Početak›Форуми›Linukso veb sajt›Pričaonica›Potrebna pomoc domace Linux zajednice
- This topic has 24 odgovora, 10 glasova, and was last updated 14 years, 7 months ranije by
psy_unix.
-
AutorČlanci
-
23. oktobra 2008. u 3:26 am #73246
dukenukem_4d
Učesnike , super je ovo O0 😀
23. oktobra 2008. u 6:13 am #73247brankost
UčesnikCestitam na poslu!
Obrati paznju na konzolu.
I pod Lin-om i pod Win-om je _veoma_ korisna.poz. BrankoS
23. oktobra 2008. u 8:16 am #73248psy_unix
UčesnikAko mi verujes sada krecem na sajam. Uzecu je jer me je ova da kazem i zasitila malo.
Potpuno sam zaboravio na sajam, juce uvece zovem Plato i tamo je inace nemaju, cisto ako je neko usput zatrazi tamo.I vise nego super ali mislim i da sam zasluzio nakon navrsene 4 godine blejanja/druzenja/nerviranja sa linuxom
Naravno, ali za to cu odvojiti najvise jedan dan , tj. 3 sata. Dotaci cu ih po granama pa major pa najuspesnije, najkonzervativnije, naravno tu su i MAC , BSD i ostali UNIX-oliki sistemi.
To u sustini i jeste glavni cilj, jer cisto sumnjam da cu od totalnih nepoznavaoza linux-a napraviti unix-adminne ali to i nije cilj vec kao sto rekoh da saznaju da ima nesto mnogo mocnije a da nije windoza.
Pustanje klice mi je glavni zadatak .. 😀 😀 😀Hvala na linkovima …. Super ste, zaista … Koliko mi je mozak blesav, dok pisem ovo razmisljam da li cu na sajmu naci “zbirku zadataka za Linux” … xexexexeexex , ne verujem bas da postoji ali bi mi to bio pun pogodak .
23. oktobra 2008. u 9:04 am #73249kmilos
Učesnik@psy_unix
Čestitam, i puno sreće i uspeha u poslu!Obrati pažnju da za većinu ovih linkova što je DeadRinger ostavio postoje novije verzije za F9 (uskoro i F10).
23. oktobra 2008. u 9:13 am #73250dukenukem_4d
Učesnikevo jedan praktičan zadatak
Zadatak No1
Kako da se instalira fedora (npr f8 ) na mašinu koja nema cdrom ,nema flopy,usb boot ne radi
zbog faličnog biosa ,network boot ,naravno, nema
ima neki windovs (NT tipa ? ) sa nt loaderom i jednu fat particiju sa slobodnih 800Mb (osim prostora odvojenog za fedoru) i ima mrežu ka drugim računarima
Moguće rešenje No
Ako se koristi fedora live cd , on je ~700MB
potrebno je da se ukopira sadržaj cd-a na fat particiju (ntfs ne može zbog initrd ograničenja na live)
folderi /isolinux i /LiveOS u osnovni direktorijum fat particije
zatim da se doda grldr (grub loader) i u menu.lst da se upotrebe
boot parametri root=fat particija i rootfstype=vfat
(i da se pretpostavi nekako da je fat particija na primer sda5 na osnovu default dodeljivanja sdaX u linuxu
po primary i extended particijama)
[code]
title F8Live vfat sda5
kernel (hd0,0)/bootf8/vmlinuz0 root=/dev/sda5 rootfstype=vfat ro quiet liveimg rhgb
initrd (hd0,0)/bootf8/initrd0.img
boot
[/code]
/bootf8 treba da se napravi na C: i da se u njega ukopiraju initrd0.img i vmlinuz0
😀
*ovo ne funkcioniše na ntfs sitemu datoteka već samo na fat i ext2 varijantama
(I eventualno da se preimenuje isolinux folder u syslinux kao i isolinux.cfg u syslinux.cfg
na disku.Nisam siguran da li je neophodno ili ne ??? )na fedori je ovo prosto ko pasulj zbog postojećih boot parametara ^-^
23. oktobra 2008. u 8:51 pm #73251BRANKKO
Moderator… Koliko mi je mozak blesav, dok pisem ovo razmisljam da li cu na sajmu naci [b]“zbirku zadataka za Linux”[/b] … xexexexeexex , ne verujem bas da postoji ali bi mi to bio pun pogodak .
Imamo mi na faxu predmet Operativni sistemi i mreze gde se rade svari tipa, napraviti linux boot disketu (iz konzole) i sl.
Mozda ovde nadjes nesto korisno (mada su posklanjali gomilu materijala od prosle godine)
http://www.matf.bg.ac.yu/~sesum/osim/
http://argo.matf.bg.ac.yu/~marija/AOSvezbe.htmlA evo ti i nekih rokova…
24. oktobra 2008. u 9:30 am #73252psy_unix
Učesnikhvala Bane, ovde ima dosta zanimljivog materijala
24. oktobra 2008. u 4:52 pm #7325324. oktobra 2008. u 7:00 pm #73254psy_unix
UčesnikJos se pripremam i pricam sam sa sobom po sobi ko ludak. Inace to je tek od druge nedelje novembra i kao sto rekoh kad napravim prvih 3-4 predavanja okacicu ovde nekoliko dana ranije.
24. oktobra 2008. u 9:30 pm #73255BRANKKO
ModeratorBeginning Ubuntu LTS Administration, mozda posluzi…
http://rapidshare.com/files/156995568/Beginning_Ubuntu_www.softarchive.net.pdfOvo moze kao dodatna literatura djacima:
http://www.conwex.info/draganp/os-unix-i-linux.pdf -
AutorČlanci
Moraš biti prijavljen da bi postavio komentar u ovoj temi.