran, jer bi ñima za srpskoliku jednoznačnost (jedno slovo, jedna fonema) trebalo više od četrdeset slova (jedan primer, „šovijanski alfabet“, http://en.wikipedia.org/wiki/Shavian_alphabet — 48 slova 🙂
Ipak, nije da nema razmišÅ‚aña da se engleski pravopis kako-tako olakša, dobar izvor informacija je http://www.spellingsociety.org; obavezno pogledati:
http://www.spellingsociety.org/aboutsss/leaflets/whyeng.php
Ima tamo još puno materijala koji može biti interesantan jer, iako fokusiran na promenu engleskog pravopisa, sadrži dosta komentara o pravopisu uopšte. Npr. jedan interesantan komentar (http://www.spellingsociety.org/journals/j11/historical.php) je i ovaj:
12. Avoidance of diacritics.
This brings me to a second principle adopted in New Spelling: the avoidance of any new diacritics. English is uniquely blessed among major Western languages with a relative freedom from extra-literal characters above and below the line. The one we have, the apostrophe, gives nothing but trouble. […]
Nisam se baš upuštao u tumačeñe ove tvrdñe (mada mi je na steku za pretragu), ali ni sam intimno nisam oduševÅ‚en „kukicama i kvačicama“. Ne računajući ñih, i daÅ‚e ima par sitnica našoj abecedi koje bi se dale poboÅ‚šati (ova poruka deluje malo čudno, je l’ da? 🙂
Sve više mi se nameće jedna paralela: Vuk Karaĝić = Linus Torvalds 19. veka (po mnogo, mnogo crta, ukÅ‚učujući i drskost i bezobraznost 🙂
[code]Option “XkbLayout” “us,sr,yu”
Option “XKbOptions” “grp:alt_shift_toggle”[/code]Ja za meñañe koristim samo jedan taster, desni vin (grp:rwin_toggle), a nisu mi ni potrebna oba naša rasporeda. Tako da je milina jedna: jedan pritisak, engleski, drugi pritisak srpski, engleski, srpski… tako da ne moram ni da mislim na rotaciju. Maksimalno efikasno?
1. новембар 2005. у 2:35 pm #36741Red_ZmajaУчесникOvo sa win tasterom mi se sviđa čas brzo se promeni još brže vrati 😉
ionako ne služi ničemu9. децембар 2005. у 6:34 pm #36742Red_ZmajaУчесникKako sve to nabudziti na enlight.-u. Sve to radi na fluxbox-u ali ovde nece ima li neko ideju 😕
-
АуторЧланци
Мораш бити пријављен да би поставио коментар у овој теми.