Početak › Forumi › Linuks distribucije › Mandriva › Softver › Potrevan CAD program za Mandrake
- This topic has 7 odgovora, 7 glasova, and was last updated 22 years, 4 months ranije by
srdan.
-
AutorČlanci
-
26. mart 2004. u 10:49 am #3478
Bacuska
UčesnikPotreban mi je dobar CAD program za linux, dovoljno je da bude 2D za potrebe arhitektonskih nacrta, a da je pod GPL licencom i da je kompatabilan sa AutoCad-om za Windovz.
26. mart 2004. u 11:01 am #17680unknown
UčesnikPotreban mi je dobar CAD program za linux, dovoljno je da bude 2D za potrebe arhitektonskih nacrta, a da je pod GPL licencom i da je kompatabilan sa AutoCad-om za Windovz.
Jedini CAD program za linux koji sam nasao, a da podrzava dwg je linuxcad. Ali mislim da nije free i veoma je z za koriscenje.
26. mart 2004. u 2:36 pm #17681brainkilla
UčesnikMislim da te kriterijume zadovoljava QCad, stize uz Mdk10, a ima ih jos puno, google.
26. mart 2004. u 6:42 pm #17682jovir
UčesnikVariCad je odličan, postoji i za linux i za windows, ali nažalost, u oba slučaja košta 450 dolara. Simbolično u odnosu na AutoCad za nekog sa zapada! 😕
26. mart 2004. u 11:38 pm #17683Bacuska
UčesnikMislim da sam video da linuxCad kosta oko 100 dolara. Da li znate kako da se nabave kod nas. Imali neko da ih distribuira u zemlji
27. mart 2004. u 3:55 pm #17684tomaja
Glavni majstorJa licno, jer i sam koristim profesionalno CAD aplikacije, tvrdim da nema pandama AutoCADu na Linuxu. Ali, to ne znaci da nema dovoljno dobrih programa. QCAD je sa verzijom 2.0 napravio veoma dobar korak napred i s obzirom da je besplatan, vredan paznje. Sto se tice kompatibilnosti sa AutoCADom moze da importuje *.dxf fajlove sto nije preterano lose. TU su i VariCAD, LinuxCAD i nekolicina programa. U nasem Linux CD marketu postoji kompilacija CAD/grafickih programa gde ima bar 10tak CAD aplikacija. Link je http://www.linuxo.com/htmltonuke.php?filnavn=linux_programi.html
linux4life
29. mart 2004. u 11:19 am #17685DeG
UčesnikQCAD je odlican 2D program i veoma upotrebljiv, mada ima drugaciji interfejs u odnosu na AutoCAD, tako da je potrebno vreme da se covek privikne. Tacno je da moze ucitati DXF fajlove iz AutoCAD-a, ali postoji jedan problem! Ukoliko je iz nekog razloga potrebno ucitati DXF fajl napravljen QCAD-om u AutoCAD, gotovo da je to nemoguce. Koliko sam ja u toku, nije problem sa QCAD-om vec sa AutoCAD-om, jer AutoCAD DXF format odstupa po nekim pitanjima od DXF specifikacija.
Ukoliko je AutoCAD neophodan, dosta dobro radi pod wine (oko 85% funkcija), i dosta je stabilan (sem ako ne pozovete neku od funkcija koje ne rade, kao na primer personalizaja AutoCAD-a; govorim o ACAD-14). Sa prethodnim verzijama rezultati su verovatno bolji.14. april 2004. u 2:30 pm #17686srdan
UčesnikDa i meni bi trebao dobar CAD program samo TIPA AutoCad 2000. Za neke manje crteze koristio sam Xfig dobar je kad se malo shvati za prostije crteze. Jedino sto su mu ikonice radjene za neka prosla vremena i ja sam ih licno pokusao promeniti tacnije malo obojiti ali nisam uspeo da ih nadjem. Treba da znate da on radi tako da koriti i trece dugme misa mouse3 za crtanje, to govori kad je napravljen i naravno ne podrzava AutoCad formate, ali zato mozete napraviti i u .gif .xdm i jos mnogim formatima.
Bilo bo dobro kad bi objavili sta se nalazi na toj CAD kompilaciji jer mislim da je interesovanje veliko.
POZDRAV -
AutorČlanci
Forum ‘Softver’ je zaključan za nove teme i odgovore.